Thursday, December 2, 2021
HomeDrama10 Cloverfield Lane 2016 Recenzija Filma

10 Cloverfield Lane 2016 Recenzija Filma

-

10 Cloverfield Lane (2016)
10 Cloverfield Lane

Žanr: Drama, Misterija, SF
Godina 2016
Redatelj: Dan Trachtenberg
Glavne uloge: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher Jr.
Trajanje filma : 01:48:00
Datum izlaska : 11. Ožujak 2016.Nakon saobraćajne nesreće, Michelle se budi u podzemnom skrovištu sa dva muškarca, gdje jedan od njih tvrdi da se vani događa neviđeni nuklearni napad.

Ne znam odakle da počnem. Od početka, rekli bi oni u pokušaju da ispadnu smiješni. Bla, bla, ne mogu početi od kraja, definitivno, ali problem je što ne znam s čime da krenem? Da li da vas obavijestim da sam gledao jedan pravo *eben film ili da vam kažem otkud ja u kinu sam na projekciji ’10 Cloverfield Lane’a? Ovako ćemo…

Dogovaram ja sa društvom već duže vremena da idem u kino jer nismo bili već par mjeseci… Danas ćemo, sutra ćemo i onda se svi ušute, a meni da je što prije, ali sve gledam da to bude dok se prikazuje neki film koji me zaintrigirao. I ostanem sam na cijedilu, ali to mi ne padne teško jer uvijek treba izdvojiti vrijeme za sebe. I tako padne odluka da u subotu večer, umjesto u kafanu, odem u kino. Sam samcat. Dođem tako u kino, ponesem samo para za kartu jer kokice su skupe k’o magareće mlijeko i stanem neodlučan. Batman v Supermen v 10 Cloverfield Lane? Batman v Superman v 10 Cloverfield Lane? Ma hajd reko, ova dvojica će se tući pa pomiriti a bit će tu i malo Wonder Woman i tako padne odluka na film koji je ostao obavijen misterijom i nakon prvih promotivnih najava. Ne znaš je li horor, je li triler il’ je sci-fi, a neka vrsta je nastavka onog Cloverfielda iz 2008. O njemu ćemo poslije. Za ovaj film stvarno nemam riječi. Još sam pod utiskom i ovako raspoložen nisam izašao iz kina još od ‘Mad Maxa’, pa onda dolazim do zaključka da je najbolji ići sam u kino. Od samog početka, do zapleta pa do nepredvidljivog kraja, ovaj film vas diže i spušta, uvlači u sebe i ostavlja u neizvjesnosti te u nekoliko trenutaka će uspjeti da vas prestraši do srži ali i uz svoje dopadljive glumce, opusti i nasmije. Naime, film čine samo tri, odnosno pet likova, ali ova tri su u fokusu radnje. Oni su se igrom slučaja našli u skloništu jednog od njih, Howarda, kojeg igra John Goodman, meni izuzetno drag i simpatičan glumac. za kojeg ne znate da li je negativac ili pozitivac i onda poslije otkrijete šta je. John Goodman je naravno fenomenalan i u ovoj ulozi i nikad ga nisam pamtio drugačijeg. Tu je i djevojka Michelle, koju igra Mary Elizabeth Winstead, djevojka iz hororaca tipa Final Destionation 3 i The Thing. Ona se jako dobro snašla u svojoj ulozi kao i mlađi joj kolega John Gallagher Jr. A ono o čemu sam rekao da ću pisati kasnije je prvi Cloverfield na kojem se bazira i radnja ovog filma(donekle). Taj prvi sam gledao nekad davno, čini mi se još u osnovnoj i to zaintrigiran činjenicom da ga mnogi hvale, no meni tada baš nešto i nije sjeo. Bio mi je ono – okej. Ali od tada pa na ovamo moj pogled na filmove se izmijenio, pa vjerujem da bi, kad bi ga ponovo pogledao, sve bilo drugačije jer me ’10 Cloverfield Lane’ naprosto oduvao. Očarao i oduševio. Čim mi se ukaže prilika, pogledat ću ga ponovo jer se rijetko, ali stvarno rijetko dešavaju ovako istinski dobri filmovi, čistokrvni horor/trileri sa neočekivanim obratima koji će da iznenade i one koji se nikada ne mogu iznenaditi.

Ocjena na IMDb.com mu je zavidnih 7,8/10, a na Tomatoesima odličnih 89%. Trenutno teži više od 73 miliona dolara na nepoznat budžet. Dan Trachtenberg je reditelj filma kojem je ovo filmski debi i nadamo se da će nas i u budućnosti častiti ovako fantastičnim filmovima.

Napet, ali u mjeri, pametan i nepredvidljiv, kao što sam već rekao, ovaj film je uspio da iskombinuje sve i da ovlada svim žanrovima, bez pretjerivanja, bez nekih suvišnih specijalnih efekata koji bi ukrali “thunder” filmu i odnijeli slavu. Ovaj film treba da dobije kultni status, a dok ne dobije, za mene će biti “Misery” za nove generancije koji dovodi nova bića u naizgled poznatu priču.

Ocjena:9/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts