Friday, March 29, 2024

The Wailing (Goksung) 2016 Recenzija

Share

- Advertisement -

The Wailing (Goksung) 2016

Žanr:   Drama, Fantasy, Horror
Godina 2016
Redatelj: Hong-jin Na
Glavne uloge:  Jun Kunimura, Jung-min Hwang, Do Won Kwak
Trajanje filma : 02:35:00
Datum izlaska :  3 June 2016 (USA)



Stranac dolazi u malo selo i ubrzo nakon njegovog dolaska, misteriozna bolest se počinje širiti i nositi živote sa sobom. Lokalni inspektor mora otkriti uzrok zaraze kako bi spasio svoju kćerku.

Da razjasnimo neke stvari; to što me nije bilo par dana, ne znači da sam se penzionisao ili povukao, jednostavno vlada manjak noviteta, a ja sam konstantno vani, pa ne kopkam po internetu tražeći novitete, ali jučerašnji kišni dan me otjerao u kuću i nisam mogao više a da ne pogledam nešto novo i ne napišem recenziju.

Izbor je pao, u ne tako žestokoj konkurenciji, na ovaj korejsko-japanski hororac koji me je privukao samo zbog toga, dakle što potiče iz te azijske kinematografije koja je stilom itekako prepoznatljiva i izrodila je mnogo kvalitetnih naslova po čijem su uzoru ameri snimali rimejkove. Ali nisu to samo hororci u pitanju, ako ste upravo to pomislili, s obzirom da su obrađivani njihovi filmovi, a i igre različitih žanrova. U nadi da će ovaj hororac me malo razdrmati i popraviti kišni dan, pustim ga ja sebi i dođem do zaključka kako sam se možda i previše nadao, jer ono što je preovladavalo u filmu jeste to njihovo specifično ponašanje, taj akt drame i emotivnosti i mentalitet tog naroda što mi je uporno skretalo pažnju s priče i razvoja radnje, a i kad sam se nekako uspio vratiti u tok, shvatio sam kako sve nekako djeluje amatareski i nikako ozbiljno, što nisam smio osjetiti u jednom hororcu. Ne bih toliko ni razglabao o filmu, s obzirom da traje skoro dva i po sata, a ja nisam imao snage ni volje pogledati ga do kraja, koliko bih imao želju reći da ovaj film nikako ne smije pokvariti dobro izgrađen ugled filmova sa Istoka niti bi smio staviti mrlju na to. Valjda glavni problem kod filma je i kompleksnost koja ga je trebala učiniti važnijim, većim i ozbiljnijim, što će samo još dodatno zakomplikovati stvari i sasvim sigurrno uzrokovati to da se ne svidi većini vas jer sličnog sam razmišljanja kao čitaoci mog bloga i trebali bi mi vjerovati na riječ. Ako ste pak u potrazi za filmom ovakvog stila odnosno tematike ili zemlje porijekla, bacite pogled na ”I saw the Devil”.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,8/10 a na Tomatoesima 100%. Ja tek sad viđoh ove ocjene i vidim da je dobro primljen kod obje vrste publike pa će biti da sam se ja zeznuo, ali ostajem pri svom mišljenju jer mi definitivno nije legao. Hong-jin Na je reditelj filma i iza sebe ima naslove tipa ”The Yellow Sea” i ”Chaser”, kojeg sam i pogledao i bio mi je onako solidan, ništa spektakularno. U zemlji u kojoj je i nastao zaradio je preko 700 hiljada dolara.

Prije nego što sam počeo da ga gledam, imao sam osjećaj da će se ovdje roditi neka ljubav, ali mene osjećaj nekada zna i prevariti i da sam bio u kinu, razočaran bih ga napustio. Ovako sam samo na sat i po spustio laptop.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave