prosinca 14, 2016

Tu sam pred tobom - Me Before You 2016 RecenzijaTu sam pred tobom (2016)
Me Before You

Žanr: Drama, Ratni, Triler
Godina 2016
Redatelj: Thea Sharrock
Glavne uloge: Emilia Clarke, Sam Claflin, Jenna Coleman
Trajanje filma : 01:50:00
Datum izlaska :  3. Ožujak 2016.


Djevojka u malom gradu, u potrazi za poslom, završava kao njegovateljica paralizovanog čovjeka s kojim formira jedan neobičan odnos.

Pošto sam strahovito bolestan, kao skoro nikad do sad, potrudit ću da se budem što sažetiji jer me mrzi da pišem nadugo i naširoko, a film sam, just for the record, pogledao sinoć.

Radnja nikako neobična, ali film sam po sebi zanimljiv, naročito zbog glumačke ekipe koja je vjerovatno i glavni uzrok zašto sam se ja upustio u jednu romantičnu sladunjavu priču. A pod glumačkom ekipom aludiram zapravo na Emiliu Clarke, jednu od glavnih uloga omiljene mi serije Game of Thrones, a rame uz rame s njom tu je i Charles Dance, također nekadašnji dio ekipe ove mega, giga, popularne serije. Clarke je neodoljiva i simpatična u ovoj ekranizaciji popularnog bestselera, te mislim da se njeno učešće i angažovanost u ovom projektu pokazalo kao pun pogodak jer je učinila atmosferu filma dopadljivom, a njena hemija sa glavnim glumcem je itekako evidentna. U ovo vrijeme, kada se ovaj film pojavio na netu, film slične tematike i žanra također je izašao online, a riječ je o dramediji sa Paul Ruddom, ''The Fundamentals of Caring'', no ja sam se nekako odlučio da pružim priliku ovom projektu i nisam se pokajao, ali nisam ni nešto naročito oduševljen. Film također malo podsjeća na kultnu francusku dramu ''The Intouchables'', o vezi između invalida i njegovatelja, te i ovaj film ne odaje utisak da je riječ o tipičnom romantičnom ostvarenju jer kako se radnja odvija, stječemo utisak da uopšte neće otići u pravcu ''ljubavi'', ali ne nadajte se puno jer ipak pogledajte što stoji u žanru filma. Svejedno, ''Me Before You'' je jedan lagan film za gledanje, ima dobru poruku i zanimljiv je, no ništa specijalno i spektakularno kako sam možda se i duboko u sebi nadao zbog svih tih pozitivnih ocjena.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,7/10 a na Tomatoessima solidnih 59%. Rediteljica filma je Thea Sharrock kojoj je ovo filmski debi. Film je zaradio više od 138 miliona dolara na mali budžet od 20 miliona, što je itekako fina isplata.

Kao što sam već napomenuo, ništa spektakularno, ali fino i gledljivo, to svakako. Obećao sam da ću biti sažet i kratak i ostao sam, prema tome, nek još ocjena zaključi sve što mislim.

​Ocjena:6/10

Nema komentara:

Objavi komentar