Thursday, June 13, 2024

Pročišćenje: Izborna godina – The Purge: Election Year 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Pročišćenje: Izborna godina (2016)
The Purge: Election Year

Žanr Akcija, Horor, SF, Triler
Godina 2016
RedateljJames DeMonaco
Glavne ulogeFrank Grillo, Elizabeth Mitchell, Mykelti Williamson
Trajanje filma : 01:45:00
Datum izlaska :  1. Srpanj 2016.Prošle su godine otkako je njegov sin ubijen u ”Pročišćenju”, pa je narednik Barnes posvetio život kako bi sačuvao senatoricu Charlie Roan koja se na predstojećim izborima bori protiv te dugogodišnje tradicije u Americi.

Vraćam se polako na svoj stari kolosijek. Sinoć je bio red na treći dio ove franšize za koju realno niko nije mislio da će biti franšiza, ali ovakva apsurdna ali zanimljiva ideja očigledno nije mogla stati na prvijencu sa Ethanom Hawkem i Lenom Headey koji je itekako podbacio.

Podbacio u smislu da nije ostvario očekivanja koja je podigao trejlerom, ali što se tiče novaca i marketinga, tu se film proslavio. Međutim, niko se nije mogao zakleti da će godinu nakon usijediti nastavak koji se podigao na veći level i prikupio bolje kritike te tako uslovio i treći dio. Priznajte, sve se ovo nekako spontatno desilo, ali ideja ”Pročišćenja” je zaživila te je bilo itekako jasno da film treba posmatrati iz više perspektiva i da je ovo jedna višeslojna priča koja zapravo na jedan, nimalo suptilan način, oslikava Ameriku, politiku oružja u SAD-u i kriminalne radnje koje su tamo svakodnevnica. O toj jasnoći poruke, sasvim simbolično govori i poster iz drugog nastavka ”The Purge:Anarchy” koji je proglašen jednim od najboljih postera 2014. godine. No da se mi vratimo na ovaj dio. Prijem kod publike i kritičara je bio relativno mlak, iako je poster obećavao još zabave, još ludila i akcije i jednu nimalo površnu priču. Svoju reputaciju i dugogodišnju posvećenost pisanju recenzija bih narušio kada bih filmu dao veću ocjenu od prosječnosti, s obzirom da sam se sinoć dvoumio i razmišljao, ali s obzirom da je u filmu napravljen disbalans dobrih i užasnih trenutaka, to je jedini ishod koji možete očekivati. Dakle, ovaj treći dio se može gledati i nije on toliko loš, ali u odnosu na ono što smo mogli gledati prije dvije godine, ovo je jedan mali korak unazad iz razloga što se u jednu kompleksnu priču umiješalo dosta grešaka i nepromišljenih momenata, slabih performansa, previše zapleta i jednodimenzionalnih likova, a scenarij, odnosno dijaloge, kao da su pisali osnovci. Tako klimavo, neuvjerljivo i slabo. To što se u ovo ”Pročišćenje” uključuju turisti koji nazivaju Ameriku ”najvećom zemljom” ili čak ”zemljom snova”, daje nam jasan uvid u ono što ova zemlja jeste, ali već davno shvatili smo poruku koju film želi poslati i odlična je, no ne možete se uvijek izvlačiti na to. Jasno je i to da se treći dio ne zove bez razloga ”Election Year”, znači baš zbog izbora ove godine u Americi i to između dosta provokativnih i skandaloznih kandidata koji bi možda u nekom univerzumu u nekom drugom vremenu i ostvarili ideju o ovakvoj vrsti pročišćenja, ali kao što već rekoh, ne može se film vaditi na tu simboliku i neku sentimentalnu poruku u pozadini. Da bi kreirali jednu uvrnutu i zastrašujuću atmosferu, ubačeno je širok spektar zanimljivih likova, ali njihova karakterizacija, ponašanje i scene u kojima se oni pojavljuju, sve to skupa liči na mješavinu spota grupe Ylvis, ”What does the fox say?” i Severinong ”Uno momento”.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,4/10 a na Tomatoesima osrednjih 55%. Koštao je oko 10 miliona dolara, a zaradio preko 69. Mali budžet vjerovatno je uzrok mizernih CGI efekata. James DeMonaco koji stoji iza čitave franšize.

Ne bih da kvarim ičija očekivanja i nadanja, ali dosta je slabo ovo ispalo, a pak, sad ću ispasti kontradiktoran, no može se ovo za nuždu i pogledati. Kad se to zbroji i oduzme…

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave