Saturday, December 4, 2021
HomeAnimationAnomalisa - ANOMALISA (2015) Recenzija Filma

Anomalisa – ANOMALISA (2015) Recenzija Filma

-

Anomalisa (2015)
ANOMALISA
Žanr: Animirani/Drama
Godina: 2015
Redatelj:  Duke Johnson, Charlie Kaufman
Glavne uloge:   David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan
Trajanje filma : 01:30:00
Datum izlaska :   21 January 2016 (Germany)Čovjek koji je izgubio interesovanje za bilo šta i koji je ravnodušan prema svemu, u jednoj noći upoznaje osobu koja će mu promijeniti život.

Kada je skoro neki dan na mom blogu bila anketa za najbolji animirani film prošle godine, čekao sam da vidim da li ću svojim glasom presuditi filmu ‘Inside Out’ ili ovome, jer u poređenju sa’Izvrnuto obrnutim’, sva ostala ostvarenja nisu imala nikakvu šansu da odnesu pobjedu i priznanje najboljeg, ali ovaj mi je djelovao kao potencijalni najveći konkurent. Čitava tematika, ta misterioznost i ta čudna atmosfera…

Radnja filma se odvija, skoro čitavo vrijeme u jednom hotelu u Americi – pretpostavimo da je riječ o New Yorku, kada jedan Englez doputuje na promociju svoje knjige. U hotelu upoznaje Lisu – Anomalisu, osobu koja će mu promijeniti život. A riječ je o Michaelu Stone, piscu, koji je ravnodušan prema skoro svemu, slabo kad govori, misteriozan je i miran, ali voli svog sina. Njegovu hladnokrvnost prekida ženska osoba koja za sebe nikada nije vjerovala da je atraktivna ili vrijedna nečije pažnje ili eventualno ljubavi. Film počinje dosta dobro i razvija se još bolje, ide u savršenom smjeru i zakuje vas ispred sebe, to će biti evidentno, ali ono što mu zamjeram jeste doista sebičan, previše neobičan kraj koji je čitav film ostavio skoro nedorečenim. Taman kad ste pomislili da će se još nešto desiti i da će se čitava priča, najzad zaokružiti i poslati nam neku poruku zbog koje bi nas prošli trnci tijelom, ono ništa – praznina. Napomenut ću da, iako je riječ o animiranom ostvarenju, ovo nikako nije film za djecu – ali nikako, em je težak, em eksplicitan, pa ćete u jednom trenutku posvjedočiti scenama seksa. Da, da, dobro ste pročitali a i mene je malo iznenadilo. Ipak, likovi su nekako topli i dragi i čine čitavu misterioznu depresivnu atmosferu mrvicu više podnošljivijom. Kapa dole za izuzetnu senzualnost i posvećenost detaljima, poetičnom stilu i vokalnom potporom koja upotpunjava smisao same ‘Anomalise’. Jedna stvar koja mi se uvukla pod kožu a koju još nisam u potpunosti razotkrio jesu maske – maske koje nose likovi u filmu i kada u jednom trenutku glavnom liku Michaelu, maska spadne.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 7,7/10 a na Tomatoesima odličnih 96%. Na 8 miliona film je dosada u Americi zaradio malo više od 238 hiljade dolara. Duke Johnson je jedan od reditelja filma, a ovo mu je debi, a drugi, iskusniji, je Charlie Kaufman, koji ima hitove iza sebe tipa ‘Adaptation.’, ‘Vječni sjaj nepobjedivog uma’ i u režiji film ‘Sinegdoga, New York’.

”Anomalisa” nije za svakoga, ali je na mene ostavio snažan utisak jer je neobičan, senzualan i drugačiji, a to se itekako cijeni. Ali mogao je biti mnogo bolji.

Ocjena:8/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts