studenoga 29, 2016

Dylan Dog: Dead of Night / Dilan Dog (2010) Recenzija Filma


Dylan Dog: Dead of Night /
Dilan Dog (2010)
Žanr :  Action, Comedy, Crime
Godina 2010
Redatelj: Kevin Munroe
Glavne uloge:  Brandon Routh, Anita Briem, Sam Huntington
Trajanje filma : 01:47:00
Datum izlaska : 29 April 2011


Svi ljubitelji kultnoga stripa Tiziana Sclavia nemojte pod nikakvim uvjetima gledati ovaj film, jer može trajno oštetiti sva osjetila, i to rastegnuto kroz tri generacije vaših budućih potomaka. Pretpostavljam da se dogodila nekakva pijano-napušena fatalna pogreška/ideja na pol snimanja filma kada je netko zlonamjeran primijetio da glavni lik liči na neki stripovski, pa su brže-bolje promijenili imena i još neke pojedinosti i nadodali u naziv filma ime veličanstvenoga “detektiva nemogućeg” (šalim se, Marty je uvijek bio slabić naspram Dylana) istražitelja noćnih mora – Dylana Doga. Već kada sam vidio najave za snimanje filma bio sam skeptičan, foršpan je skoro otklonio sve sumnje, a krajnji produkt se ne može i ne smije stavljati u kontekst s umjetničkim djelima kakav je strip na kojega (nažalost) je dotični film referenca. No, ubacimo par ružnih detalja, čisto da vam predočim o čemu se tu radi. Za početak, radnja se ne odigrava u Londonu, već u New Orleansu, lik Groucha ne postoji, uzaludno bi bilo spominjati alkoholizam, inspektora Blocha, Xabarasa , Smrt i sve one jezive i predivne stvari kojima se dičio strip. Ničega nema što bi barem na kratko probudilo sjetu i pozitivno sjećanje na original. Zato postoji višak gluposti i neinventivnih idiotarija na razini retardiranog pingvina koji misli da je reinkarnacija Titanica pa se zaletava na sante leda poput činjenice da je Dylan bivši “šerif”!? za nemrtve, koji je pazio na red i sprječavao sukobe i narušavanje pravila, najviše između vampira i vukodlaka. Zatim, njegov pomoćnik je friški zombie, a sve moguće i nemoguće vrste dotičnih žive među nama, skrivajući se u svakodnevnici…strašno, kao loša epizoda True Blooda. Gluposti nema kraja, a jedna od najvećih je onaj trenutak kada se naš junak odluči vratiti iz mirovine (do tada se bavio običnim detektivskim poslovima poput preljuba), te onda obuče crvenu košulju i crno odijelo, svima poznato iz stripova! Treba pohvaliti činjenicu da su na scenariju radila čak trojica tupana, a ovo je vrhunac njihove mašte i nadarenosti. Ljudi, okanite se ćorava posla i radite nešto gdje se takav talent da iskoristiti – politika, PR management, hrvatski nogometni promotor….

Sramota je tim veća što zasigurno mogu tvrditi da su kojim slučajem nasumično izvukli bilo koji strip Dylana Doga između prvog i stotog broja, da bi po njemu napravili 10x bolji scenarij, odnosno film, i to pod pretpostavkom da su ga prepisali od riječi do riječi. Ovako smo dobili mišićavog detektiva koji podjednako napucava vampire i vukodlake šakama!? i velikom količinom raznovrsnog oružja kojega se ne bi posramio niti Chuck Norris.

Tužno i jadno, pogotovo kada se sjetite originalnog strip predloška koji ima i atmosferu, dušu, velikim dijelom genijalan crtež i nezaboravne priče…Nakon ovog traumatičnog iskustva ne preostaje mi drugo nego ponovo pogledati Dellamorte Dellamore aka Cemetery Man film snimljen prema romanu Tiziana Sclavia koji je u biti bio zamišljen kao prvobitna verzija Dylana, koju je na kraju (na sreću) preoblikovao u junaka stripa kakvog i danas poznajemo.

Prije nego li i službeno pokopan ovu trulu lešinu od filma uz nadu da neće ustati iz mrtvih i tražiti me ponovo gledanje, moram naglasiti da bi vjerojatno dobio nekakvu ocjenu oko 5 da su se ogradili od stripa i izmislili imena i detalje, jer bi u tom slučaju bio skoro pa podnošljiv, pogotovo uz nekoliko komičnih trenutaka. Znate, nešto kao humorni horor/noir sa akcijskim elementima i puno vampira i vukodlaka. Jooj, skoro sam zaboravio. Film definitivno posjeduje najgluplju i svjetski blesavu završnu borbu, odnosno njen završetak, koja će zasigurno ući povijesne anale redateljsko-scenarističke nesposobnosti i traljavosti. Gospodin Munroe je prije ovoga snimio samo “ninđa kornjače”, a mislim da neće tako lako dobiti neki relevantni projekt nakon ovoga, možda horor reklamu za mikijev almanah. On ili Uwe Boll, naravno icon smile Dylan Dog: Dead of Night (2010)

Ocjena: 1/10

p.s.

Zaboravih još jednu bitnu stvar. Spodobe koje su napravile film,očigledno iz sadističkih razloga se nisu zadovoljile da ukaljaju Dylanovo ime, već su i prastarom vampiru koji spava u nekoj vrsti vječne? hibernacije s u rukama artefaktom kojega traže cijeli film, dali ime Sclavi!? Homage!? Ukoliko je isti pogledao film, mora da je isti tren dobio želučane tegobe, a naišavši na ovaj dio i migrenu…neukus je dobio nove junake

Nema komentara:

Objavi komentar