Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeAdventureCaptain America: Civil War (2016) Recenzija Filma

Captain America: Civil War (2016) Recenzija Filma

- Advertisement -

Captain America: Civil War (2016)

Žanr Akcija, Avantura, SF
Godina 2016
Redatelj: Anthony Russo, Joe Russo
Glavne uloge: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson
Trajanje filma : 02:26:00
Datum izlaska :  6 May 2016 (USA)Politička previranja u skupini Osvetnika i pojava nekih ljudi iz prošlosti dovode do sukoba tima Kapetana Amerike i Iron Mana.

Film je nedavno izašao u kina i već obara rekorde zarada te će vjerovatno biti jedan od možda pet filmova koji će ove godine prevaliti cifru od milijardu dolara. Siromašni fanovi supeherojskih filmova koji ga nisu mogli pogledati u kinu i studenti koji prate filmove ali radije bi da sačuvaju malo para za hranu nego da ih potroše na kartu, imali su sreće da relativno kvalitetna snimka filma procuri na internet.

Retrospektivu na filmove ovakvog žanra i svoje sažeto mišljenje, iznio sam pišući kritiku za BvS: Dawn of Justice. Ne mogu tek tako nastaviti dalje da iznosim mišljenje o ovom filmu bez da ne spomenem nešto zbog čega će čitava ova kritika imati smisla. Naime, prvi ”Iron Man” sa Downey Jr. u glavnoj ulozi, davne 2008., nesvjesno je otvorio eru Marvelovih superjunaka sa novim glumcima, drugačijom pričom, boljom tehnikom i zato je zaludio svijet pa su odlučili da će, vrlo vjerovatno, ekranizirati skoro svaki Marvelov lik i dati mu njegov vlastiti film pa tako da uskoro možemo očekivati film ”Black Widow”, i ne samo nje, nego i filmove s ”Doctor Strange”om i ”Aquaman”om. Novi Spiderman nam je prikazan u ovom filmu i bez šanse da se bunimo, on će već dobiti svoj film s obzirom da su us*ali motku i šefa i stanicu sa nastavkom ”The Amazing Spider-Man”a, gdje je Jaime Fox trebao da bude negativac koji će unijeti novu dimenziju u film, ali slaba im nafaka bila pa su bržebolje upecali deventaestgodišnjaka Tom Hollanda, kojeg smo upoznali u drami katastrofe ”Lo Impossible”. Nakon prošlogodišnjih, vrlo razočaravajućih ”Osvetnika 2”, Marvel nam se iskupio za tu neobjašnjivu grešku te nas upoznao sa dopadljivim ”Ant-Manom” te predstavio simpatičnog i vulgarnog ”Deadpoola” iz nekog drugog univerzuma, ali sve su činili da zaboravimo na ”Doba Ultrona”, kada su pucali previsoko. Eh sada, treći dio Kapetana Amerike koji je zapravo više treći dio Osvetnika, ali pravit ćemo se da nije, nova je dimenzija zabave, šarenila, besmislenosti i ludorija. U poređenju sa njihovim(Marvelovim dosadašnjim) proizvodima, ovo je daleko najmoćnije ostvarenje, ne samo zato što su potencirali jedan zanimljiv preokret radnje, dakle kad se svoj udari na svog pa učinili sadržaj filma itekako primamljivijim i zanimljivijim, nego zato što su se malkice uozbiljili i tako vjerodostojno učinili da ovo bude jedno pravo stripovsko ostvarenje. Eh, u poređenju sa DcComisovim velikim, grandioznim padom naziva ”Batman V. Superman”, ”Captain America: Civil War” je otišao mnogo koraka unaprijed, po stilu, narativno, tehnički, ma svakako i zato će ostati upamćen kao jedan od vjerovatnih najvećih filmova 2016. godine. Pođoh reći 21. stoljeća, ali ne dam jeziku da bude brži jer ipak velika je razlika između ”Mad Maxa” i ovoga npr.,ali i pored toga što nisam ljubitelj superheroja, ne mogu mu zaboraviti što je sada unio jednu dozu sentimentalnosti i tako to bezobrazno lijepo predstavio da zaslužuje svaki naklon, a i dolar koji bude zaradio.

Ocjena na IMDb.com mu je izvrsnih 8,5/10(75. mjesto na top 250 listi) a na Tomatoesima zavidnih 90%. Nije ni mjesec dana u kinima a već je zaradio preko 737 miliona dolara širom svijeta, na budžet od 250 miliona. Braća Russo držali su rediteljsku palicu, a poznati su po filmovima tipa ”You, Me and Dupree”, ”Captain America: Winter Soldier” i ”Pieces”.

Za završnicu nemam šta ni dodati ni oduzeti osim da će fanovi biti oduvani, oni sudržani, kao što sam ja npr., pozitivno iznenađeni, a svi ostali uskraćeni za jedan pravi filmski doživljaj kakvom rijetko imamo prilike prisustvovati.

Ocjena:8/10

- Advertisement -