Friday, April 19, 2024

A Monster Calls – Monster Pozivi 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Sedam minuta nakon ponoći (2016)
A Monster Calls

Žanr: Drama, Fantazija
Godina 2016
Redatelj: J.A. Bayona
Glavne uloge: Felicity Jones, Toby Kebbell, Liam Neeson
Trajanje filma: 01:48:00
Datum izlaska:    6 January 2017 (USA)Film je režirao isti čovjek koji je režirao “The Impossible”. Ovaj čovjek se zove JA Bayona. U ovom filmu je uradio jako dobar posao na režiji filma. On je koristio lijepe transakcije između snimaka. Prica za ovaj film je savršena, prava sentimentalna priča se fokusira na ono sto sinopsis kaže: dječakovo suočavanja sa bolesti njegove majke uz pomoć svoje maste. Kao neko ko je izgubio svoju majku od raka sam jecala dok sam gledala ovaj film.

Prvo dobri dijelovi. Odnos između dječaka (Connor) i čudovišta radi vrlo dobro i animacije koje idu zajedno sa pričom čudovišta su apsolutno predivne. Obično sam prilično skeptičan u vezi kombiniranja različitih likovnih elemenata, jer to rijetko radi, al ovdje je ton i krajnji rezultat je savršen. Drugi aspekt filma koji radi je hemija između umirujuće majke i njenog sina. Začudo, ovo je najveća mana filma, jer majka ima toliko malu ulogu u prići.

U prvoj polovini film izgledao kao da nije sređen, kao da režiser nije znao šta je htio da kaže. Često filmovi na osnovu romana pate od nedostatka fokusa jer je režiser bio u mogućnosti da smanji dalje dijelove iz izvornog materijala. To je slušaj i s A MONSTER CALLS. Srce price, majka, je gurnuta u stranu u prvim minutama i dobili smo dosta scena koje ne dodaju ništa na priču. Vise vremena na ekranu je dat za školu siledžija nego majke sto se čini jako čudno. Izgleda da redatelj nije mogao da pomogne sebi pa je morao pribjegavati maltletiranju. A obrazac je izgledao kao norma u dječjim filmovima. Onda smo upoznali oca, lik potpuno irelevantan za priču. Njegova jedina svrha je da se pokaze da Connor dolazi iz slomljene porodice. Nisam pročitao roman a film je baziran na njemu, tako da mogu reci ono sto je njegova svrha trebala da bude. Možda je njegova uloga bila da pokaze koliko je važna majka bila za dječaka, jer ona je jedini roditelj kojeg ima. Ništa od toga ne dolazi kroz film, iako. Otac ulazi i izlazi , ali ne pridonosi puno.

Zatim tu je baka, koja je uvedena kao karikatura i previse se minuta troši na naglašavanje njene strogosti. To je prava šteta, jer karakter i priča najviše iskrene trenutke u scenama zajedničke tuge nje i Connor koje oboje osjećaju. Nešto stvarno nevjerojatno, sto je moglo biti ostvareno bez potrebe za uparivanjem ovog “zla baka”. Prva propuštena prilika, osjećam.

Kada je film utvrdio koliko težak život Connor ima, fokus se vraća tamo gdje je trebao uvijek biti: majka i Connor prihvatanje njenog zdravstvenog stanja. To je jasno jača strana price, a kraj se završava lijepo. Emocionalni utjecaj posljednjih pola sata ili tako podsjeća gledaoce kako su dosta price mogli posvetiti profilu majke. Na taj način, A MONSTER CALLS mogli su postići nešto revolucionarno pričajući o raku djece, od kojih će mnogi, nažalost, biti pogođeni. Ova poruka, međutim se izgubi režiserovim žongliranjem s previse elemenata.

Ocjena 8.5/10

 A Monster Calls (2016) on IMDb

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave