veljače 05, 2017

20th Century Women 2016 Recenzija Filma20th Century Women (2016)

Žanr:  Comedy, Drama

Godina: 2016

Redatelj: Mike Mills

Glavne uloge:    Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig

Trajanje filma: 01:58:00

Datum izlaska:  8 October 2016

Feminizam se često pogrešno tumači u večini današnjeg društva. Mnogi brkaju to sa idejom da su muškarci bolji od žena, što jednostavno nije istina; feminizam promoviše ideju da su muškarci i žene su jednaki, i treba tretirati kao takve. Pisac / direktor Mike Mills istražuje ovu temu u 20th Century Women (2016) u okviru priče, ispričana iz perspektive tinejdžera dječaka. Zvuči fascinantno na prvi pogled, ali pitao sam jedno veliko pitanje tokom projekcije je da li će iskoristi feminizam ili istraživati ​​to prirodno. Pametan i lijepo simpatičan, Mike Mills "prekrasan portret od pet ljudi u kasnim 1970-im je jedan od najglamuroznijih filmova. Vaunting izuzetan ansambl, Mills "zamišljen i genijalan scenario je iznad konkurencije. 20th Century Women (2016) je jedan od najprijatnijih iznenađenja ove godine.

20th Century Women (2016) okuplja scene utvrđenih mudrosti. Ovo je majstor u stvarnom stvaranju centralnih likova, sve autentično i pravo iskreno. Millsova ruka pripovijedanja otriva se kao nešto mnogo dublje do kraja filma. On obuhvata suštinu ljudskosti, daje nešto osvježavajuće, zavirimo u dimenziju i sukob između generacija, svi sa svojim jedinstveni glasom.

Film je priča o tri žene: Dorothea (Annette Bening), Abbie (Gerwig) i Julie (Elle Fanning). Žene istražuju ljubav i slobodu u južnoj Kaliforniji tokom kasnih 1970-ih. U sredini filma se pojavljuje Jamie (Lucas Jade Zumann), Dorotein sin, mladi dječak pokušava da se pomiri sa samim sobom.

Tri žene u središtu filma su u različitim fazama života i pružaju različite perspektive njihovog okruženja. Dok oni ne definišu njihov odnos prema Jamie, jer to je uglavnom iz njegove tačke gledišta koja je, kako su oni predstavljeni gledaocima. Prema tome, bez obzira na njihovu fizičke ili emocionalne nedostatke, on sviju gleda kroz divljenje, jer je to kako ih on vidi. Bening je Dorothea je jaka, nezavisna žena koja se brine duboko za one oko nje i uvijek ima mjesta za stolom za novog prijatelja. Bening pruža svoje najbolje performanse od njenog nominovanja za Oskar za film "American Beauty".Gerwig je Abbie je feministička koja voli fotografiju, punk muziku i ples, a ona je zapravo samo želi da svijet bude boljim mjestom. I Fanning je Julie koja se krije iza pogrešnog izbora kojeg je učinila, koji uzrokuje nenamjerne štete sebi i najmilijima; ali je isto tako jasno da ne želi ništa više od promjene okoline. Zumann djeluje kao katalizator za svoje priče, dok Crudup je samo slatki izvor podrške u cijeloj priči.

Mike Mills i snimatelj Sean Porter su također napravili film koji je užitak gledati. To je otvoreno upadljiv tip filma iz onog vremena, kostimi i postavke ne ometaju oblik vizuelne nostalgije. 20th Century Women koriste klasične fotografije i arhivske snimke na ukus prekrasne kinematografije i naglasi tematskih istraživanja generacijske podjele, ovo je posebno objašnjeno u odličnoj upotrebi filma "kriza povjerenja" govora Jimmy Carter-a. Ono sto je najbolje u vezi 20th Century Women je koliko je veći osjećaj. Izvana pokazuje mali, dolazak-u-doba indie dragulja,ali Mills koristi osjećanja snimatelja Sean Portera. Porter prati intimu gotovo bez greške. On slika prekrasnu viziju života 1970te godine. Roger Neillova muzika duboko utiče, dok Laslie Jonesovo uređivanje dobiva najveći dio posla koji je jako dobro obavljen. Očigledno mali nedostatci postoje, ali samo u zadnjoj sceni, ali sve će to biti oprošteno.

Film zaslužuje svaki djelić emocija.To je ljudska komedija koja dotiče ljudski faktor. Nesumnjivo jedan od najboljih filmova 2016. godine, 20th Century Women je film koji balansira svoju vizualnu ljepotu uz intelektualne i emocionalne iskrenosti. Film je prepun nezaboravnih likova koji ne osjećaju kao da su plod mašte koliko su oni samo komad života. Ne znam koliko 20th Century Women je Mike Mills petljanje u autobiografiji i nije važno, jer je on napravio film koji ozbiljan treba pogledati kako se generacije razilaze i spoje. Film se ubrizgava s feminističkim pogledom na ono što muževnost znači. 20th Century Women slavine prošlih vremena i mjesto za roditi iskustvo koje je slavlje života i promjene, a mi stalno prolazimo krivudavim putem nesigurnosti. Ovo je film uz kojeg će te napustiti pozorište uz osmijeh.

Ocjena 7/10

 20th Century Women
(2016) on IMDb

Nema komentara:

Objavi komentar