Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeAkcioni FilmoviDawn of the Planet of the Apes - Planet majmuna: Revolucija 2014...

Dawn of the Planet of the Apes – Planet majmuna: Revolucija 2014 Recenzija

- Advertisement -
Planet majmuna: Revolucija (2014)
Dawn of the Planet of the Apes

Žanr Akcija, Drama, SF, Triler
Godina 2014
RedateljMatt Reeves
Glavne ulogeGary Oldman, Andy Serkis, Jason Clarke
Trajanje filma : 02:10:00
Datum izlaska : 11. Srpanj 2014..bDeset godina nakon pandemije koja je pogodila San Francisko, majmuni koji su preživjeli i ostali u šumama daleko od ljudi, sada se prinuđeni boriti se za svoj opstanak.

Prije tri godine, desio nam se reebot ‘Planeta Majmuna’ koji je urađen bolje nego bilo koji do tad. Svjesni činjenice da će drugi dio steći vjerovatno istu popularnost, bude li i upola dobar kao prvi, filmski studio dao se u snimanje nastavka. Znate i sami da svi uvijek strepe od tih drugih dijelova koji obično razočaraju, ali ovaj nije… razočarao.

Iako je još izašao u julu, čekao sam da se pojavi dobra snimka, da ga mogu gledati sa maksimalnim uživanjem. Od filma sam očekivao stvarno mnogo jer su ga predstavili kao film bolji od nastavka, i u nekim prvih pola sata filma, bio sam utučen jer mi je sve ličilo na neku epizodu ‘Walking Dead’a koja u sebi ima pametne i pričajuće majmune. No razlog nedinamičnosti filma u početku i puštanje da se sve krčka na laganoj vatri, jeste da se ostavi prostora karakterizaciji likova a i da se napravi atmosfera, dovoljno jaka i izdrživa da podnese nastupajuću akciju, krvooproliće i nasilje. Ali nekako mislim da je film nepravedno zasijenjen drugim blockbusterima, jer ovakvo epsko ostvarenje trebalo je stvoriti neoborivo dobru reputaciju kako bi na predstojećoj dodjeli Oskara pomeo konkurenciju a kako bi i izvan tih dodjela nagrada imao status neobično dobrog nastavka. Ovako mislim da mu na dodjeli Oskara ide par kipića i to sve za tehnička dostignuća jer, ma samo će vam se sve kazat’ kada ga pogledate. Za razliku od prvog dijela od prije tri godine, koji je nekako bio smireniji, nekako više tip filma za obitelj, koji nije toliko eksperimentisao sa nekim stvarima, ”Planet majmuna: Revolucija”, sada donosi više akcije, više nasilja, ali pored toga, inteligentnije je i u većini slučajeva igrat će na kartu emocija pa sumnjam da će osjećajne osobe moći gledati a da se ne zagrcnu par puta pred kraj. Od Gary Oldmana, kao negativca, odnosno pozitivca za ljudsku populaciju, do Andy Serkisa, koji i dalje odlično utjelovljava majmuna Cezara, ostatak glumačke ekipe dorastao je poslu da jednu akcionu/sci-fi dramu iznesu kako treba.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 8/10 a na Tomatoesima zavidnih 90%. Film je širom svijeta, na budžet od 170 miliona dolara, zaradio preko 707, stavljajući ga na vrh ljestvice sa najvišom zaradom filma u ovoj godini. Reditelj filma je Matt Reeves, koji je nakad ’96 snimio romantičnu komediju ‘The Pallbearer”, a onda od 2008. nastavio sa dobrim fimom, tj. sa ‘Cloverfieldom’, zatim 2010. sa odličnim remakeom ”Let me In”.

”Dawn of the Planet of the Apes” je nevjerovatno ostvarenje, koje skoro u svakom pogledu ispunjava svoj zadatak ne ostavljajući prostora lošim stvarima i manama. Ostvarenje koje će vas oduševiti.

Ocjena:9/10

- Advertisement -