studenoga 27, 2016

Elitni ubojice (Killer Elite)(2011) Recenzije Filma


Elitni ubojice (2011)
Killer Elite
Žanr  : Akcija, Triler
Godina : 2011
Redatelj : Gary McKendry
Glavne uloge : Jason Statham, Robert De Niro, Adewale Akinnuoye-Agbaje
Trajanje filma : 01:40:00
Datum izlaska : 23. Rujan 2011


Konačno je došlo vrijeme da pogledam nešto novijeg datuma, aktualno i s glumcima na vrhuncu slave i jednom starom iskusnjarom kakav je De Niro. Premda imam nekakvu averziju prema liku i djelu razjarenog bika posljednjih godina, kada se jeftino prodao, glumeći u svakakvim budalaštinama, ipak sam se odlučio na gledanje, ponajviše zbog Clive Owena i Jasona Stathama. Prvi mi je među omiljenim “novijim” licima koja volim vidjeti na velikom platnu, a isto je vrijedilo i za drugoga, na čije iskupljenje čekam duže nego De Nirovo (i Statham je snimio niz istovjetni, preslikanih debilana). Srećom, film uopće ne reflektira neshvatljivi tag-line: May The Best Man Live, na podjednako glupom plakatu, jer se ovdje ne radi o nekom duelu super-ubojica (popularni su u zadnje vrijeme), već o solidnom akcijskom trileru koji zapinje tu i tamo na dijalozima i malo neuvjerljivom pričom, ali nadoknađuje to dobro tempiranom akcijom koja nije pretjerana niti isforsirana, te solidnim tempom bez usporavanja punih dva sata (skoro) svoga trajanja.

Na početku filma pratimo plaćeničku akciju atentata negdje u Meksiku. Vođa tima je iskusni Hunter (De Niro),a sudjeluju još i njegov štićenik Danny (Statham), te Davies (Purcell) i Meier. Kada dobro isplanirana akcija krene, neprijatelji padaju jedan za drugim, a na samome kraju kada u autu ubije glavnu metu, Danny shvaća da je unutra i dječak, žrtvin sin. Zastane na tren i biva pogođen, lakše ranjen. Nakon što uspješno pobjegnu, odlučuje da prestaje s tim poslom, da mu je previše. Nakon godine dana provedene u australskoj zabiti, stiže mu pismo u kojemu je slika zarobljenog Huntera. Kako bi ga oslobodio od ruku šeika koji traži osvetu, mora ubiti trojicu pripadnika SAS-a, koji su šeiku ubili trojicu sinova. Danny se nevoljko mora vratiti iz mirovine kako bi pomogao svome učitelju i prijatelju….

To je ukratko priča filma i jasno je da nije najoriginalnija, te pati od onih uobičajenih preseravanja oko veličanja određenih specijalnih jedinica, samo za razliku od inače, sada nisu u pitanju američki marinci, već britanski SAS. Tako u samome početku morate podnijeti one tipične fraze: “oni su najbolji, mogu podnijeti mučenje, pored njih američki navy seals izgledaju kao izviđači…” i ostale bedastoće koje godinama možemo vidjeti na filmu. Na to se nadovezuju i par rečenica koje izgovara glavni lik u svezi “one last job”, “I’m retired” i ostale “defaultne” gluposti uz neizostavni nepotrebni ženski lik u koji se on zaljubljuje i kojoj se mora vratiti i reći joj istinu. Taj dio funkcionira kao najbolji purgativ, te ako ga bezbolno prođete, onda možete stvarno početi uživati u filmu. U svezi toga bi još samo spomenuo da je najveća naučna fantastika kako majstor uspije naći takvoga komada usred najveće australske vukoj…Naravno da se znaju iz djetinjstva i da je svi smatraju ogavnom, gadnom i ružnom vješticom, te je stoga ostala neudana, bez djece, ni kučeta ni mačeta, samo jedan konj i vjerojatno ženski intimni prijatelj koji troši puno baterija icon wink Killer Elite (2011)

No, pustimo sve negativnosti iza nas, ovdje je prisutno i puno toga pozitivnog i vrijednog gledanja. Ugodna novina u klasičnom “nađi i ubi” zadatku je šeikov zahtjev da žrtve prije smrti priznaju svoje zločine, što ubojicama otežava posao, te smišljaju dosta inventivne načine uklanjanja meta. Akcijske scene unutar filma su odlično raspoređene i odrađene, ima nešto malo dobrih potjera, te solidne tučnjave s potezima u stilu Bourneovog identiteta. Napetost i zanimljivost dodatno je naglašena igrom mačke i miša između plaćenika i SAS-ovaca, kada se izmjenjuju u ulogama lovca i lovine, neprekidno pokušavajući dokučiti tko je protivnik na drugoj strani i kakvi su mu planovi. Pohvalno i osvježavajuće. Pohvaliti treba i trolist glavnih glumaca koji je sasvim solidno odradio posao, premda Owen ne djeluje kao negativac. Treba istaknuti da ovdje niti ne možemo pričati o klasičnim pozitivcima i negativcima, pošto su više-manje svi negativni, s određenim kodeksom ponašanja kojega slijepo slijede. Još jedna dobra stvar je što sporedne uloge tumače poznata lica iz raznih manjih projekata ili serija, što je dodatno diglo sve na višu razinu. S obzirom na zvučna imena koja se pojavljuju u filmu, možda je trebao biti puno bolji, no ako pređemo preko manjih nedostataka, te ne budemo sitničavi, radi se o ugodnoj i neobaveznoj večernjoj zabavi, idealnoj za pogledati s društvom u kinu. Prihvatite li ga takvim, kao ležerno filmsko štivo, zasigurno vas neće razočarati. Barem mene nije.

p.s.

Jooj, zaboravio sam na malu pojedinost, Na početku se pojavi natpis da je ovaj film “based on a true story”, na što ih ja lijepo svih zajedno pošaljem na jedno mjesto gdje sunce ne sja. Neću im to zamjeriti, ali mislim da su te istinite izmišljotine stvarno otišle predaleko. Više nije ni smiješno. Vjerojatno je oko 10% stvari iz filma istinito (mislim na spominjanje stvarnih bitki iz zadnjih ratova za naftu), a ostalo je vjerojatno “inspirirano istinom”. Ne znam šta im je to trebalo, ali ću jednostavno zaboraviti, jer bi morao onda ocjenu skinuti za 2-3 icon smile Killer Elite (2011) Inače, sve se temelji na knjizi “The Feather Men” Ranulpha Fiennesa, pa ako nekoga interesira neka si potraži.

Ocjena: 7/10

Nema komentara:

Objavi komentar