Friday, March 5, 2021

Demolition (2016) Recenzija Serija

Demolition (2016)

Žanr: Drama
Godina 2015
Redatelj: Jon Amiel
Glavne uloge: David Morse, Joe Anderson, Gillian Alexy
Trajanje filma : 45:00
Datum izlaska : Episode aired 23 February 2016

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASAUspješni bankar Davis se bori sa svojim osjećanjima, tačnije manjkom istih. Kada mu žena strada u automobilskoj nesreći, uz pomoći žene koja radi na usluzi korisnicima i njenog sina, Davis će morati rekonstruisati svoj život iznova.

Bliže se dani kada će semestar konačno završiti i kada ću otići u Bosnu na zasluženi ljetni odmor, a dok se tako meni bliže i nazire im se početak, u meni je sve manje elana i života, a sve više želje za ležanjem pod vedrim nebom. Doduše, vjerujem da je jedan od razloga moje umrtljevosti to što postim, pa sam preko dana, profesionalno šunjalica po kući i onda nekad te neke trenutke koji nikuda ne vode, iskoristim da pogledam neki film.

​Danas, evo npr. ovaj. Tmurno, promnjivo vrijeme za prvi dan ljeta, nije ma baš vuklo vani, iako sam veliki ljubitelj šetnji, vanjskih aktivnosti, trčanja, hiking-a i sl., pa sam skoro čitav dan proveo u kući i kada sam vidio da je izašla dobra snimka ovog filma, nisam se puno dao u razmišljanje. Najava filma mi je izgledala primamljivo, ocjene solidne i to su uglavnom dva glavna sastojka za odluku i ono da prelomim, hoću li odgledati film ili na koncu, ipak ne. ”Demolition” se bavio jednom zanimljivom temom; bezosjećajnosti glavnog lika koji se bori s tim nakon što mu žena premine. Njegova otupljenost se odražava na njegov život, na odnose u porodici i na koncu svega, on, dakle Davis, morat će sve razmontirati, rastaviti, srušiti, kako bi ponovo popravio. Itekako bitna i vrijedna pouka iskazana na jedan hladan, mlak i tmuran način, ali da ne bi ste imali problema sa shvaćanjem metafore, ”Demolition” meni nije sjeo, djelovao je nekako previše depresivno i sporo i bez obzira na jake performanse i simboličan kraj, mislim da se ni vama neće toliko dopasti. Barem većini. Da sam film pustio bratu koji inače studira psihologiju/pedagogiju, on bi ovaj studij karaktera možda uzeo zdravo za gotovo i rekao bi mi kako je ovo jedan izvrstan film, tako da možete na ovom jednostavnom primjeru shvatiti koja je publika ovog filma. Ovaj dan danas izgleda nije bio namijenjen za teške, ali i jake filmove, naizgled harmonične, a zapravo naporne, no da se u slučaju ”Rušenja” nije lutalo od zapleta do zapleta, bez konkretnih obrata i definirajućih momenata, možda bi ja na kraju bio zadovoljniji i sretniji i možda bih sad upravo pisao kako film trebate pogledati što prije.

Ocjena na IMDb.com mu je 7,5/10 a na Tomatoesima osrednjih 50%. Jean-Marc Vallee je reditelj filma, poznat po izvrsnom ”Dallas Buyers Club”, zatim naslovima tipa ”Wild”, ”The Young Victoria”, ”Cafe de Flore” i sl. Film je u Americi zgrnuo malo jače od milion dolara, a uzroke slabe zarade i popularnosti mogu samo pretpostavljati.

Sa temom i pričom koja nas je zamalo ostavila bez daha, koja je mogla završiti epski, oni su plasirali jedan film, koji je tako mali, sitan i nevažan naspram svih tih velikih, skupih blockbustera, a u kojem je ležao potencijal samo takav. Potencijal koji bi dominirao na dodjelama nagrada u predstojećim mjesecima.

Ocjena:5/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Plemena Europe – Tribes of Europa Sezona 1 (2021) Recenzija Serije

Plemena Europe Nakon katastrofalnog događaja 2029. godine, europske su se zemlje raspale i ljudi...

Mauritanac Dnevnik iz Guantanama – The Mauritanian (2021) Recenzija Filma

Temeljena na memoarima Mohamedoua Oulda Salahija, Mauritanac Dnevnik iz Guantanama, ova filmska adaptacija redatelja...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU