Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeDramaDavatelj - The Giver 2014 Recenzija Filma

Davatelj – The Giver 2014 Recenzija Filma

- Advertisement -

Davatelj (2014)
The Giver

Žanr: Drama, Fantazija, SF
Godina 2014
Redatelj: Phillip Noyce
Glavne uloge: Brenton Thwaites, Alexander Skarsgård, Taylor Swift
Trajanje filma : 01:37:00
Datum izlaska : 15. Kolovoz 2014.U, naizgled, savršenom društvu, bez bola, patnje i rata, jedan mladić će se morati suočiti sa stvarnim svijetom i osjećajima koje nikad nije okusio.

Nakon dugo vremena odsustva, vraćam se sa relativno popularnim filmom, koji je popularan, vjerujem, jer je baziran na tinejdžerskoj knjizi a glavne uloge igraju veterani u glumi.

Nekad vam je muka jer ste se prenajeli, a nekada zbog dima, ili jednostavno imate mučnine na početku trudnoće, no nekada vam se jednostavno smuči film ako se sve u njemu ponavlja, isto ko što sa zatvorenicima u zatvoru smuči riža, jer je stalno jedu. Barem su takvi stereotipi. Shvatate da želim reći da mi se smučilo gledati ovakve filmove, gdje je jedan ”izabran” i pokušava spasiti svijet od trenutnog stanja u kojem se nalazi, a to je stanje vjerovatno nešto kao anarhija ili utopija. Eh sad, najsvježiji film takve tematike bio je ‘Divergent’, tj. ‘Različita’. Eh, ovaj film je spoj ‘Divergenta’, ‘Elysium’a i ‘Igara gladi’. Da li želite gledati takvu noviju verziju sada sa Meryl Streep i Jeff Bridgesom? Da! Možda! Je li dobra? Ne mogu to baš reći. Prije svega, film se vizualno pokušao izdvojiti od većine i razbiti monotoniju, tako što je, skoro polovina filma predstavljena u crno-bijeloj tehnici, no uz predvidljivu priču i nedinamičan sadržaj, ne možete se baš ni zaljubiti u film. Streep i Bridges jesu fenomenalni, i ništa gori nisu ni Skarsgard ni Holmes, no film nas ne pokušava ni na sekundu natjerati da se vežemo uz nekog lika, odnosno glavnog, niti uopšte nudi nešto posebno što bi nas prikovalo uz ovaj film. ‘The Giver’ je u suštini isprazna priča koja se bavi i previše iscrpljenom pričom i koja uzalud troši i naše vrijeme i talente glavnih glumaca.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,8/10 a na Tomatoesima već nešto nižih, tek 33%. Film se nije proslavio ni zaradom bogzna šta, jer je zaradio tek 52 miliona dolara i malo više na budžet od 25, no nije to to, s obzirom da je ciljao vjerovatno na stotine miliona. Reditelj ovog filma je Philipp Noyce, koji je ranije režirao poznate naslove kao što su ‘Salt’, ‘Mary & Martha’, ‘Tihi Amerikanac’, ‘Catch a Fire”, ‘The Bone Collector’ itd.

‘The Giver’ će možda nekima biti zanimljiv, no to je najdalje na što ćete pristati, vjerujem, jer nikom se ne da gledati izlizana tematika koja se ponovo pokušava probiti do vrha neobičnim vizualnim nastupom i slavnim starijim zvijezdama. Dobar pokušaj, dobar.

Ocjena:5/10

- Advertisement -