Monday, July 1, 2024

13 Sins (2014) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

13 Sins 2014

Žanr: Triler, Horor
Godina: 2014
Redatelj: Daniel Stamm
Producent: David Birke, Daniel Stamm
Glavne uloge: Ron Perlman, Mark Webber, Pruitt Taylor Vince. Christopher Berry, Stephanie Honore, Rutina Wesley, Devon Graye, Brittney Alger, Tom Bower. Beau Brasseaux, Thomas Francis Murphy, John L. Armijo, Ritchie Montgomery, Deneen Tyler, Wendy Miklovic
Zemlja: SAD
Trajanje filma: 01:33:00
Datum izlaska: 07.03.2014 (svjetska premijera)

 

Jedan od zanimljivijih naslova ove godine, za ljubitelje horor-triler žanra, mogao bi biti ostvarenje 13 Sins (13 Grehova), nemačkog reditelja Daniel Stamm-a, koga verovatno pamtite po found footage hororu The Last Exorcism (2010). Međutim, uprkos prilično intrigantnoj ideji, ovo ostvarenje je prošlo relativno neopaženo, zahvaljujući slabijoj produkciji, ali sa druge strane uz pretežno pozitivne kritike. Ideja za film je svakako sjajna, ali u ovom slučaja ne i originalna, s obzirom da je u pitanju rimejk tajlandskog filma 13 Beloved, iz 2006. godine, kome idu sve zasluge za ideju, te vam ovom prilikom skrećemo pažnju i na njega. Zanimljivo je pomenuti i da originalni film ima i svoj prikvel u vidu kratkog filma 12 Begin, kao i potpuno nezapaženi nastavak pod naslovom 14 Beyond (2009), koji gotovo kao i da ne postoje.

Napomena: Recenzija sadrži elemente zapleta filma

Centralni lik filma 13 Sins je Eliot (Mark Webber), mladić sa problemima do guše. Za početak, Eliot je u silnim dugovima, brine se o bolesnom bratu Michael-u (Devon Graye), kao i o svom starom džangrizavom ocu (Tom Bower). Uz sve to, Eliot dobija otkaz na poslu, koji obavlja vrlo dobro i savesno to baš pre nego je pomislio da ga čeka unapređenje. Kako cela njegova nevolja ne bi bila ništa manja, Eliot ima i trudnu verenicu Shelby (Rutina Wesley), sa kojom planira da se venča. Pri kraju dana, koji mu je verovartno bio jedan od najgorih u životu, Eliot prima misteriozni telefonski poziv, koji mu nudi da učestvuje u veoma neuobičajenoj igri.

13 Sins navodi, svaki od zadataka predstavlja neku vrstu greha

Naime, prihvatanjem učešća u igri, Eliot mora da obavi 13 zadataka, kako bi dobio ogromnu svotu novca. Kako biste shvatili koliko su zadaci bizarni, navešćemo samo da prvi zadatak zahteva od Eliot-a da ubije i proguta muvu. Svaki naredni zadatak je hijerarhijski teži i dovodi Eliot-a u sve opasniju i nezavidniju situaciju. Isto tako svaki naredi obavljeni zadatak vredi više novca nego prethodni.

Kao što sam naslov filma 13 Sins navodi, svaki od zadataka predstavlja neku vrstu greha, iako na to nije stavljen poseban akcenat, u smislu koji zadatak predstavlja koji greh, kao što je to recimo bio slučaj sa ubistvima u filmu Se7en (1995). Najbizarnije u celoj igri jeste upravo sadržaj zadataka, kojima je za cilj da učesnika stave u veoma neugodnu situaciju. Osnovna ideja ove igre je verovatno česta misao da svaki čovek ima svoju cenu. Kao i ideja u koju mnogi veruju, koja kaže da novac sve može kupiti. U slučaju ovog filma, reklo bi se da čovek koji je u nevolji ima verovatno najnižu cenu, a u kojoj je to razmeri istinito i u realnosti, prosudite sami.

Zanimljivo je da igra u ovom filmu podseća i na čestu verbalnu igru

Zanimljivo je da igra u ovom filmu podseća i na čestu verbalnu igru. Karakterističnu za dečiji uzrast, u kojoj je cilj zadati što bizarniji misaoni zadatak. Koji treba da sledi odgovor za koju sumu novca biste bili spremni da ga i izvršite. Jedan od najklasičnijih primera bio bi “za koliko novca bi skočio u bazen urina” i sl., na koje će neko odgovoriti sa malom, a neko sa znatno većom sumom, misleći pri tome da je visina njegove cene bitna, što opet ide u prilog tezi svakog možemo navesti na sve, samo je pitanje cene. Međutim, postoji i treća opcija odgovora, koju ponajviše treba imati u vidu, a ona bi bila: “Ne bih to uradio ni za koju sumu novca”.

Tema koja je u okviru filma 13 Sins svakako nezaobilazna je i teorija zavere u okviru pojma vladajuće elite ili tzv. vladara iz senke. Ova tema je primetno uzela maha u raznim raspravama poslednjih decenija. U specifičnoj formi je prisutna i u ovom ostvarenju. Prvenstveno se misli na osobe koje se nalaze iza igre oko koje se film odvija. Za običnog čoveka zdravorazumski motiv iza ovakve igre ne postoji, ali se polazi od ideje da kod ljudi kod kojih novac prestaje da bude motiv, pojam zabave pod uticajem osećaja moći dobija novo značenje, koje je za ostatak sveta neshvatljivo. Ovaj segment filma nije toliko bitan za samu priču koja je uglavnom fokusirana na Eliota. U svakom slučaju predstavlja pokušaj stvaranja dodatne doze intrigantnosti u njegovoj priči. Pitanje je samo da li zadiranje u informacije ko stoji iza igre, doprinosi pomenutoj intrigantnosti ili je time zapravo umanjuje.

Glumačka ekipa u filmu je uglavnom nepoznata

Glumačka ekipa u filmu je uglavnom nepoznata, izuzev relativno poznatog Mark Webber-a u glavnoj ulozi. Kao i sjajnog Ron Perlman-a, u epizodnoj ulozi detektiva Chilcoat-a, koji prati Eliot-ov slučaj. Za potrebe filma ovog kalibra, glumački performansi u njemu su takoreći zadovoljavajući. Bez naročith hvala i pokuda, zbog kojih bismo temu glume, kao i ovaj pasus, dalje širili.

Postoji izvesna dilema oko žanrovskog određenja ostvarenja 13 Sins, koja se uglavnom odnosi na udeo horor elemenata u njemu. Ova film bismo prvenstveno okarakterisali kao triler, dok su horor elementi uglavnom vezani za sadržaj zadataka Eliot-ove igre. Rastom težine njegovih zadataka, hijerahijski raste i doza horora u njima. Čini nam se ne toliko drastično da bismo i sam film nazvali hororom. Ovo naglašavamo prevnstveno zbog onih koji od ovog filma očekuju horor, jer on to u pravom smislu reči svakako nije. Bez obzira na to, ovu recenziju ćemo definitivno završiti našom preporukom, ali sa upozorenjem, ne očekujte previše.

Ocjena Filma: 3/5

IMDB Ocjena Filma: 6.3/10

Trailer Filma:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave