studenoga 28, 2016

Čovjek zvan Hrabrost - True grit, (2010) Recenzije Filmova


 Čovjek zvan Hrabrost (2010)
True grit
Žanr  : Drama, Vestern
Godina : 2010
Redatelj : Ethan Coen, Joel Coen
Glavne uloge : Matt Damon, Jeff Bridges, Josh Brolin
Trajanje filma : 01:40:00
Datum izlaska : 22. Prosinac 2010.


Nisam siguran koliko ste upoznati sa ovim filmom pošto je tek nedavno pušten u distribuciju, ali je u rekordno kratkome vremenu pokupio salve pohvala, priznanja i često ga se može vidjeti u puno popisa najboljih filmova u 2010.g. Odmah na početku trebam naglasiti da to jednostavno nije istina, da se radi o najobičnijem američkom samodopadnom naklapanju, nešto kao kada su Britanci svake godine imali „onaj“ bend koji je nasljednik Oasisa (koji nisu po sebi ništa posebno) i perjanica nekakvog njihovog brit-popa ili rocka, whatever…samo najobičniji hype oko ničega, ukoliko ne znate kako nastaje, pogledajte si „Exit Through the Gift Shop“, Banksy daje odličan odgovor. Dakle, mali ameri su se uzvrpoljili iz razloga što se radi o remakeu (djelomično točno) istoimenog westerna iz 1969.g s John Waynom, a kojega režiraju braća Coen. Poznato je da sve čega se spomenuta braća dotaknu postane zlato u očima kritičara, ali i publike, premda i oni s vremena na vrijeme zakažu, pa treba malo pojačati doživljaj nepotrebnom ushićenošću. Veliki sam štovatelj njihovog lika i djela još iz dana Millerovog rakrižja, ali sam odmah bio na oprezu čim sam čuo da se radi o remakeu. Dobro, premda se filma s Dukeom jedva sjećam (djelovi, onaj s kolibom i još sitno), pročitao sam na više mjesta da se u biti ovaj film puno više temelji na knjizi Charlesa Portisa, nego na prvom filmu. Ne znam koliko je navedena tvrdnja točna pošto nisam čitao knjigu (ali definitvno hoću), ali mi sve više zvuči kao opravdanje za genijalnu braću koja nisu bila u stanju napraviti nešto originalno. Jedan od rijetkih njihovih filmova koji mi se nije sviđao je isto remake – The Ladykillers, tako da sam prišao True Gritu s posebnom dozom opreza, kao da se radi o zvečarki spremnoj na skok. Razlog? Pa dugo nisam nešto loše pogledao, a zamislite da se taj teški teret spusti na jadne Coenove, koje sam do jučer obožavao…kakav obrat, kako podmetanje okrutne sudbine, dostojno najboljih turskih sapunica, pa k vragu, drznut ću se i reći, dostojno i samoga Ezela! (za one koji ne znaju, priglupa/naivna turska sapunica dramska serija!? na rtl-u) No, odmah ću napomenuti da se ne radi o lošem filmu. Sasvim je solidan western staroga kova, ali samim time nedostojan reputacije i renomea Coenovih. tg1 True Grit (2010)

U priču nas uvodi naracija Mattie Ross koja pripovijeda kako je u 14.g ostala bez oca kojega je mučki ubio stanoviti Tom Chaney, a pošto je isti pobjegao u indijanski teritorij, teško da će netko krenuti u potjeru za njime za omalenu nagradu koja se nudi. Stoga ona uzima stvar u svoje ruke te ponudi veću nagradu za hvatanje ubojice, a izbor “čovjeka za zadatak” pada na Roostera Cogburna, namrgođenog, mrzovoljnog, često alkoholiziranog marshalla staroga kova koji koristi sve metode za hvatanje bjegunaca. U „ekipu“ upada i teksaški rendžer LaBoeuf, te kreću u potjeru za bandom Lucky Neda Peppera kojoj Chaney pripada. Ostatak filma može pogoditi bilo koje dijete od 15stak godina, dresirani pas ili moja osamdesetogodišnja nona pod utjecajem 10 različitih vrsta šarenih tableta koje svakodnevno pije. Iritantno je jednostavno, poput glasanja u saboru (samo radi što i ovaj do tebe), pijenja vode ili vožnje bicikla. Kada jednom naučiš (vidiš) znaš za cijeli život. Znao sam čitati one western romane (pisane) koje kupiš na kiosku koji su imali bolji zaplet od ovog filma, a svi su uvijek imali kauboja koji na kraju pobije sve negativce i pokupi djevojku. Ne razumijem što su Coenovi vidjeli u tome, ali mi to samo još vide budi zanimanje za knjigu, mora da je dobra (nadam se). No, bez obzira na njegovu jednostavnost, film je dobar. Ne odličan, samo dobar. Kvalitetu uzdižu glumci koji su se stvarno iskazali, pogotovo Hailee Steinfeld u ulozi Mattie koja je savršena, te Matt Damon kao LaBoeuf, klasični Coenovski lik, koji me par puta dobro nasmijao, te se izvrsno snašao u ulozi. Jeff Bridges je odličan, ali mislim da je lik mogao Roostera mogao biti bolje okarakteriziran (problem scenarija, ne glumca), malo mi je zbog nekakvog mrmljajućeg naglaska bio iritantan, ali u svakom slučaju dobra uloga, premda daleko od nekakvih nagrada. Prekooceanski muzgavci (čitaj: ameri) si postavljaju egzistencijalna pitanja kako je Bridges popunio Dukeove čizme, te se o tome vode internetske debate, a odgovor je okrutno jednostavan – John Wayne je glumio poput debla koje se ruši u šumi, imao je izražajnu glumu komada kamena, nije niti čudo da je u Americi uzdignut u nebesa, no, tamo su takve „junačine/legende“ i Hulk Hogan, Arnold ex California, Ronald Reagan (glumac za predsjednika!? U biti, kao i sadašnji, samo se nije još probio) Oprah!!!? Zaključak je jednostavan, tzv The Duke bi trebao čistiti cipele The Dudeu icon wink True Grit (2010) U filmu glumi i stanoviti Josh Brolin. Ma znate, glavni glumac iz No Country For Old Man. Ne znam zašto. Možda iz milosrđa, jer se više pojavljuje na plakatu nego na filmu. Da su mislili ozbiljno, dali bi mu ulogu koju glumi Barry Pepper (pamtljiv i dobar kao Lucky Ned), ovako je nešto skakutao, frfljao i onda su ga ubili icon biggrin True Grit (2010)

Na kraju treba ponoviti bit: Radi se o dobrom filmu za pogledati ukoliko ne očekujete previše, te ako zaboravite na činjenicu da su ga snimili wunderkidi Coeni. Zanemarite ljutnju vašeg omiljenog recenzenta (znam da jesam, pa nije valjda onaj hodajući leš Torq ili pijanac DonLP) koji se nadao još jednoj filmčini „one dvojice“, pa je ostao uskraćen. Slobodno uživajte u dobroj glumi, jednostavnosti priče i lijepim krajolicima. Pametnome dosta.

Ocjena: 7/10

Nema komentara:

Objavi komentar