Thursday, February 25, 2021

Criminal – Zločinački um 2016 Recenzija Filma

Zločinački um (2016)
Criminal

Žanr:  Akcija, Drama, Kriminalistički
Godina 2016
Redatelj: Ariel Vromen
Glavne uloge: Ryan Reynolds, Gal Gadot, Alice Eve
Trajanje filma : 01:53:00
Datum izlaska : 14. Travanj 2016.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAU zadnjim pokušajima da zaustave nemilosrdnog kriminalca za zlim planom, CIA će vještine, sjećanja i tajne svog preminulog agenta, presaditi u um kriminalca koji čeka izvršenje smrtne kazne.

Nije me bilo polijepo vremena, ali halalit ćete mi, s obzirom da sam privodio semestar kraju, a i spremao sam se na put pa sam nekako ove filmske novitete ostavio po strani, ali sve ću ja to nadoknaditi.

Dvoumio sam se da li pogledati ovaj film, s obzirom da je izašao podavno, a ja gledam da budem što aktuelniji, no zaintrigiralo me to što se nije snašao kod kritičara a uposlio je atraktivnu glumačku ekipu. Onda sam iznio zaključak da je ovo još jedan film Ryana Reynoldsa u kojem je on podvrgnut nekom čudnom operacijskom poduhvatu, ali kako poduhvat nije uspio, odnosno ishod je bio koban, tako je i film krenuo nizvodnom putanjom. Od prošle godine, Ryan se podvrgao operaciji u ”Self/less”-u, što je bilo itekako kobno, zatim u ”Deadpool”-u, što se pokazalo uspješnim i evo sada ovaj. Glavni problem filma je što, ruku na srce, on počinje dobro, zanimljivo i ostavlja utisak da ćemo gledati jednu napetu, dinamičnu i zabavnu akcionu priču, ali vrlo brzo se pretvara se u skup klišeja, predvidljivih i dosadnih trenutaka i ne unosi ama baš ništa novo u žanr. Izgleda kao neka jeftina i nepromišljena verzija upravo predzadnjeg filma Ryana Reynoldsa ”Selfless” i kultnog akcionog ”Face/Off”. Želim reći, slična je tematika kod upravo navedenih filmova, ali ovaj ostaje bez identiteta, bez duše i bez mogućnosti da vas zainteresuje ali i zadrži uz sebe. Veterani američkog glumišta, od Costnera do Lee Jonesa i Gary Oldmana, koji igraju značajne uloge u fiilmovima, potvrdili su svoj talent još jednom, ali to nije moglo pomoći ”Criminal”-u da se izdigne iz jednoličnosti i monotonije, ma i iz blijedila i dosade, pa ćemo morati nažalost zakopati ovaj film na groblje akcionih krimića, ali kažem nažalost, jer je izgledao kao ideja koja je mogla uzdrmati ovaj žanr.

Ocjena na IMDb.com mu je osrednjih 6,4/10 a na Tomatoesima slabih 32%. Nije se ni zaradom proslavio bogzna šta, zaradivši u Americi tako malo jače od 14 miliona dolara. Reditelj filma Ariel Vromen, koji iza sebe ima filmove tipa ”Danika”, ”Ledeni” itd.

Od Ryanovih operacija na filmu i velikom filmskom platnu u godinu dana, ovo je najslabija, najjeftinija i najbesmislenija, tako da vam ne preporučujem da provjeravate moje tvrdnje.

Ocjena:5/10

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

Jako mi je stalo – I Care A Lot (2020) Recenzija Filma

U filmu Jako mi je stalo Marla Grayson (Rosamund Pike - Informer, Jack Reacher...

Tenet (2020) Recenzija Filma

Tenet je fascinantan i uzbudljiv znanstveno-fantastični triler potkrijepljen Nolanovom velikom vizijom akcije i snažnim...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU