Saturday, July 6, 2024

13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

13 sati: Tajni vojnici Benghazija (2016)
13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

Žanr: Akcija, Drama, Triler
Godina 2016
Redatelj: Michael Bay
Glavne uloge: Pablo Schreiber, John Krasinski, Toby Stephens
Trajanje filma : 02:24:00
Datum izlaska : 15. Siječanj 2016Nakon što je američki ambasador ubijen tokom nereda u Libiji 2012., grupa američkih vojnika morat će smire situaciju u zaraćenom dijelu Libije.

Američka propaganda u režiji Michael Baya je američka propaganda al’ na kvadrat. Sve nam je jasno kad pomenemo njega i njegovu režiju, ali zna nas on nekada iznenaditi. Na primjer, evo sada.

Došao umoran s puta, a teško mi bi zaspat’ i pustim sebi malo akcije da me, il’ razdrma il’ uspava, zavisi od senzibiliteta. U ovom slučaju, ja sam se uspavao, ali vjerovatno zbog puta i iscrpljenosti, ne zbog filma, koji je od samog početka obećao, a kasnije i ponudio, jednu zanimljivu, napetu i eksplozivnu priču. Ali pored toga svega, Bay nije dovoljno maher da izbjegne klišeje i da improvizira, pa je ovim filmom to i dokazao. Em što podsjeća na filmove tipa ”Lone Survivor”, em što je do u sekund predvidljiv, em što su ove priče ”američki heroj na stranom tlu spašava dan” one zbog kojih proključa krv u tijelu, a ovo je svakako napisano u negativnom smislu da biste shvatili moje nezadovoljstvo zbog tematike ovog filma, zbog poruke koju šalje i radnje kojom se bavi. Kada bih nastavio pisati o američkoj propagandi, o tome ko zapravo izaziva ratove na Bliskom Istoku, pa onda da spomenem i izbjeglice i krizu, napisao bih podugačku kolumnu, a to mi nije sad za cilj, pošto se bavim filmom, ali zar nije iritantna činjenica da su iskoristili tragični rat u Libiji kada je Gadafi pao i u tu priču umješali svoje prstiće, a onda oni ispali heroji. Ispadoh kao mrzitelj čitave nacije, ali znate na šta mislim, da se ne objašnjavam. Tako da, kada i to uzmem u obzir, ne mogu biti baš blagonaklon prema filmu niti ga posmatrati posve objektivno. Jednostavno ne mogu. Od svih zvijezda, najjače sija Krasinski, kojeg više pamtimo iz komedija, ali eto nađe i on svoj put do brade, mišića i herojstva. ”13 Hours: The Secret Soliders of Benghazi”, ima sve, i početak smislen i zaplet, i kraj koji se podrazumijevao i hemiju glumačku, jake scene i napete momente, ali isto tako ima i predugu dužinu trajanja, ima i bolest zvanu propaganda i podsvjesne poruke, političku pozadinu i netolerantan odnos prema ratu koji se nedavno završio, tako da je u biti ovo samo metak iz američke puške Donalda Trumpa.

Ocjena na IMdb.com mu je odličnih 7,5/10 a na Tomatoesima solidnih 51%. Na 50 miliona dolara film je zaradio malo jae od 69, a razlog tome je vjerovatno slab marketing i zbunjujuć’ naslov. Da, dokazano je da naslov film dosta utiče na njegovu budućnost. Bay, kojeg već spominjah, ima iza sebe dosta poznatih naslova kao što su ”The Island”, ”Pain&Gain”, ”Transformers 1&2&3”, ”Hrid”, ”Pearl Hearbor” itd.

Nešto što se nije moralo desiti, a i moglo je. Nešto što će vjerovatno biti jedan od najboljih akcionih filmova amerima, a jedan od najgorih drugim nacionalnostima. Sve u svemu, mogao bih ove suprotnosti i kontraste navoditi do jutra, a ovo za Donalda Trumpa neka bude moja zaključna.

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave