Tuesday, May 21, 2024

Dječak oluje – Storm Boy (2019) Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

Dječak oluje - Storm Boy 2019 je tehnički stručan, opuštajući i jednostavan za gledanje. On nastoji dramatizirati pitanja koja se odnose na okoliš, autohtone vrijednosti i tugu. Svi likovi su ujedinjeni gubitkom u svom životu, a predstave pokazuju kako ih tragaju njihove prošlosti.
- Advertisement -

Dječak oluje (2019)
Storm Boy

Žanr: Avantura | Obiteljski | Drama
Godina: 2019
Redatelj: Shawn Seet
Producent: Justin Monjo, Colin Thiele
Glavne uloge: Jai Courtney, Geoffrey Rush, David Gulpilil, Finn Little
Zemlja: Australija
Trajanje filma: 01:39:00
Datum izlaska: 17.01.2019 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H 07.03.2019.
Hrvatska 07.03.2019.
Srbija –

Storm Boy čuva tematsku jezgru izvornog djela australskog autora Colina Thielea. Prije smrti 2006. godine Thiele je smatran jednim od najboljih pisaca Južne Australije. Rođen je u Njemačkoj obitelji i govorio je samo njemački jezik sve dok nije pohađao školu. Thiele je služio u Kraljevskom australskom ratnom zrakoplovstvu u Drugom svjetskom ratu, a bio je i srednjoškolski i sveučilišni nastavnik.

Loši školski resursi potaknuli su ga da napiše svoju prvu knjigu, koja se odnosila na geografiju. U njegovom pisanom radu bilo je više od stotinu objavljenih knjiga. Često su se bavili ruralnom Australijom, osobito australskom regijom Coorong, koja se nalazi jugoistočno od Adelaidea. Možda je odrastanje njegove jezične izolacije potaknulo njega da piše o skrovitim područjima jer je uživao u njihovom miru.

Dječak oluje Filmske Recenzije

Njegovi ekološki interesi bili su važni u pisanju romana ‘Storm Boy’ 1964. godine. Ideja o ikoničnoj dječjoj knjizi bila je zamišljena tijekom putovanja u Nacionalni park Coorong. Priča je trajala samo četiri sedmice za pisanje i postavljena je u regiji Coorong. Riječ je o nježnom prijateljstvu između dječaka i pelikana.

Storm Boy je druga filmska adaptacija romana nakon omiljene filmske verzije iz 1976. godine. Geoffrey Rush glumi Michaela, starijeg muškarca kojeg zlostavlja njegov zet, Malcolm (Erik Thomson), kako bi sudjelovao u glasovanju u kompaniji koja će predati komad zemlje u regiji Pilbara njegovoj tvrtki King Pastoral Holdings ,

Malcolm redovito ratuje sa svojom kćerkom Madeline (Morgana Davies). Ona je srednjoškolka koja žestoko ne odobrava očevu odluku da utječe na zemlju. Moli Michaela, njezina djeda, da glasa protiv prijedloga.

Nakon svađe, Michael govori Madeline o priči o tome kada je bio mali dječak koji živi na plaži. Mladog Michaela igra novajlija Finn Little. Slatko dijete sprijateljuje se s Fingerbone Billom (autohtoni glumac Trevor Jamieson koji je karizmatičan i razoružavajući). Zajedno otkrivaju da su lovci na tom području nemilosrdno pucali na pelikane na plaži.

Dok ga Bill uči autohtonim vrijednostima, Michael postaje ekološki svjesniji. Jednog dana Michael otkriva tri pelikana. On se brine za njih i naziva ih gospodin Ponos, gospodin Ponder i gospodin Percival. Smatra da je nemoguće odvojiti se od gospodina Percivala.

Redatelj

Michaelov otac, Hideaway Tom (Jai Courtney), nevoljko dopušta svom sinu da se brine za ptice. Međutim, naglašava da će morati biti oslobođeni. Tom je u boli jer su njegova žena i kći poginuli u prometnoj nesreći. U jednom trenutku kaže Billu je bolje da ne brine o bilo čemu, jer preferira pokopati svoje emocije.

Redatelj Shawn Seet debitirao je svojom dugometražnom igrom na lokalnoj bokserskoj drami Two Fists, One Heart (2008). Međutim, uglavnom je radio na televizijskim programima. On donosi opuštenu, utješnu atmosferu Storm Boyu snimanjem filma na lokaciji u regiji Coorong i održavanju kratke priče.

Njegov filmski stil uređen je u jednostavan nacrt koji odražava Thieleovo poštovanje prema prirodi. Koristeći spektakularne široke snimke za scene na plaži, veliki otvoreni prostori odražavaju Michaelovu slobodu istraživanja okoline i živih bića. Korištenje usporenog pokreta kada prelazi preko pijeska s gospodinom Percivalom zaključuje dragocjenost njihovog vremena zajedno.

