Tuesday, December 7, 2021
HomeAkcioni FilmoviA Most Violent Year - Godina nasilja 2014 Recenzija Filma

A Most Violent Year – Godina nasilja 2014 Recenzija Filma

-

Godina nasilja (2015)
A Most Violent Year

Žanr: Akcija, Drama, Kriminalistički
Godina 2015
Redatelj: J.C. Chandor
Glavne uloge: Oscar Isaac, Jessica Chastain, David Oyelowo
Trajanje filma : 02:05:00
Datum izlaska : 16. Siječanj 2015.)Početkom 80-ih u Nju Jorku, mladi biznismen pokušava zaštiti svoju porodicu i posao u jednoj od najopasnijih godina u Americi.

Film sam pogledao još prije dva dana, ali zbog obaveza recenziju pišem tek sada. Ali ne brinite, utisak je još svjež i zapamtio sam šta želim reći o ‘Godini nasilji’.

Prije nego što je izašao, čitava priča i najava izgledali su i više nego zanimljivo ali i primamljivo. Nekako je ostavljao utisak filma koji će biti u žestokoj konkurenciji na ovogodišnjim dodjelama. I krenem tako sa gledanjem sa visoko podignutim očekivanjima. Radnja filma vrti se oko biznismena koji pokušava pokrenuti veliku tvrtku i obezbjediti lagodan i siguran život za sebe i svoju porodicu. No već u početku susreće se sa problemima, zbog čega ulozi u igri postaju sve veći i veći. Mistika i atmosfera filma u par navrata podsjetila me na film ‘The Insider’ sa Pacinom i Russelom Croweom iz ’99 godine, koji je ipak daleko kvalitetnija i bolja stvar od ovog filma. Ne želim reći da je ‘Godina nasilja’ loša, ali sam naslov i tematika obećavaju nešto puno intriga i napetosti, a zapravo film je jedna vrsta krimi drame, sa par akcionih obrta, koja će teško pronaći put do publike jer je nekako sva tmurna i hladna, a svi znamo koliko smo i sami ljubitelji, kako kvalitetne priče, tako i dinamične i brze radnje. Velike prednosti ovog filma su performansi, kako od glavnog lika kojeg tumači Isaac, tako i od nevjerovatne Chastain, koja je iz filma u film, sve bolja i bolja. Ono što film još čini izuzetnim su neke doista neprevdidljive scene koje sa odrađene sa itekako mnogo stila, koji možda pomalo podsjeća na rad Martina Scorcesea i njegovih krimića. I kad sam već pominjao performanse, Chastain je nominovana za Zlatni Globus za svoj nastup. ”Godina nasilja” ipak nije toliko nasilna i uzbudljiva, nego je više tiha i mirna rijeka koja je poslužila za brodiće sa dobrim performansima.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,3/10 a na Tomatoesima odličnih 90%. Reditelj filma je J.C. Chandor, nominovan već za Oskara, a koji je poznat po filmovima kao što su onaj o svjetskoj krizi ”Crni ponedjeljak” ali i ”All is Lost” sa Robertom Redfordom. Filmski budžet iznosio je 20 miliona dolara a samo u Americi film je zaradio nešto više od 5 miliona, što znači da je gubitak i više nego očigledan.

Kada nešto nije loše, mnogi podrazumijevaju da je suprotnost tome odmah dobro. E pa dobro, pristat ću na to da se radi o dobrom i solidnom gangsterskom filmu koji će ipak proći onako kako već prolazi; tiho i neopaženo, što je pomalo i nepravedno jer je bilo i nekih lošijih i bijednih ostvarenja prošle godine a prošli su kao da se radi o najboljim blockbusterima ikada. Ali, šta je tu je. A što se tiče ‘Godine nasilja’, vi kako hoćete.

Ocjena:6/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts