Friday, April 19, 2024

Atlas oblaka – Cloud Atlas 2012 Recenzija

Share

- Advertisement -

Atlas oblaka (2012)
Cloud Atlas

Žanr: Drama, Misterija, ZF
Godina: 2012
Redatelj: Tom Tykwer, Andy Wachowski
Producent: Tom Tykwer, Andy Wachowski
Glavne uloge: Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Susan Sarandon, Hugh Grant. Ben Whishaw, Keith David, Jim Broadbent, James D’Arcy, Götz Otto. Zhu Zhu, Doona Bae, Xun Zhou, David Gyasi
Zemlja: Njemačka, Hong Kong, , SAD
Trajanje filma: 02:52:00
Datum izlaska: 08.09.2012 (svjetska premijera)

 

Trejler za Cloud Atlas je pre same premijere dugo mamio i jačao nestrpljivo isčekivanje ovog filma i dovodio do površnog zaključa o radnji filma, a ponajviše inicijalnu vizuelnu impresiju. Sa te strane, suvišno je govoriti o vizuelnoj atraktivnosti filma, jer je ona zaista vrhunska. Međutim, loše je kada neki trejler u vama probudi ono što zapravo u samom filmu ne dobijete.

Napomena: Recenzija sadrži elemente zapleta i završetka filma

S obzirom da većina aktera ima višestruke uloge, možda nije bilo na odmet birati isključivo poznate glumce. U okviru ovog filma to i jeste bio slučaj, ali je to ujedno i njegov minus. Cloud Atlas se oslanja na činjenicu da svi znamo kako izgleda Tom Hanks ili Halle Berry. Zamislite da je glumačka ekipa bila sastavljena od potpunih anonimusa, film bi u tom slučaju bilo daleko teže pratiti. Takva činjenica navodi na zaključak da je fabula zapravo potpomugnuta poznatošću glumaca, a to je velika mana. To ukazuje na činjenicu da je priča zapravo slaba. Takođe, iako su maske u filmu zaista odlične, pojedini glumci su bili maskirani do neprepoznatljivosti, te se pola filma provodi u pitanjima tipa: “Je li ono Hugo Weaving? A ne to je Hugh Grant“. Tako nešto delom otežava praćenje filma.

Atlas oblaka zasnovan na istoimenoj noveli Cloud Atlas

Film je zasnovan na istoimenoj noveli Cloud Atlas David Mitchell-a te ja sama priča, možemo reći, originalna. Izuzev priče je međutim teško oteti se utisku da sam film, po mnogim aspektima, vrlo podeća na film Mr.Nobody (2009), iako ideja zapravo nije savim ista. Posmatrajući svaku priču Cloud Atlas-a zasebno, ne može se reći da su epohalne. Sjedinjene u jedan film, priče ostavljaju jači, mada ne savim definisani utisak. Sve ono što nije bilo jasno u prvom delu filma, dobija svoj smisao, ali tek tokom drugog gledanja. Naime, film traje predugo da bi zaključak sa kraja obelodanio i početak te je neophodno film pogledati dva puta. Prostije rečeno, dužina filma čini da nam radnja sa početka ostaje u mutnom sećanju i samim time nedostupna da bi na nju primenili zaključak. Naravno, taj zaborav nije toliko drastičan, ali ukoliko nemate vraški dobru memoriju, preporučujemo i drugo gledanje.

Vraćajući se ponovo na trejler Atlas oblaka, opis filma navodi kako su sve priče u njemu povezane, tačnije kako postupci pojedinaca utiču na sadašnjost, prošlost i budućnost. Između nekih od priča zaista postoji veza i to je neosporno, naročito između poslednje dve priče, futurističkog Seula i postapokaliptičnog ostrva. Međutim, među nekim pričama je ta veza zaista minorna, do te mere da su neke priče suvišne. Reći da su priče povezane ljubavlju i željom za slobodom je nešto što zapravo karakteriše ceo ljudski rod, a ne samo ove priče. U ovom slučaju to je jednako kao kada bismo rekli da su one povezane vazduhom ili vodom. Na takav način mogli bismo povezati bilo kojih šest filmova po slučajnom izboru i dobili bismo isti efekat, kao i kod šest priča u Atlas oblaka-u.

Film u svakom slučaju treba pogledati

Krajnja poruka filma koja pretenduje da bude velika, na kraju ispada savim plitka i nedostojna uloženog truda. Do kraja ostaje nejasno šta poruka zapravo jeste ili ono što jeste jednostavno nije dovoljno. U takvim trenucima, dovoljno je reći da ovo nije film za svakoga. Ničeovski rečeno, zamutiti vodu da izgleda duboko, te se ponadati da će neko u to i poverovati. Priči nedostaju neki vitalni elementi, ali je čini se to teško priznati. Film u svakom slučaju treba pogledati jer poruka u odnosu na obimnost priče možda jeste mala, ali zapravo plemenita. Ako ništa drugo, Cloud Atlas odiše vizuelnim šarenilom te ga je i s toga zanimljivo videti, a zasigurno mu sledi i bar jedan Oskar za šminku ili kostim.

Ocjena Filma: 4/5

IMDB Ocjena Filma: 7.5/10

Titlovan Trailer Filma:

 

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave