Friday, April 19, 2024

Alice Through the Looking Glass – Alisa iza ogledala 2016 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Alisa iza ogledala (2016)
Alice Through the Looking Glass

Žanr Avantura, Fantazija, Obiteljski
Godina 2016
Redatelj: James Bobin
Glavne uloge:  Sacha Baron Cohen , Johnny Depp, Anne Hathaway
Trajanje filma : 02:31:00
Datum izlaska : 26. Svibanj 2016.Alisa se ponovo vraća u Zemlju Čudesa, ali ovoga puta mora putovati i nazad u vrijeme kako bi spasila Ludog Šeširdžiju.

Nekom studiju, nekom producentu ili filmadžiji ponesta originalnih ideja, a uz to i novca, pa sjeti se da bi mogao snimiti nastavak na veoma popularnu ‘Alisu’ iz 2010. godine, koja je tada zaradila više od milijardu američkih dolara.

Šest godina razlike između originala i nastavka, nedovoljno dobar marketing i gubitak interesa kod publike da gleda fazone Tim Burtona u posve novom izdanju, rezultirala je velikim krahom filma na kino blagajnama. ali i kod većine kritičara. Ja se nisam dao omesti jer me nastavak zaintrigirao, odnosno najava istog, s obzirom da nisam ni znao da je u planu snimanje ovog filma uopšte, a inače sam uvijek u toku. Radnja se ponovo provlači kroz dva svijeta; ovog kakvog poznajemo i svijet ”čudesa”, popularno nazvan kod nas. U tom, nama nepoznatom svijetu, postoji još jedan univerzum – univerzum vremena, satova i trenutaka, u kojem će se naći Alisa kako bi otputovala natrag u vrijeme kada je porodica Ludog Šeširdžije ubijena, kako bi ih spasila. Ono što je impresivno je što se čitava ekipa iz prvog dijela vratila kako bi učestvovali u snimanju nastavka; mnogi možda sad i žale, naročito Depp, kojem je opus filmova u zadnje vrijeme jako kritičan, a i nakon razvoda sa suprugom Amber te onog skandala sa ministarstvom Australije, no njihova posvećenost djelu Lewisa Carolla, ako ćemo to gledati na taj način, za svaku je pohvalu. ”Alisa i začarana ogledala” nisu film za baciti, donekle su zanimljivi i zabavni i ima nostalgičnih trenutaka koji vraćaju šest godina unazad, dok je meni bilo tek petnaestak godina, kada mi je prvi dio bio izuzetan, pa sam ga pogledao više puta, no nedostatak rediteljske palice Burtona, ofirno emotivan zaplet i pokušaj da se unese više tragičnosti i mračne atmosfere u priču, rezultirala je jednim mlakim i plitkim filmom. Ipak, ne želim ispasti kontradiktoran, ali mislim da će djeca i oni mnogo mlađi od mene biti očarani filmom i da će se možda i zabaviti, posebno ako ga budu gledali u kinu. Sacha Baron Cohen koji glumi Vrijeme, ostavio je nekako najjači utisak na mene, jer je dokazao da od totalne budale i cirkusanta može tumačiti jednu kompleksniju i mrvicu ozbiljniju ulogu. Red Queen, kao što je bila fenomenalna u prvom dijelu, u ovom također ne zaostaje. Nju tumači supruga(nevjenčana) Tim Burtona, Helena Bonham Carter. Vizualno impresivan, to stoji, ali činjenica je da je ovakav nastavak bio i više nego nepotreban, jer staru slavu bilo je skoro pa nemoguće vratiti i evo nam dokaza.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,4/10 a na Tomatoesima slabih 30%. Na enormno visok budžet od 170 miliona dolara, film je skupio tek nešto više od 105 miliona, ali male, jako male su šanse da će uopšte i premašiti budžet. James Bobin je reditelj ovog nastavka, poznat po oživljavanju ”Muppeta” na velikom platnu 2011. i 2014.

Da je ovaj film u kojem slučaju jedan od kandidata u Zvezdama Grandu i da se popne na binu i odradi svoje, Jelena Karleuša bi sigurno rekla da nije osjetila ništa i da film nikada neće postati zvijezda, a čak ni Ana Bekuta mu ne bi dala glas za prolaz dalje. Eh sad, kol’ko bi se Saša Popović smilovao….

Ocjena:6/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave