studenoga 29, 2016

Harry Potter and the Deathly Hallows Part II (2011) Recenzija Filma


Harry Potter i Darovi smrti - drugi dio (2011)
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II
Žanr : Akcija, Avantura, Fantazija, Misterija
Godina 2011
Redatelj: David Yates
Glavne uloge: Daniel Radcliffe, Helena Bonham Carter, Emma Watson
Trajanje filma : 02:11:00
Datum izlaska :  13. Srpanj 2011.


To je to. Pred nama je posljednji nastavak sage o nekoć malom čarobnjaku i njegovoj borbi sa zlom. Svi ljubitelji Harry Pottera s tugom su dočekali taj dan. Pa što nam donosi ovaj zadnji uradak. Uglavnom malo ili ništa. Prvi problem je što je ovaj nastavak ustvari grubo prekinut prethodni film. To znači da ukoliko nemate slonovsko pamćenje, a niste slinili nad knjigom nema šanse da povežete radnju bez ponovnog gledanja prijašnjeg nastavka. Očito je želja za zaradom bila jača od potrebe da se publici predstavi cjelovit filmski uradak.

E kad bi to bio jedini problem njega je lako riješiti. Međutim puno je veći problem strahovita površnost ovog zadnjeg nastavka. Ukoliko ste čitali cijeli serijal, onda znate da je zadnji nastavak u biti najsloženiji upravo zbog likova čiji se postupci ovdje konačno do kraja razjašnjavaju. A što smo dobili u filmu? Ništa! Pogledajmo samo kako je ispričana životna priča Severusa Snapea – zbrda, zdola kroz niz flashbackova. Katastrofa.

Cijeli je film uglavnom sveden na razinu „epske“ borbe, pa sam na trenutke imao osjećaj da gledam neki od tzv. blockbustera tipa Clash of the Titans. Ovo je još jedan dokaz da su specijalni efekti postali sami sebi svrha. Od duše knjige o malom čarobnjaku ovdje nije ostalo ni“d“. Ipak je Harry zaslužio dostojniji filmski kraj od ovog koji nam je ponuđen. Ovako ostaje gorak okus da smo izigrani. Stoga palac dolje.

Atmosferi itekako pridonosi i fantastična glazba koja prati film, a koja je primjetljivija nego ikada prije. Alexandre Despalt je napravio toliko fantastičan posao da je čak zasjenio i glazbu iz prvih filmova o Potteru, glazbu koju je kreirao legendarni John Williams.

Akcijski dio je naravno odrađen odlično, efekti su na nivou, pogotovo okršaji kletvama koji sada, u masovnoj bitci, ostavljaju bez daha. Scena borbe za Hogrwarts možda nije baš na nivou okršaja kod Helms Deepa iz Gospodara prstenova, ali je svejedno prava poslaastice kada „Crucio“, „Imperio“ i „Avada Kedavra“ počnu letjeti na sve strane!

Očekivano, filmom dominiraju Harry i Voldemort. I dok je Harry potpuno odrastao, pravi vođa koji je spreman čak i žrtvovati svoj život za konačan cilj, Voldemort po prvi put pokazuje znakove ranjivosti, nesigurnosti pa čak i straha!? A nakon prvog dijela, nešto više prostora je ponovo dobio i Severus Snape iako ne previše jer njegova priča dolazi kraju. Ali, to vrijeme koje je dobio Alan Rickman fenomenalno iskorištava i još jednom dokazuje koliko je savršen u ulogama negativaca. Njegov govor u Hogwartsu, iako u niti jednom trenutku ne podiže glas, izaziva trnce. Ipak, najveće iznenađenje je definitvno Neville Longbottom koji u posljednjem nastavku jednostavno briljira, i koji u toliko mračnom filmu donosi kapljicu potrebnog smijeha.

Ocjena: 6/10

Nema komentara:

Objavi komentar