Tu je i lijepo uokvirena sekvenca gdje Michael pluta prema tijelu zalaska sunca dok se smjestio na improviziranom splavu. Koristeći muziku autohtone pjevačice Geoffrey Gurrumul Yunupingu na zvučnoj podlozi dodatno naglašava Michaelovo poštovanje autohtonih vrijednosti i uvažavanje divljih životinja.

Tijekom scena u zatvorenom prostoru, kadriranje kamere je čvršće. Krupni planovi hrane pripremljeni za pelikane i proces hranjenja pokazuje intenzitet Michaelove brige za njih i njegovu emocionalnu vezu od njihovog otkrića. U jednoj sceni Michael pita Billa što radi. Kaže, “plaćam poštovanje prema zemlji”, što je i vrijednost koja se u njega uvlači.

Fotografija

Zgodna naturalistička fotografija Brucea Younga suprotstavlja se hladnim, sivim staklenim oknima današnjih scena. Pokazuje bezvoljnost korporacija. Jedini vizualni slijed koji posrće je nevjerojatan akcijski dio u kojem je Tom zarobljen na moru tijekom žestoke oluje. Način na koji je spašavanje organizirano sugerira da je snaga Seet-a u izgradnji nježnijih slika.

Tehnička dostignuća Dječak oluje zasjenila su neujednačen scenarij Justina Monja. Dok je lijepo snimljena, priča je pojednostavljena kako bi zadovoljila malu djecu. Likovi su jednodimenzionalni stereotipi, uključujući bezdušnog biznismena, ekološki svjesnu školsku djevojku i zlog lovca.

Međutim, ugodne tematske ideje omekšavaju prisutnost karikatura i dijaloga. Ako film mlade ljude čini ekološki zanimljivijim i otvara vrata raspravama o klimatskim promjenama, onda su njegove mane irelevantne.

On nastoji dramatizirati pitanja koja se odnose na okoliš, autohtone vrijednosti i tugu. Svi likovi su ujedinjeni gubitkom u svom životu, a predstave pokazuju kako ih tragaju njihove prošlosti. Osim Madeline, još jedan ženski lik, koji nije mrtav, bio je potreban.

Finn Little posjeduje emocionalni raspon i izvan njegovih ranih godina. Teško je ne utjecati na vidljivu tugu u njegovim očima. Jai Courtney čini Toma više od roditelja koji ne odobrava. On je voljan dopustiti svome sinu da pokaže svoju brižnu stranu, što ga potiče da prevlada svoju tugu i da manje štiti vlastite emocije.

Neki će se suzdržati od uključivanja Geoffreyja Rusha s obzirom na njegove dobro dokumentirane probleme izvan ekrana. Iritira da su mnoge njegove scene same s Madeline, pogotovo u kasnom trenutku gdje stavlja ruku na njezino rame. Međutim, njegova duboko ranjena izvedba ne može biti pogrešna.

Njegove nijanse čine Michaela problematičnom osobom koja utjelovljuje gubitak i duboko žaljenje zbog posljedica koje je imao s ocem. Njegovi povrijeđeni izrazi, zajedno s divljom kosom Einsteina i velikim nosom u obliku krumpira, obojili su razbarušenog čovjeka do kraja života.

Zaključak:

Erik Thomson odmah baca Malcolma kao nestrpljivog i okrutnog, ali nema dovoljno prizora da humanizira svoj karakter. Postoji jedna tiho šaljiva linija u kojoj Michael kaže da njegov zet nije ‘okrutan čovjek, samo poslovni čovjek’, ali u njemu nema iskupljenja prije naglog završetka.

Dječak oluje je tehnički stručan, opuštajući i jednostavan za gledanje. Slike plaže i pelikana odjekivat će s djecom, a neke od predstava su emocionalno opipljive. S obzirom na to da je film izrađen za vrlo mladu publiku, to je nedovoljno u vezi s tematskim interesima.

Ipak, ona nadilazi svoju jednostavnost kroz količinu ideja koje bira dramatizirati. Danas postoje gore opcije od zabave koja traži istinitost i iskrenost, a to je upravo ono što donosi. IMDB Ocjena Filma: 7.0/10

Titlovan Trailer Filma Dječak oluje :

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

Dječak oluje - Storm Boy 2019 je tehnički stručan, opuštajući i jednostavan za gledanje. On nastoji dramatizirati pitanja koja se odnose na okoliš, autohtone vrijednosti i tugu. Svi likovi su ujedinjeni gubitkom u svom životu, a predstave pokazuju kako ih tragaju njihove prošlosti.Dječak oluje - Storm Boy (2019) Recenzija Filma