Thursday, December 2, 2021
HomeAkcioni FilmoviBlitz (2011) Recenzija Filma

Blitz (2011) Recenzija Filma

-

Blitz (2011)
Žanr:  Action, Crime, Thriller
Godina: 2011
Redatelj: Elliott Lester
Glavne uloge:  Jason Statham, Paddy Considine, Aidan Gillen
Trajanje filma : 01:37:00
Datum izlaska :   20 May 2011 (UK)Živjela prosječnost! Nemojmo podizati glave, trudimo se samo taman koliko je potrebno da zadovoljimo normu, formu ili neku drugu “mu”, te stavimo šušku na sigurno, da se gomila na bankovnom računu. Ovo je vjerojatno temeljna ideja koja je dovela do snimanja ovog nepotrebnog filma, koji služi samo da bi nekom slučajnom posjetitelju kina koji prepozna ćelavca na posteru izbio teško zarađene kune iz džepa. Za iste pare je mogao nekome platiti da ga vritnjaka sat i pol dok cijelo vrijeme izgovara: “bio sam glup, kazni me”. Ne nasjedajte na one priglupe fraze poput “puno bolje nego sam očekivao”, “ugodno iznenađenje”, “napeti triler” i ona “two thumbs up” sranja koja se pojavljuju na omotima dvd izdanja, odnosno filmskim plakatima, citirana s nekog nikad čuo bloga (poput našeg) ili novina koje se u americi prodaju u broju primjeraka istovjetnom prosječnoj posjećenosti utakmica prvog HNL-a. Nažalost, umjesto da sada zaključim recenziju s još nekom pronicljivom opaskom i razarajuće niskom ocjenom (jer mi ovdje na inkviziciji uništavamo redateljske i glumačke karijere), te zaboravim da sam ikada ovo gledao, za svu četvoricu posjetitelja koji doista čitaju recenzije, morat ću malo i obrazložiti moje nezadovoljstvo.

blitz scena Blitz (2011)

Počnimo od Jasona Stathama ,utvrđujući da je dotični gospodin postao pravi robot, koji godišnje snimi po nekoliko istovjetno bedasto akcionih filmova, u kojima se smisao panično traži poput bilo kakvog pomaka BDP-a u Hrvatskoj. Glumački izričaj mu je na podjednakoj razini, spomenutoj robotskoj, jer rijetko mijenja izraz lica i nastup. Ne vjerujete? Nabavite bilo koja tri njegova filma snimljena unazad kojih tri godine, ubacite ih u komp, malo izrežite, nasumično zalijepite i nećete uspjeti razlikovati jedan od drugoga!? Dodatna iritirajuća činjenica je što je to isti onaj čovjek koji je na filmskom platnu debitirao s Lock, Stock and Two Smoking Barrels (odličan), a nakon kojega je uslijedio Snatch (izvrstan). Sramotno je da bi nakon toga od kakvih 25 snimljenih naslova kao barem prolaznih uspio izdvojiti jedva 3-4. najgore od svega, što mi kao faca leži, te mi je stoga još gore što se svaki puta ponadam da će snimiti nešto što ima smisla, ili je barem zabavno (recimo kao prvi Transporter ili Crank).

Sada kada sam ga malo ocrnio, shvatio sam da još nisam spomenuo radnju filma, koja je dragulj originalnosti (napomena: ne treba biti originalan da bi bio dobar). Zamislite, Statham je policijski narednik Brant koji zbog svojih neortodoksnih (nasilnih) načina rada ima problema s pretpostavljenima. Ima problema i s alkoholom, te nije baš idealan primjer političke korektnosti. No, “he get’s the job done”- fucking yeah! O R I G I N A L N O! Kada se u Londonu pojavi serijski ubojica koji ubija (a šta bi s.u. inače radio?) policajce, Brant mora surađivati sa svojim novi pretpostavljenim (dobio promaknuće umjesto njega), Porter Nashom (dobri Paddy Considine, btw pogledajte Dead Man’s Shoes) , deklariranim homoseksualcem…

blitz scena2 Blitz (2011)

Veliki problem filma je očigledno scenarij. Naime, film je snimljen prema knjizi Kena Bruena, kojemu je već ekraniziran roman London Boulevard. Nisam gledao, niti čitao ništa njegovoga, ali se toplo nadam da mu je knjiga bolja od ovog blijedog uratka. Za početak, unutar filma imamo par sporednih priča i likova koji djeluju zanimljivi, ali se ne uspiju “razviti”, a niti te priče ne vode nigdje. Stekne se osjećaj kao da se radi o pilot epizodi serije, pa će se ti pod zapleti razvijati kasnije. PAZI SPOILERI! Tako imamo tamnoputu policajku Elizabeth koja je definitivno najblesaviji lik u filmu. Znamo da je bila “undercover cop”, te se navukla na drogu i “očistila”. Nakon toga, u razmaku od kojih dvadesetak minuta u bezazlenom pokušaju da napravi uslugu jednom mladiću iz susjedstva u sređivanju nestajanja jedne optužnice, pretvara se u alkoholičarsku prostitutku bijesnu na cijeli svijet, a nakon još jednog tragičnog događaja eskalira u zadnju ovisničku štracu što tijelo prodaje prvom namjerniku!? Strašno! Kao da čitate knjigu, upoznate lik na 15 stranici, onda otrgnete nekih 120, te nastavite s čitanjem. Pa zar je bila uopće potrebna u filmu? Onda je tu i inspektor Stokes, Brantov prijatelj koji u prvi mah ispadne kao seronja koji ju želi iskoristiti, a zatim kao zabrinuti prijatelj, osjećajni romantik i rame za plakanje!? WTF!? Sasvim novu i neviđenu sferu ljudske i možda svemirske gluposti čini modus operandi serijskog ubojice, samoprozvanog “Blitz” koji ubija usred bijelog dana, nasred ulice…najgore je što i nije baš previše bistar…Ipak, on je najbolji odglumljeni lik u filmu, Aidan Gillen se stvarno potrudio dati mu manijakalno zabavni izgled. Na kraju, tu je još i nepotrebni lik novinara i gubljenje vremena i prostora za inače ok glumca, David Morrissey-a.

Kraj bi trebao biti pomalo neočekivan, ali se da naslutiti već negdje oko polovice filma, pogotovo ukoliko znate da je većina likova tu samo radi statiranja.

Nije sve tako crno (pjevaju Hladno pivo), ne nađete li ništa bolje, snizite li kriterije i nalazite li se u polu snu, ili alkoholnom bunilu, možete ga čak i pogledati, početna scena je čak i zabavna. U svim ostalim slučajevima, izbjegnite ga u širokome luku!

Ocjena: 6/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts