Monday, June 10, 2024

Istrebljenje – Annihilation (2018) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Istrebljenje (2018)
Annihilation

Žanr: Akcija, Avantura, Fantastika, Filmovi 2018
Godina: 2018
Redatelj: Alex Garland
Producent: Alex Garland, Jeff VanderMeer
Glavne uloge: Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson.Oscar Isaac, Gina Rodriguez, Sonoya Mizuno, Benedict Wong, Tuva Novotny. Cosmo Jarvis, Honey Holmes, David Gyasi, Bern Collaco, Kumud Pant, Ed Manner, Crystal Clarke
Zemlja: Engleska, SAD
Trajanje filma: 01:55:00
Datum izlaska: 23.02.2018 (svjetska premijera)
U kinima od : 23 February 2018 (USA)
B i H –
Hrvatska 22.02.2018.
Srbija –

 

Ako ste propustili EX-MACHINA Alexa Garlanda, propustili ste jedan od najznačajnijih primjera lo-fi Sci-Fi kina posljednjih godina, osvojivši Oscara za vizualne efekte i nominiran za najbolju scenografiju za Garland. Njegov najnoviji trud je ANNIHILATION , temeljena na trilogiji romana “Southern Reach” Jeffa VanderMeera. Zvijezde Natalie Portman na čelu, uz potporu koji uključuje Jennifer Jason Leigh, Ginu Rodriguez, Tessa Thompson, Tuva Novotny i Oscar Isaac. Sportski veliki likovi i vrlo privlačan scenarij, ovaj cerebralni trilera može biti malo previše težak za neke kinematografije, ali ne mogu prestati razmišljati o tome.

Priča o ANNIHILATION- se govori sa pomicanjem naprijed-nazad u vremenu. Vidimo flashbacks muža vojnika i žene Lena (Natalie Portman) i Kane (Oscar Isaac), koji su sretni zajedno, ali osjećaju strah od njihovog odnosa kada je Kane zadužen za “trenutnu” misiju o kojoj ne može da razgovara. Čudan projektil sletio je na zemlju i stvorio zaštićeni perimeter čiji vanjski rub izgleda poput ulja glatko … to je nazvano “Shimmer” od strane onih koji ga istražuju. Ljudi mogu ući u The Shimmer, ali nitko nikada ne izlazi i ne može komunicirati s vanjskim svijetom. Kaneova momčad ulazi, a nakon nekoliko mjeseci bez riječi, Lena počinje prihvaćati da je njezin muž otišao. Zatim, bez ikakvog upozorenja, Kane se pojavljuje u svojoj kući i ulazi. Lenino olakšanje pretvara se brzo u strahu kada shvati da nešto nije u redu s muškarcem kojeg voli, jer izgleda tiho i nepovezano i počinje iskašljavati krv.

Dok su ih odvezli u bolnicu, zaustavljeni su crnim vozilima i naoružanim osobljem, a odvezli su se u bazu gdje je Kane izvodio svoju misiju. Tu je Lena pozdravila dr. Ventress (Jennifer Jason Leigh), psihologinja koja objašnjava kako šalje timove u nepoznatu sudbinu koja pokušava istražiti The Shimmer. Kane je bio prvi koji se vraća, ali očito nije u dobrom stanju, pa ona pita Lenu hoće li biti spremna učiniti sve što je u stanju da pomogne svom bolesnom suprugu.

Biologa, Lena je savršeni kandidat za najnoviji tim koji uključuje još tri žene – Anyu (Gina Rodriguez), Cass (Tuva Novotny) i Josie (Tessa Thompson). Zadržavajući svoje razloge za tajno sudjelovanje tih žena, Lena se pridružuje triju, kao i dr. Ventress, a oni se upućuju u The Shimmer. Dok pratimo njihovu avanturu, otkrivamo stvari koje se nalaze unutar perimetra, čudne i tajanstvene, gdje svako otkrivenje donosi nova pitanja i strah da se i oni ne mogu izvući živi.

Istrebljenje – Annihilatio Filmske Recenzije

Ovakve filmove smo vidjeli ranije, poput John Carpenterovog THE THING-a ili ALIEN- a Ridley Scott-a, a zasigurno je inspiracija od oba filma koji su ovdje navedeni. Ali ANNIHILATION je uspio pokazati nam dovoljno novog i neočekivanog materijala koji se osjeća svježim i jedinstvenim. Uvijek sam govorio da bi me bilo kad Sci-Fi film mogao iznenaditi, to je svakako dobra stvar. Ima dovoljno preokreta i okreta da bi mnogi gledatelji mogli sjediti na rubu svojeg sjedišta.  Neke slike koje znam biće tu još dosta vremena..

Gotovo biste to mogli nazvati horor filmom, iako je njegova duša jaka znanstvena fantastika, ali gledatelji bi trebali znati da postoje neke prilično uznemirujuće slike. Pisac / redatelj Alex Garland zna kako tkati zanimljive priče sa zanimljivim likovima, a ovaj najnoviji napor nije iznimka. Imao je zastrašujući zadatak prilagodbe knjiga Jeffa VanderMeera, proširivši određene aspekte prvog romana, a posudivši elemente priče od ostalih. Također je izostavio neke aspekte priča iz prvog romana koji su odigrali veliku ulogu, kao što je upotreba hipnoze za upravljanje timom. Krajnji rezultat osjeća se vrlo samostalnim, a još uvijek potencijalno predstavlja početak mnogo veće priče.

Natalie Portman izgleda pomalo pogrešno kao Lena

Natalie Portman izgleda pomalo pogrešno kao Lena, prvenstveno zbog njenog smanjenog okvira i (još uvijek) mladog izgleda. Igrala je bivšu vojnu ženu, au nekim scenama gdje puca na mitraljezu, gotovo izgleda kao da bi je trebalo udariti. To ne znači da njezina izvedba nije jaka i kompetentna, jer se Portman dokazala kao glumica slična kameleonu u prošlim ulogama. Jennifer Jason Leigh izgleda savršeno smještena kao hladna i malo neuravnotežena Dr. Ventress, koja traži odgovore dok se istodobno bori protiv vlastitih demona i neuspjeha.

Gina Rodriguez, Tuva Novotny i Tessa Thompson rade dobro kao istražni tim, iako izgleda kao da samo Rodriguez doista dobiva priliku da dostavi hrabri krug. Htio sam malo više očekivati ​​od Thompsona karaktera, za koga se čini da nije dovoljno – smiješna, budući da je više nego dokazala da je jaka u nedavnim ulogama poput CREED i THOR: RAGNAROK .

Oscar Isaac je uvijek dobrodošao na velikom ekranu. Njegova uloga ovdje je uglavnom tiha i tajanstvena pa njegovi obožavatelji možda nisu zadovoljni onim što je malo pokazao. Benedikt Wong također ima malu, ali važnu ulogu kao jednog od istražitelja koji postavlja pitanja Leni, a David Gyasi ima kratku ulogu i igranje suradnika koji je više nego samo prijatelj s Lenom.

Ako ovaj film ima bilo kakvu glavnu pogrešku, to je da je krajnji rezultat prilično mračan i ponekad samo tužan. Malo je sretnih trenutaka, pa čak i trenutci zadovoljstva karaktera, jer događaji koji se događaju, zapravo to ne dopuštaju. Čak i muzički rezultat Geoffa Barrowa i Ben Salisburvja je nezahvalan i ponekad neprijatan, iako prilično efikasan. Alex Garland nije neko ko tipično daje dobre priče.  Definitivno nije tip pripovjedača koji izrađuje filmove za one koji traže sretne holivudske završetke.

Tamniji završetak filma

Njegovi filmovi obično imaju završetke koji odražavaju neke od tamnijih tonova emisija. Kao što su OUTER LIMITS i možda čak i TALES FROM THE DARKSIDE. Zbog tih razloga obično volim ono što proizvodi, ali iz ovih razloga. Njegovi filmovi ponekad ostavljaju prosječnom pretraživaču da želi nešto drugo. Prije nekoliko godina vidjeli smo sličan film THE ARRIVAL s Amy Adams. Taj je film barem pokušao završiti s porukom nade. To je vrlo malo takve vrste pokretljivosti, ali ono što je na ekranu u ISTREBLJENJE vrlo je fascinantno i utječe.

Otkad sam ga vidio ranije ovog tjedna, prijatelji su me pitali da li mi se sviđa. Nisam bio siguran što da kažem dok još pokušavam to obraditi. Međutim, mislim da je to film Sci-Fi, prilično je jak i vrijedan za pogledati. Ako bez ikakvog razloga nego što mi se često pokazivale stvari koje nisam vidio. Trajući samo dva sata u dužini, ovo je jedan film koji ne bih htio biti duži. Ne mogu se ne pitati da li negdje postoji duži rez.

Ocjena Filma: 3/5

IMDB Ocjena Filma: 7.5/10

Trailer Filma: 

 

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave