ožujka 22, 2017

Trgovački putnik -The Salesman 2016 Recenzija Filma

Trgovački putnik -The Salesman 2016 Opis filma
Trgovački putnik -The Salesman 2016
 Recnzija Filma

Trgovački putnik  2016
The Salesman

Žanr: Drama, Triler
Godina 2016
Redatelj: Asghar Farhadi
Glavne uloge: Taraneh Alidoosti, Shahab Hosseini, Babak Karimi
Trajanje filma: 02:05:00
Datum izlaska:    21 May 2016
U kinima od :    Hrvatska 23.03.2017.  
                    Srbija    23.03.2017.Nakon rušenja cijele zgrade i njihovog tek unajmljenog stana mladi bračni par Rana (T.Alidoosti) i Emad (S.Hosseini) moraju pronaći novi smještaj. Kako ne bi prespavali u pozorištu u kojem skupa nastupaju, pomoć oko pronalaska novog stana nudi im pozorišni kolega Babak (B. Karimi). Ubrzo nakon useljena u novi stan, ne znajući da on ima prilično gadnu povijest. Kada se ta povijest umiješa u njihove trenutne živote, ovaj film postaje pravi pravcati triler, a kao što je već i slučaj sa Farhadijefilm filmovima, dobivamo pregršt emocija.

Okorjelim filmoljupcima ne trebam posebno predstavljati brilijantnog iranskog redatelja Asghara Farhadia, no ako i niste imali prilike do sad pogledati neko od njegovih remek-djela, pravo je vrijeme da to učinite. Iranski redatelj i scenarist Asghar Farhadi nedavno je osvojio Oscara za najbolji strani film, zahvaljujući ovom filmu, koji je još jedan u nizu njegovih poznatih socijalnih trilera. U ''The Salesmanu'' ćete tako upoznati njegov prepoznatljivi intimistički, suzdržani pristup likovima i radnji koja teče polako i strpljivo, gotovo vas pretvara u svojevrsnog voajera koji traži još i još, a kad se dogodi bombastični rasplet ostanete zabezeknuti i zadivljeni. E to je dragi moji pečat jednog od ponajboljih redatelja današnjice.

Glavni akter Hosseini je dobio nagradu u Cannesu za najboljeg glumca u ovom filmu. Nagradu je stvarno zaslužio on je u filmu pružio performanse dostojne za svjetske anale. Alidoost, koja je isto jako dobro odglumila svoju ulogu imala je priliku da bude dosta slobodnija u svojim emocijama. Same scene iz predstave su stvarno odlične, te nema nikakve sumnje kako ovaj bračni par stvarno zna da dobro glumi, iako ovaj Farhadijev film i nema toliko sporednih uloga kao njegovi drugi filmovi, valja isto reci kako su i ostali sporedni glumci odradili dobar posao.

Ovaj film mu je najbolji od svih njegovih ostalih filmova, ali je puno bolji od većine filmova koje dobijemo iz Hollywooda. U svakom slučaju, ako možete, pogledajte ga, a ako niste gledali niti jedan drugi Fahradijev film, ispravite tu pogrešku i pogledajte ih sve.

Ocjena 8.5/10

 The Salesman
(2016) on IMDb

Trailer:

Nema komentara:

Objavi komentar