Monday, July 1, 2024

Black Mass – Crna misa 2015 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

 

Crna misa (2015)
Black Mass

Žanr Akcija, Drama, Krimi
Godina 2015
RedateljScott Cooper
Glavne ulogeJohnny Depp, Dakota Johnson, Benedict Cumberbatch
Trajanje filma : 01:45:00
Datum izlaska :   18. Rujan 2015.

Istina priča o ozloglašenom mafijašu Whitey Bulgeru čiji je brat bio u politici a on postao jedan od onih koji informišu FBI samo kako bi srušio sve svoje neprijatelje.

Na svom fejsbuk profilu sam već dva-tri puta objavljivao trejler ovog filma što znači da je bilo baš ono nestrpljivo isčekivanje s obzirom da smo imali samo takve najave, a film je po izlasku zaradio većinom pozitivne kritike. Jasno je da je ovo film Johnny Deppa, pa sam se na trenutak pribojavao da se neće suviše osloniti da stvore glavni karakter i da njega u svakom segmentu razrade a sve ostalo da zapuste.

Film sam pogledao još sinoć i evo sada pišem osvrt, ali ne brinite se, utisci su još uvijek svježi. Naime, kao što ste već pročitali na samom početku, ovo je jedan biografski film o jednom kriminalcu, a jasno nam je da takvih žanrova ne manjka, a posebno sa kvalitetnim naslovima. Ovaj film se izdvaja jer naime dolazi da spasi karijeru ovog poznatog i kvalitetnog glumca, a ujedno nam predstavlja priču o kriminalcu čiji je život vrijedan ekraniziranja. Zašto bi život jednog kriminalca bio vrijedan ekraniziranja? Pa jer je uzbudljiv i zanimljiv. Radnja je smještena u nekoliko različitih perioda gdje se glavnom protagonisti dešavaju različite stvari ali kroz sve te periode on se nikako ne mijenja. Ni fizički, ni psihički, osim na samom kraju kada ga imamo priliku vidjeti kako je izgledao u 2011. godini. Ta njegova statičnost malo bode u oko, ali ko zna, možda je taj Whitey zaista bio sve te godine stalan i nempromjenjiv lik. Bez obzira na to, film sam gledao doista sa uživanjem, jer bez obzira što nema neki određeni vrhunac u svojoj radnji, osim možda kraja, film plasira izutetno dobre pouke, napete scene i jedan skoro pa savršen portret čovjeka na vrhuncu svoje karijere kakva god ona bila. I iako ovo jeste film o Whiteyu kojeg tumači Depp, opet nekako mislim da mu je poklonjeno premalo vremena da vidimo čisto koje su bile njegove pozitivne strane i šta je radio kada ništa nije radio. Ostali smo uskraćeni za još minutaže o njemu, ali zauzvrat dobijamo odličnu filmsku ekipu koja zna znanje. Jasno je ko dan da će Depp dobiti nominaciju za Oskara jer čovjek se fenomenalno snašao u ovoj brutalnoj ulozi, a ako mu ne bude žestoke konkurencije, ko zna, možda ga i osvoji. Peter Sarsgaard dokazao je također svoje glumačke sposobnosti i mislim da i on zaslužuje neko priznanje ili barem neki svoj film u budućnosti koji bi ga dodatno proslavio jer nekako osjećam da je potcjenjen kao glumac. Dakota Johnson kao supruga kriminalca, koju smo upoznali u klišeiziranoj ulozi u ’50 nijansi sive’, ovdje glumi jako dobro i malo mi je nejasno gdje ona nestaje nakon jedne scene jer se otada ona više nikako ne pojavljuje. Rory Cochrane koji igra Whiteyovog kolegu je također izvrstan. Nije mi bio u potpunosti ono što sam očekivao, ostavimo li po strani odličan uvod, brutalne scene i napete trenutke i miran i solidan kraj, ali opet sam ga gledao bez prekida i jako zaintrigiran svakim momentom.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,6/10 a na Tomatoesima simboličnih 76%. Film je koštao 53 miliona dolara i toliko je trenutno zaradio, mada nedavno je izašao pa oni očekuju još dodatni priliv novca. Redtelj ovog filma iza sebe ima dva naslova, mjuzikl dramu ‘Crazy Heart’ zbog koje je Jeff Bridges dobio Oskara i pretprošlogodišnji ‘Out of Furnace’ s kojim je pokušao ući u triler vode s nekim mračnim tonom ali ga nisu baš svi shvatili pa je film doživio relativnu propast.

”Black Mass” ili kako je domaći prijevod ‘Crna misa’, što je malo nigdje veze, treba definitivno opisivati kao biografsku dramu sa krimi elementima jer će tako bolje proći, nego kao neki gangsterski film jer znamo kakvi su ti filmovi. Meni je bio zanimljiv, uživao sam gledajući ga, navijat ću za njega na dodjelama nagrada i sada ću ga toplo preporučiti.

Ocjena:8/10

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave