prosinca 08, 2016

Earth to Echo (2014) Recenzije Filmova


Earth to Echo (2014)

Žanr:  SF, Avantura, Famili
Godina 2014
Redatelj: Dave Green
Glavne uloge: Teo Halm, Astro, Reese Hartwig
Trajanje filma : 01:31:00
Datum izlaska :   2 July 2014 (USA)Nakon što su primili grupu misterioznih poruka i veoma čudnu mapu, grupa prijatelja se odlučuje krenuti u avanturu kako bi zadnju noć svojih prijateljstava proveli zajedno.

Vjerujem da će ovo biti zadnji film prije pauze koju definitivno trebam uzeti jer me čeka brdo obaveza i dešavanja. Novija verzija 'E.T'a, javnost je ugledala još početkom jula ove godine, no nije zaludila niti javnost niti djecu jer je prvenstveno njima i namjenjen film. Jednostavno, kako je došao, tako je flm i prošao. U relativnoj tišini...

Kolika je učestalost 'found-footage' filmova, objašnja činjenica da je prošli film koji sam pogledao, bila upravo ta tipa filma. Njihova popularnost definitivno opada, ali oni se opet prave u nadi da će neki nekad opet da sa malo love zgrne desetorostruko više. Sada imamo priliku gledati jednan dječiji, odnosno obiteljski sci-fi/found-footage film, avanturisitčkog duha, koji po mnogočemu podsjeća na kultni ''E.T'', a mislim da su taj svi gledali i da ga svi smatraju jednim od najboljih filmova američke kinematografije. Loša i moderna kopija kultnog filma je u nekoliko navrata zanimljiva i ljupka, pa možda se i određenoj grupi djece i svidi, ali u suštini, film je jedna ofirna, predvidljiva i nimalo emocionalna, već prerađena priča, koja čak ni sa malim slatkim vanzemaljcem i popularnim životnim citatima, ne može pobrati simpatije starijih. Ono što mi je isto tako zasmetalo je nevjerovatno loša gluma. To me zamalo navelo na to da prekinem s gledanjme ali sam ostao jak i gledao sam film do kraja, čisto da vidim kako će ova prepoznatljiva priča na prepoznatljiv način završiti. Možda ćete reći: ej, pa to su djeca, pusti ih? Ali znate li da je Anna Paquin, sa 9 ili 11 godina, ne sjećam se sad, dobila Oskara, a mala Abigail Breslin je dobila nominaciju, isto tako u tim godinama. Manjak godina nije isprika za amatersku glumu.

Ocjena na IMDb.com ovom filmu je 5,7/10 a na Tomatoesima, ne tako dobrih 48%. Na budžet od 13 miliona dolara film je zaradio oko 45 miliona, što je solidna isplata. Reditelj filma je Dave Green, kojem je ovo rediteljski debi u dugometražnim filmovima.

''Earth to Echo'' je naizgled simpatičan film koji je, duboko vjerujem, imao sve dobre namjere a prvenstveno da zabavi djecu i da ih nauči nekim važnim životnim lekcijama, ali slaba realizacija fino zamišljene ideje utjecala je na to da će se odrasti vjerovatno smoriti uz ovaj film a djeci možda, ali samo možda, ovo bude tip filma ''eej, pa nije ovo loše'', samo što djeca u sebi nemaju tog pesimizma da im u glavi dalje odzvanja ''pa nije ni dobro, brate''.

Ocjena:4/10

Nema komentara:

Objavi komentar