veljače 08, 2017

Kedi 2016 Recenzija Filma

Kedi 2016 reviews
Kedi 2016 Recenzija


Kedi 2016

Žanr:  Dokumentarni
Godina: 2016
Redatelj: Ceyda Torun
Glavne uloge:     Bülent Üstün
Trajanje filma: 01:20:00
Datum izlaska:     21 February 2016
U kinima od :    10 February 2017 (USA)
Kedi nije samo film o mačkama, niti je to samo za one koji ih vole. To je također reflektivni pogled u locale, pejzaž, arhitekturu, i ljude u Istanbulu.

Ceyda Torun, Kedi režiser i producent rođena je u Istanbulu i živjela je u njemu sve do 11te godine. Ona je pohađala srednju školu u New Yorku i na kraju je studirala antropologiju na Univerzitetu u Bostonu. Iako živi dugi niz godina u SAD-u, njena sjećanja iz djetinjstva u Istanbulu i dalje su jaka. Kroz filma ona dijeli jedinstven karakter grada i svakodnevno srodstvo s lutajućim mackama. Uz snimatelja i partnerskim producentom Charlie Wuppermann, ona je režirala ovaj film, i ovo je njen prvi dugometražni dokumentarni film.

Kompozitor/Muzički urednik filma je Kira Fontana. Njen muzički izbor dodat električan ukus uz zapanjujuće slike. Iako je film imao titlove za dijalog, stihovi pjesama nisu prevedeni. Usprkos tome, i dalje čini zanimljiv soundtrack, u nekim dijelovima jazzy i nekim dijelovima Serene, a sve u vrijednosti ponovnog slušanja.

Cayda Torun nas uvodi u stranoj zemlji (za one koji nisu nikada bili u Istanbulu) u život mačaka. Macke žive svugdje u svijetu i biti ce prijatelji sa svima s kojim se pronađu, ali mačke znaju kad vam se sviđaju a kad ne. To je dio njihovog instinkta za opstanak. Njihovi odabranici su Bengu, Deniz, Duman, Gamsiz, Rat Catcher, Yellow i Psycho. Predvođeni Ceyde Torun, snimatelji Alp Korfali i Charlie Wuppermann su uspjeli uhvatiti kaotične, slatke i znatiželjne scene macijih aktivnosti iz mnogih različiti uglova. Imamo scena iz ptičjeg ugla, a ponekad možemo vidjeti i lica našim mačjih zvijezda. Najčešće su to scene mačjih života gledane iz ugla čovjeka.

Pun historijskih i kulturnih informacija "Kedi" pokušava prikazati kako je to biti jedan o hiljade lovaca na miševe u današnjem Istanbulu, pogotovo danas kad se grad modernizuje. Ovaj film nam pokušava dati informativni i zabavan pogleda na svakodnevicu ljudi. I mačke cine život zanimljivim. Kako čovjek u filmu kaže: "Interakcija samo s ljudima nije dovoljna". Macke su smiješne životinje s puno ličnosti.(Moja macka ima vise ličnosti od mene). Kedi ima price o sedam otkačenih mačaka. Još jedna djevojka je opisala njenog lokalnog macka kao srodnog tipa zabave. Zabavan trenutak u filmu je diskretno uhvatio scenu mačke i misa kako se igraju prave mačke i misa.

U današnje vrijeme na internetu možemo naci dosta nevjerojatnih i zabavnih videa s mackama, ali film "Kedi" nudi mnogo vise od toga. Film je pun emocija u svakoj sekundi trajanja, a osim toga nudi i mnogo korisnih informacija. On je vise od običnog videa o mackama.

Ocjena 8/10

 Kedi
(2016) on IMDb

Nema komentara:

Objavi komentar