Sunday, March 7, 2021

Crni dan u Parizu – Bastille day 2016 Recenzija Filma

Crni dan u Parizu (2016)
Bastille day

Žanr: Akcija, Drama
Godina 2016
Redatelj: James Watkins
Glavne uloge: Idris Elba, Richard Madden, Kelly Reilly
Trajanje filma : 03:30:00
Datum izlaska : 7. Travanj 2016

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAMladi iskusni džeparoš Michael i bivši agent CIA-e Sean, udružuju se u zajedničkoj misiji kako bi zaustavili teroristički napad u Parizu.

Najava filma mi je izgledala zanimljivo i naravno da mi je bio na listi filmova za pogledati, ali sumnjam da će dostići neku veliku popularnost iz razloga što se pojavio u kritično vrijeme; vrijeme kada su rane terorističkih napada u svijetu, a i u Francuskoj još svježe.

Da stvar bude bolnija, tematika filma su teroristički napadi u Parizu i to na dan slavlja pada Bastilje, a upravo jedan takav desio se prije nekih mjesec dana. No ovdje nema mjesta politici, propagandi i običajima ratovanja, iako je ovaj film jedan čisti primjer veličanja američke nacije i sputavanja otprilike svega što je evropsko, odnosno francusko. Idemo mi dalje… Film je u velikoj mjeri klišeiziran, besmislen i nepromišljen i očigledno je kako niko nije htio filmu dodati neke dubine, slojevitosti, ali je zabavna i zanimljiva vožnja i nije loš za jedno gledanje s muškom ekipom. Idris Elba igra lik bivšeg, otresitog ali pravednog CIA agenta koji po svaku cijenu želi srušiti organizaciju koja planira teroristički napad ili nešto možda više. On definitivno zaslužuje ili neki Bondovski film ili film slične tematike vrijedan njegovog talenta i karijere, dok s druge strane Robb Stark, odnosno Richard Madden, problematično je iznio svoju prvu ozbiljniju rolu na velika platna. Charlotte Le Bon koju smo detaljnije upoznali u filmu ”Hod po žici”, također je bila jako dobra u svom poslu. Uglavnom, potencijal dobre, čakštaviše maestralne akcione priče koja je mogla ponovo potencirati suradnju Amerike i Francuske te obilježiti 2016. godinu makar na neki način, ugašen je već viđenim akcionim sekvencama i prožvakanim dijalozima, ali nije najlošije što je proizašlo iz namjere oživljavanja muslimana kao terorista i nevaljalih likova tako da filmu možete pružiti jednu šansu s rezervom.

Ocjena na IMDb.com mu je 6,4/10 a na Tomatoesima 51%. Van Amerike film je prikupio malo jače od 8 miliona dolara što je malo, jako malo. James Watkins je reditelj filma poznat po hororcima kao što su ”Eden Lake” i ”The Woman in Black”.

I standardne preporuke slijede, tipa: ne očekujte puno i zabavit ćete se; pogledajte na vlastitu odgovornost; film za jedno gledanje… I vjerujte da sve ovo mislim jer ”Crni dan u Parizu” ne zaslužuje ni jednu rečenicu više od ovoga. P.S Izgleda da je ovo samo jeftini ali domišljati način da neko pokaže da i afroameri mogu biti Bond. James Bond. ​

Ocjena:6/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU