prosinca 11, 2016

The Witch - Vještica 2015 Recenzija


The Witch (2015.)
Vještica


Žanr Horor, Thriller
Godina 2016
Redatelj:   Gil Kenan
Glavne uloge:  Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie
Trajanje filma : 01:21:00
Datum izlaska : 8 April 2015 (USA)


Odnosi šesteročlane porodice negdje sredinom 1630-ih godina u New Engleandu, bivaju stavljena na kušnju kada se pojave sile vračanja, crne magije i zaposjednutosti đavolom

Na vrhu liste najočekivanijih filmova u početku ove godine i kako kaže ona stara, ko čeka taj i dočeka, tako sam ja dočekao dobru snimku i jednu mirnu noć sa ovim jezivim hororcem.

Čitajući kritike i osvrte publike, shvatio sam da je riječ o kvalitetnom filmu koji nije za svakoga. Zašto? Pa ne mogu svi biti tako strpljivi s jednom "slow-burning" pričom koja više djeluje kao tragična drama i jer većinski dio publike se oslanja na strašne scene, one "bu" trenutke, na površnosti koje ne doprinose originalnosti i dugovječnosti filma. Testirao sam samog sebe. Pa baš rekoh, da vidim, hoću li odustati jer ovo nije štivo za mene zato što je možda monotono i dosadno ili ću pregurati do kraja. I pregurao sam i nije mi žao što jesam. "The Witch" je one of a kind. Ova vještica je drama, ali je i horor, a pored toga, priča je o stradanju porodice kao primarnog oblika društvene zajednice i to zbog grijeha, zbog slijepih vjerovanja, zbog njihove izolacije od društva i društvenih normi i zbog otuđenosti jednih od drugih. Na trenutke me sve podsjećalo na Anu Kareninju kada Tolstoj kaže: "Sve porodice su sretne na isti način, a svaka je nesretna na svoj način", pa zbog te podudarnosti u poruci koju film i knjiga iznose, shvatio sam da film ima neviđenu narativnu ljepotu, poetičnost, a pored toga, takvu atmosferu, kakva se rijetko osjeti u filmovima danas. Performansi. Ne znam na tu temu odakle da krenem. Jednostavno savršeno. Kasting odrađen maestralno pa smo počašćeni odličnim izvedbama, od djece koji su bitan i ključan faktor u čitavoj priči, a ujedno i stub koji tako čvrsto drži film, do odraslih glumaca, kao što su Ralph Ineson, poznat vam možda iz Kingsmana i nevjerovatne Kate Dickie, koja je naprosto oduvala, a nju znate iz Game of Thronesa, ako pratite tu seriju. Zaključno s tim, ''The Witch'' bi po mom skromnom mišljenju trebao postati kultni klasik nove generacije, ali nekako ne vidim da mu se poklanja velika pažnja i ponavljam - trebala bi.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,2/10 a na Tomatoesima zavidnih 90%. Film je širom svijeta zaradio malo jače od 31 milion. Robert Eggerts je reditelj filma i ovo mu je debi s dugometražnim filmom jer je do sada radio samo na kratkim filmovima.

Ako cijenite priču, onda bujrum, ovo je film za vas i uz to ste još strpljiva osoba, onda ne čekajte. I obećavam vam da ćete biti počašćeni nekim pravo jezivim, strašnim i uznemirujućim scenama koje se podvlače pod kožu. Ako ne volite ništa od navedenog, onda vi ne volite horor kao žanr, tako da - trk na komedije ili romanse.

Ocjena:9/10

Nema komentara:

Objavi komentar