studenoga 29, 2016

Kiss Kiss Bang Bang (2005)


Kiss Kiss Bang Bang (2005)
Žanr:    Comedy, Crime, Mystery
Godina :2009
Redatelj:   Shane Black
Glavne uloge:  Robert Downey Jr., Val Kilmer, Michelle Monaghan, Corbin Bernsen,
Trajanje filma : 01:42:00
Datum izlaska : 18 November 2005 


Švrljajući po imdb-u pred neki dan, tražeći tko zna koji nebitni podatak, pozornost mi je zaokupila jedna lista sa strane. Ma znate, odaberite bilo koji film, i sa strane se znaju pojaviti nasumične liste korisnika u kojima se pojavljuje odabrani film. Volim tu i tamo „škicnuti“ u koju takvu listu, jer se zna naći dosta dobrih naslova koje još nisam pogledao. Taj dan mi je pažnju privukla lista naziva „najpodcijenjeni filmova zadnjih x godina“ ili nepravedno zapostavljeni ili tako nešto. Uglavnom, počeo sam prelistavati preko naslova, te mi se učinilo da je popis sastavljen od većine dobrih filmova (od onih koje sam gledao), te sa uobičajenih 20% čistih gluposti koje se moraju pojaviti po „defaultu“ u svakoj listi ikada napisanoj, No, da ne duljim, među brojnim filmovima je bio i „Kiss, kiss, bang,bang“ na kojega sam jednostavno zaboravio. Doduše, torq je snosio dio krivice jer ga je svojedobno kada sam ga mislio pogledati malo „ocrnio“, pa sam vjerovajući starom senilnom prdonji taj put pogledao nešto drugo (i vjerojatno loše). No, ovaj put sam konačno pogledao ovaj odlični i izuzetno zabavni film, a sada mi samo predstoji da torqa dobrano izvrijeđam, a s vama podijelim svoje misli o filmu, kako bi vas možda nagnao da ga OBAVEZNO pogledate ukoliko još niste.

Snimljen je prema noveli Bretta Hallidaya (djelomično), a puno važnije je da je scenarij nadopisao (a i režirao sam film-jedini za sada) Shane Black iz čijeg pera su izašle priče/scenariji za filmove poput Lethal Weapon, The Last Boy Scout, Last Action Hero, The Long Kiss Goodnight. Sasvim respektabilan popis uspješnica koji je dao nagovijestiti da bi i njegov redateljski prvijenac mogao biti zanimljiv. Za Kkbb možemo reći da je čudni film noir s naglašenim humorom i odličnim buddy-buddy odnosom. Downey Jr glumi sitnog kriminalca (lopova) Harrya Lockharta koji prilikom jedne neuspjele provale u prodavaonicu igračka u bijegu pred policijom završi na audiciji za krimić. Oduševi prisutne grižnjom savjesti zbog gubitka partnera koji oni smatraju glumom, te završi u L.A. Tu ga producenti upoznaju s privatnim detektivom Perryem van Shrikeom (Val Kilmer), poznatijem kao Gay Perry kojeg su unajmili da bi ga bolje pripremio za ulogu No, ubrzo se čudni dvojac nađen u središtu zavjere s otmicom i umorstvom, a svi dokazi upućuju upravo na njih. Kako stvari ne bi bile toliko „jednostavne“, u sve je nekako umiješana i Harryjeva neprežaljena ljubav iz djetinjstva Harmony Lane (Michelle Monaghan) koju je sreo na jednoj zabavi, te je unatoč svoj toj gužvi pokušava osvojiti….

Film je poseban i uspješan na više razina, te iznenađujuće duhovit. Kroz radnju nas vodi Harryjeva naracija što je poprilično uobičajeno za film noir, no, nije da je lik svjestan da se radi o filmu, te da po potrebi premota radnju u prošlost kako bi nešto istaknuo ili dokazao.

Sami dijalozi su genijalni, puni satire, vrckavosti, te prvoklasnih šala i one linera dostojnih najboljih stand up komičara. Što zbog odličnih dijaloga, što zbog raznih legendarnih situacija, više puta tijekom gledanja sam prasnuo u smijeh, a to mi u zadnje vrijeme nije polazilo za rukom niti gledajući čistokrvne komedije. Moram se suzdržavati od pisanja citata u recenziji ili spominjanja nekih scena, kako vam ne bi smanjio užitak gledanja, ali vjerujte mi na riječ, humor će vas ugodno iznenaditi. Cjelokupnom pozitivno dojmu doprinijeli su i glavni glumci i nevjerojatna kemija među njima. Downey i Kilmer su se odlično nadopunjavali u svakoj sceni, s time da je prvi odigrao jednu od boljih „veselih“ uloga u karijeri. U takvim rolama je najbolji, a ovdje je očigledno bio u top formi. Isto se može reći i za Kilmera koji danas ima vjerojatno 20kg više i puno volje manje. Odlično je odigrao ulogu detektiva homoseksualca, te je u pojedinim scenama jednostavno briljirao. Monaghanica je pružila sasvim dovoljno, te se odlično uklopila sa spomenutim dvojcem. Posebno treba pohvaliti da je pustila malo cice na zrak, što je dokaz velike glumačke ozbiljnosti. Dobro, znam da nije, ali je lijepo za vidjeti icon wink Kiss Kiss Bang Bang (2005) Posebno mi se sviđa njen lik, koji je odlično izbalansiran s muškim dijelom. Ne radi se o klasičnoj „dobrici“ koja je došla iz malenoga mjesta u veliki grad (u biti je), te ne zna što joj se desilo. Vrlo dobro je svjesna svega oko sebe, ali samim time ne znači da nije pozitivni lik.

Mislim da sam vam predočio većinu razloga zašto pogledati ovaj odlični film, ali kratki rezime na kraju uvijek dobro dođe. Stoga, želite li uživati u zabavnom, detektivsko-humorno-akcijskom filmu s izvanrednim Downey Jr i Val Kilmerom, ne čekajte niti trenutka, nego ga nabavite i priuštite si tih 90tak minuta pametne razbibrige. Vaš inkvizitor (omiljeni, naravno) hoće, još jednom. Najmanje.

Ocjena: 8,5/10

Nema komentara:

Objavi komentar