prosinca 10, 2016

Misconduct (2016) Recenzija FilmaMisconduct (2016)

Žanr: Drama, Triler
Godina 2016
Redatelj:  Shintaro Shimosawa
Glavne uloge: Josh Duhamel, Anthony Hopkins, Al Pacino
Trajanje filma : 01:46:00
Datum izlaska :   5 February 2016 (USA)Kada mladi ambiciozni advokat preuzme slučaj protiv krupne zvjerke iz farmaceutske kompanije, ući će u prljavu igru korupcije i ucjenjivanja.

Dugo me nije bilo na blogu i to iz dva razloga; niti imam vremena da gledam filmove otkako sam došao u Bosni niti se išta novo pojavilo za vrijeme mog boravka u domovini. Sinoć je na redu trebao biti 'Fifty Shades of Black', i iako pretpostavljam da će me itekako razočarati, pošto naša kina(tuzlanski Kaleidoskop) ne nudi toliki spektar filmova, mi se pokupimo i zaputimo pravac Tuzla, Bosna i Hercegovina, međutim karte su bile rasprodane kao da se film daje besplatno pa se razočaran vratim kući na jedan film za koji nikada nisam ni čuo niti vidio kakvu najavu, sve do jučer.

Ali tematika mi se činila zanimljivom, glumci, sve sama holivudska krema i vrijeme je za predstavu. Kvazi predstavu. Mali ljudi, velike krupne zvjerke odnosno tajkuni, Al Pacino, Hopksin, zločini, ubistva i prevare, sve se naizgled činilo savršenim za jedan mračni krimi triler koji je ispao mnogo lošije od očekivanog. Očekivao sam jednu prosječnu i zanimljivu pričicu ali ''Misconduct'' je sporo i otegnuto predavanje o tome kako se ljudima ne treba vjerovati ali dok film dođe do poente, ne samo da prijeti opasnost da će vam dosaditi, nego da ćete odustati na pola. Hopkins u zadnje vrijeme bira itekako čudne uloge, Pacino u skorije vrijeme nije uradio ništa vrijedno pomena, osim možda ''Danny Collinsa'', ali svejedno vjerujem da i niste čuli za tu dramu i sada ujedinjeni čine jednu neoprostivu grešku koja se ni za nuždu ne može pogledati. Zašto? Pa jeftino je to i u suštini, do sada već nekoliko puta obrađivano, a svojom atmosferom i trudom da bude nešto više, film me neodoljivo podsjećao na 'Đavoljeg advokata'. A onaj ko je gledao 'Đavoljeg advokata', svjestan je o kakvom je kontrastu ovdje riječ. Ono što mi je još zapalo za oko a nemoguće je ne pomenuti jeste pokušaj Julie Stiles da igra opasnu, autoritativnu i zajebanu detektivku/istražiteljku. Wtf? Njen opus uloga seže od sladunjavih romantičnih filmova do komedija i ovakva uloga joj jednostavno nikako, ali nikako ne leži. Jednostavno je bilo čudno gledati kako su se velike zvijezde uparile da rade ovo jedno zaboravno i jeftino ostvarenje koje, razvijajući svoju priču iz minute u minutu, svejedno nikuda ne vodi.

Ocjena na IMDb.com mu je 5,5/10 a na Tomatoesima malih 17%. Shinatoro Shimosawa je reditelj filma i ovo mu je prvijenac. Film je direktno izašao na VOD ili na DVD, na šta već i nema podataka o zaradi niti će se pojaviti.

Toliko o filmu za kojeg čak ni ja, iskusni filmofil, stari lisac, priznati kritiča, nisam čuo. Savjetujem vam da čekate da iskrsne nešto ipak veliko jer ovo je trošak vremena, ali onaj uzaludni i nepovratni, nažalost.

Ocjena:3/10

Nema komentara:

Objavi komentar