Sunday, March 7, 2021

Bone Tomahawk (2015) Recenzija Filma

Bone Tomahawk (2015)

Žanr:  Adventure, Drama, Horror
Godina 2015
Redatelj:  S. Craig Zahler
Glavne uloge:   Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox
Trajanje filma : 02:12:00
Datum izlaska :    19 February 2016 (UK)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAČetiri naoružana čovjeka, krenu pustinjama Divljeg Zapada da spade jednu ženu i jednog čovjeka od krvoločnih i opasnih pećinskih ljudi.

Nisam znao za film uopšte, dok nisam neku noć prelistavao ‘filmoviziju’ i vidio da ovaj film treba još da samo da bude preveden pa da ga puste u ”eter”. Vidim dobra mu ocjena, dobre kritike, solidna ekipica i nešto pomalo neobično – sve je imao da mu dam šansu.

Vestern horori su jako rijetka stvar i često ne budu vrijedni čak ni pomena, ali ima ih kvalitetnih, mogu se nabrojati na prste jedne ruke. U tu skupinu definitivno može ići i ovaj film, kao pravo osvježenje iz polja horor filmova i zbog kojeg se treba zapitati ”kako to da on nije doživio svjetsku slavu, izlazak u sva kina svijeta i kako da nije pobrao hvalu svih kritičara” a filmovi poput ‘Hitman: Agent 47’ il ‘Transporter: Refueled’ zgrnuli hrpu para na osnovu ničega. Ali da se vi ne bi zapitkivali isto nakon što odgledate film, odgovor na to sve je – nepravda. Nepravde ima i bit će, a očituje se kroz ovakve slučajeve i u filmskom svijetu. Jedna od od također velikih nepravdi, kad već pričamo o tome, jeste hype o Leonardu di Capriu kao ‘nedobitniku’ Oskara, a niko ne obraća pažnju na Gary Oldmana npr. ili Johnny Deppa, ako ćemo već o glumcima sa velikim G. Mada nikakvo nepoštovanje ni prema jednom od njih, svu trojicu jednako gotivim. No da se vratimo mi na ovaj film. Jednu od glavnih uloga igra Kurt Russel, glumac svjetskog kalibra, koji čak nema ni nominaciju za Zlatnog kipića. Ha, šta ćemo sad? A i on je majstorčina, ali hajd, nema veze. On u ovom filmu igra šerifa, jednog malog uspavanog američkog gradića u periodu kada je na njenom tlu sve bilo ”divlje”. Kada se u njihov mali grad pojavi stranac ”Buddy” i jedna misteriozna smrt, a zatim otmica doktorke i zamjenika, četiri hrabra čovjeka otisnut će se na put dug danima putovanja da zaustave sve ovo. Moram istaknuti da ovo nije čistokrvni horor, u smislu da imate napetu i mračnu atmosferu od početka do kraja, krv, ubijanja i neugodnosti, ali jeste horor koji će vam u par trenutaka dati to dati do znanja; uz to još uz sve ima jednu humorističnu podlogu, bez koje mislim da bi film bio čisto nezamisliv, jer mu daje taj posebni sjaj, tu ljepotu zbog kojeg ga gledate od početka do kraja a onda kad mu dođe kraj, imate osjećaj da se prebrzo završio; ovoga puta ne samo zbog toga što ste uživali i navijali za junake priče, nego jer vam djeluje kao da je ostao nedorečen, kao da mu je falilo još akcije i dinamike pa da bude u kompletu ”par excellence”. Kurt Russel je maestralan, to sam već napomenuo, a ostatak ekipe koju predvodi Patrick Wilson, zatim Fox i Jenkins, odlično su se u uklopilu u ovu komično-krvavu i narativno skoro perfektnu, vestern priču. Ja ne bih čekao umjesto vas!

Ocjena na IMDbcom mu je solidnih 7,1/10 a na Tomatoesima 88%. Reditelj filma je nepoznati S. Craig Zahler kojem je ovo apsolutni prvijenac, a svojim stilom koji se očituje u filmu, pomalo podsjeća na Tarantina, što je jako dobra stvar, ali ne smijemo zaboraviti da je Tarantino jedan od neprevaziđenih. O zaradi za sada niti jedne riječi jer sam napomenuo o kakvom je filmu riječi.

Oni, čije su oči utrnule od jednoličnosti, koji povraćaju na slashere a vole horore, pa plaču nad umirujućim žanrom i oni koji su generalno u potrazi za nečim drugačijim, na pravom su mjestu jer ovo je prava stvar, sporo-izgarajući plamen koji na kraju pali sve.

Ocjena:8/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU