Wednesday, March 3, 2021

Blood Father – Zaštitnik 2016 Recenzija Filma

Zaštitnik (2016)
Blood Father

Žanr Action, Crime, Thriller
Godina 2016
Redatelj: Jean-François Richet
Glavne uloge: Mel Gibson, Erin Moriarty, Diego Luna
Trajanje filma : 01:30:00
Datum izlaska :  26 August 2016 (USA)

Nakon što mu se šesnaestogodišnja kćerka vrati, bivši mafijaš i liječeni alkoholičar morat će je zaštiti od ljudi iz njene prošlosti koji joj žele nauditi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dobre ocjene, odlična najava, te Mel Gibson kao ”zabranjeno voće” filma, ovaj film je imao sve faktore privlačnosti, ali u stvarnosti, situacija je posve drugačija.

Solidan i zanimljiv, pun akcije i napetosti, ali samo periodnično, jer s vremenom slabi intezitet toga svega, pa se vrati na staro, pa ponovo slabi, što će reći, da film oscilira od tačke da prelistavate novosti na fejsbuku preko telefona do tačke kada ostavite sve po strani i uperite oči u film. Film je prodalo, barem u mom slučaju(a vidjet ćemo kako će proći u svijetu) sva ta pompa i marketing odrađen na nivou, što je za svaku pohvalu, kao što je za pohvalu i nastup, nekada omraženog(sada malo manje) Mel Gibsona, dok iste pohvale ne mogu uputiti glumici Moriarty koja igra njegovu kćerku. Promašaj kasting direktora, u svakom smislu, ali film barem ne teži ka tome da bude bezazlena, jednokratna zabavica, već kroz smislene i slojevite scene dijaloga, daje naslovu ”Blood Father” neku težinu i ozbiljnost. Sličnih priča smo se već nagledali, otac brani kćer, otac brani cijelu porodicu, otac ‘vaki, otac ‘naki… Mel Gibson je već jednom davao život za svoju kćerku, tražio otkupninu za svoga sina, ali sada imamo jednu naizgled sličnu verziju poznate priče, sa, doduše, karakterno drugačijim likovima, što mu donekle daje slobodu da se ograniči od ”Taken” tematike. Svejedno će trebati bolji scenarij i drugačijeg reditelja, bude li se htio vratiti na stari tron. Ne želim puno spojlati uvod, početak, zaplet i kraj, sve je to upakovano i uvezano da ima logike i rezona, ali neke stvari će vas možda i iznenaditi. Ništa dok ne pogledate, a u duhu ljeta, lijepog vremena, sunčanih intervala i mirisa pokošene trave, neću biti suviše strog na zaključku.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,7/10 ,a na Tomatoesima zavidnih 88%. Jean-Francois Richet, fracunski reditelj, poznat je po filmovima kao što su ”Napad na policijsku stanicu br. 13”, ”Državni neprijatelj br. 1” i ”Trenutak ludila”. Nema podataka o budžetu filma, niti o zaradi, a sumnjam da će premašiti bilo kakva očekivanja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ne očekujte puno ni vi i uzajamna ljubav će biti tu, inače ćete ravnodušni odšetati i razmišljati o tome kako ste svoje dragocjeno vrijeme mogli utrošiti malo bolje jer Mel Gibson, koliko god da se trudio da bude dobar, nikad nije dovoljno dobar, ni Oxani, ni našem vremenu.

Ocjena:6/10

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

Flora & Ulysses (2021) Recenzija Filma

Jučer sam provjerio Disney + i vidio ovaj obiteljski film Flora & Ulysses za...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU