Saturday, July 6, 2024

Animirani filmovi koji su osvojili Oskara

Share

- Advertisement -
Animirani filmovi koji su osvojili Oskara
Animirani filmovi koji su osvojili Oskara

Animirani filmovi su se snimali otkako je Disney objavio “Snow White and the Seven Dwarfs” 1937. godine, ali do 2001. godine animirani filmovi nisu se mogli natjecati za Oskara, sve dok Akademija nije predstavila novu kategoriju za ovu vrstu filma.
Šrek je 2001. godine uzeo prvog Oskara za najbolji animirani film. Ova lista uključuje svaki film koji je osvojio Oskar, uključujući naslove kao što su “Toy Story 3”, “Brave” i “Happy Feet”.

Oscar za najbolji animirani film, je nagrada koju dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS) svake godine za animirani igrani film koji je definisan od strane Akademije kao film koji traje više od 40 minuta, u kojem nastupaju likovi stvoreni pomoću tehnike kadar-po-kadar (frame-by-frame), a značajan broj glavnih likova su animirani u ne manje od 75 posto vremena trajanja filma. Oscar za najbolji animirani film je prvi put uručen za animirani film snimljen 2001. godine

Iako su svi animirani filmovi s liste bili najbolji u svojoj godini, neki od njih su i dalje bolji od ostalih pobjednika …

1. Toy Story 3 – Priča o igračkama 3 (2010) (Osvojio Oscara 2010. godine)

Godina: 2010

Glumci: Tom Hanks, Whoopi Goldberg, Michael Keaton …

Režiser: Lee Unkric

Radnja: Igračke su greškom isporučene u centar za dnevnu brigu, umjesto tavanskog prostora, i to neposredno prije nego što Andi treba da krene na koledž. Woody pokušava da ubijedi druge igračke da nisu napušteni i da se vrate kući.

2. WALL-E (Osvojio Oscara 2008. godine)

Glumci: Sigourney Weaver, Laraine Newman, Kathy Najimy …

Godina: 2008

Režiser: Andrew Stanton

Radnja: U dalekoj budućnosti, mali robot za sakupljanje otpada nehotice krene na svemirsko putovanje koje će na kraju odlučiti o sudbini čovečanstva …

3. UP (Osvojio Oscara 2009. godine)

Glumci: Christopher Plummer, Ed Asner, Laraine Newman …

Godina: 2009

Režiser: Pete Docter

Radnja: Carl Fredricksen star sedamdeset osam godina putuje za Rajske vodopade u svojoj kući zakačenoj za balone, ali neplanirano sa sobom povede i jednog dječaka.

4. Finding Nemo – Potraga za Nemom (2003) (Osvojio Oscara 2003. godine)

Glumci: Ellen DeGeneres, Willem Dafoe, Eric Bana …

Godina: 2003

Režiser: Andrew Stanton, Lee Unkrich

Radnja: Nakon što njegov sin biva ulovljen na Velikom grebenu i odveden u Sidnej, stidna riba klovn odlazi u potragu za svojim sinom.

5. Shrek (Osvojio Oscara 2001. godine)

Glumci: Cameron Diaz, Eddie Murphy, Mike Myers …

Godina: 2001

Režiser: Andrew Adamson, Vicky Jenson

Radnja: Shrek, zeleni org koji voli samoću, otkriva da je njegov mirni život prekinut kada se pojave razni likovi iz bajki koje je prognao Lord Farquaad iz Dulocka koji mrzi bajke. Ljutiti Shrek odluči potražiti Farquaada da ih protjera na neko drugo mjesto. Sa sobom povede Magarca, koji je jedino bajkovito stvorenje koje je htjelo krenuti sa njim u Duloc.

6. The Incredibles – Izbavitelji (2004) (Osvojio Oscara 2004. godine)

Glumci: Samuel L. Jackson, Holly Hunter, Jason Lee …

Godina: 2004

Režiser: Brad Bird

Radnja: Javno mišljenje se okreće protiv superheroja – takođe nazvanih “Supers” – sve zbog kolateralne štete od borbe protiv kriminala. Poslije nekoliko tužbi, oni su prisiljeni u programe civilnog preseljenja. Petnaest godina kasnije, Bob i Helen Parr, ranije poznati kao g. Incredible i Elastigirl, i njihova djeca Violet, Dash i beba Jack-Jack su prigradska porodica. Bob-u se ne sviđa predgrađe niti njegov posao, a sa njegovim prijateljem Lucius Best, ranije poznat kao Frozone, povremeno oslobađa svoje dane slave ponašajući se tajno noću kao “vigilante”.

7. Ratatouille (Osvojio Oscara 2007. godine)

Glumci: Peter O’Toole, Janeane Garofalo, Will Arnett …

Godina: 2007

Režiser: Brad Bird, Jan Pinkava

Radnja: Remy je idealistički i ambiciozni mladi pacov, nadaren sa visoko razvijenim čulima ukusa i mirisa. Inspirisan njegovim idolom, nedavno preminulim kuharom Augustea Gustoa, Remy sanja da i sam postane kuhar.

8. Zootopia (Osvojio Oscara 2016. godine)

Glumci: Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Alan Tudyk …

Godina: 2016

Režiser: Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush

Radnja: U životinjskom gradu Zootopia, lisac se daje u bijeg nakon što bude optužen za zločin koji nije počinio. Glavni policajac u gradu je zec, koji postaje meta zavjere, te se udružuje sa lisicom u zajedničkoj borbi za istinu.

9. Spirited Away (Osvojio Oscara 2002. godine)

Glumci: Miyu Irino, Bunta Sugawara, Ryunosuke Kamiki …

Godina: 2001

Režiser: Hayao Miyazaki

Radnja: Desetogodišnja Chihiro Ogino i njeni roditelji putuju u njihovu novu kuću kada njen otac krene u pogrešnom smijeru. Oni nesvjesno ulaze u čarobni svijet koji Chihirovi otac insistira da istraže. Dok se Chihiroovi roditelji pretvore u svinje, Chihiro sreće momka po imenu Haku koji je upozorava da se vrati preko rijeke prije zalaska sunca. Međutim, Chihro shvati da je prekasno i da želi da spasi roditelje, te ostaje zarobljena u svijetu duhova…

10. Frozen – Snježno kraljevstvo (2013) (Osvojio Oscara 2013. godine)

Glumci: Kristen Bell, Idina Menzel, Alan Tudyk …

Godina: 2013

Režiser: Chris Buck, Jennifer Lee

Radnja: Neustrašiva Anna udružuje se sa Kristofom u epsko putovanje, gdje se susreću sa vremenskim uvjetima kao na Everestu. Na svom putu sretnu i smiješnog sniješka imena Olaf koji im se pridružuje u potrazi za Anninom sestrom Elsom, čije su “ledene moći” zaledile čitavo kraljevstvo.

11. Brave – Merida Hrabra (2012) (Osvojio Oscara 2012. godine)

Glumci: Emma Thompson, Craig Ferguson, Billy Connolly …

Godina: 2012

Režija: Mark Andrews, Brenda Chapman

Radnja: U srednjovjekovnoj Škotskoj, Merida, mlada princeza, dobila je luk i strijelu njenog oca, kralja Fergusa, za rođendan. Njena majka, kraljica Elinor, se ne slaže sa poklonom. Dok odlazi u šumu da ponađe strijelu Merida se susreće sa raznim neprilikama. Ubrzo nakon toga, Mor’du, veliki demonski medvjed, napada porodicu. Merida odlazi na konju sa Elinorom, dok se Fergus bori sa Mordu-om, te tokom borbe izgubi jednu nogu …

12. Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (Osvojio Oscara 2005. godine)

Glumci: Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes, Peter Kay …

Godina: 2005

Režiser: Nick Park, Steve Box

Radnja: Približava se godišnje takmičenje Giant Vegetable Tottinton Halla. Pobjednik takmičenja će osvojiti Zlatnu Mrkvu. Svi žele zaštititi svoje povrće od oštećenja i krađe od zečeva do natjecanja, a Wallace i Gromit kreću sa zaštitom povrća i humanim suzbijanjem štetočina.

13. Happy Feet – Ples malog pingvina (Osvojio Oscara 2006. godine)

Glumci: Nicole Kidman, Hugh Jackman, Robin Williams …

Godina: 2006

Režiser: Judy Morris, George Miller, Warren Coleman

Radnja: Mumble, pingvin koji ne može pjevati, biva omalovažavan u carstvu jer svaki pingvin mora znati pjesmu “heartsong” kako bi uspio privući partnera. Ali Mumble zna plesati i sa njim pokušava da zavede Gloriu koja se smatra najdarovitijom među pingvinima njenih godina.

14. Rango (Osvojio Oscara 2011. godine)

Glumci: Johnny Depp, Isla Fisher, Alfred Molina …

Godina: 2011

Režiser: Gore Verbinski

Radnja: Ljubimac kameleon se izgubi u pustinji Mojave nakon što slučajno ispadne iz automobila njegovog vlasnika. Upoznaje armadila pod imenom Roadkill koji traži mistični “Duh Zapada”. Dok lutaju pustinjom, bore se kako ne bih postali plijen raznih grabežljivaca.

15. Inside Out – Izvrnuto obrnuto (2015) (Osvojio Oscara 2015. godine)

Glumci: Bill Hader, Amy Poehler, Mindy Kaling …

Godina: 2015

Režiser: Pete Docter

Radnja: Animirani film govori o Riley, tinejdžerki koja pokušava da se snađe u novoj sredini….

16. Big Hero 6 – Ekipa za 6 (2014) (Osvojio Oscara 2014. godine)

Glumci: Ryan Potter, Scott Adsit, Jamie Chung …

Godina: 2014

Režiseri: Don Hall, Chris Williams

Radnja: Robot na napuhavanje i dječak se sprijatelje, te odluče da formiraju grupu superheroja ….

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave