Friday, July 19, 2024

Davatelj – The Giver 2014 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Davatelj (2014)
The Giver

Žanr: Drama, Fantazija, SF
Godina 2014
Redatelj: Phillip Noyce
Glavne uloge: Brenton Thwaites, Alexander Skarsgård, Taylor Swift
Trajanje filma : 01:37:00
Datum izlaska : 15. Kolovoz 2014.U, naizgled, savršenom društvu, bez bola, patnje i rata, jedan mladić će se morati suočiti sa stvarnim svijetom i osjećajima koje nikad nije okusio.

Nakon dugo vremena odsustva, vraćam se sa relativno popularnim filmom, koji je popularan, vjerujem, jer je baziran na tinejdžerskoj knjizi a glavne uloge igraju veterani u glumi.

Nekad vam je muka jer ste se prenajeli, a nekada zbog dima, ili jednostavno imate mučnine na početku trudnoće, no nekada vam se jednostavno smuči film ako se sve u njemu ponavlja, isto ko što sa zatvorenicima u zatvoru smuči riža, jer je stalno jedu. Barem su takvi stereotipi. Shvatate da želim reći da mi se smučilo gledati ovakve filmove, gdje je jedan ”izabran” i pokušava spasiti svijet od trenutnog stanja u kojem se nalazi, a to je stanje vjerovatno nešto kao anarhija ili utopija. Eh sad, najsvježiji film takve tematike bio je ‘Divergent’, tj. ‘Različita’. Eh, ovaj film je spoj ‘Divergenta’, ‘Elysium’a i ‘Igara gladi’. Da li želite gledati takvu noviju verziju sada sa Meryl Streep i Jeff Bridgesom? Da! Možda! Je li dobra? Ne mogu to baš reći. Prije svega, film se vizualno pokušao izdvojiti od većine i razbiti monotoniju, tako što je, skoro polovina filma predstavljena u crno-bijeloj tehnici, no uz predvidljivu priču i nedinamičan sadržaj, ne možete se baš ni zaljubiti u film. Streep i Bridges jesu fenomenalni, i ništa gori nisu ni Skarsgard ni Holmes, no film nas ne pokušava ni na sekundu natjerati da se vežemo uz nekog lika, odnosno glavnog, niti uopšte nudi nešto posebno što bi nas prikovalo uz ovaj film. ‘The Giver’ je u suštini isprazna priča koja se bavi i previše iscrpljenom pričom i koja uzalud troši i naše vrijeme i talente glavnih glumaca.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,8/10 a na Tomatoesima već nešto nižih, tek 33%. Film se nije proslavio ni zaradom bogzna šta, jer je zaradio tek 52 miliona dolara i malo više na budžet od 25, no nije to to, s obzirom da je ciljao vjerovatno na stotine miliona. Reditelj ovog filma je Philipp Noyce, koji je ranije režirao poznate naslove kao što su ‘Salt’, ‘Mary & Martha’, ‘Tihi Amerikanac’, ‘Catch a Fire”, ‘The Bone Collector’ itd.

‘The Giver’ će možda nekima biti zanimljiv, no to je najdalje na što ćete pristati, vjerujem, jer nikom se ne da gledati izlizana tematika koja se ponovo pokušava probiti do vrha neobičnim vizualnim nastupom i slavnim starijim zvijezdama. Dobar pokušaj, dobar.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave