Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeAdventureDOLAZAK (Arrival) 2016 – RECENZIJA FILMA

DOLAZAK (Arrival) 2016 – RECENZIJA FILMA

- Advertisement -Dolazak je jedan od onih mističnih filmova u kojima je potrebno napregnuti mozak a koji kao nagradu donosi veliko zadovoljstvo jednom kada se kockice počnu slagati i kada se otkrije smisao cijele priče

Naslov originala: Arrival
Uloge: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg, Tzi Ma
Redatelj: Denis Villeneuve
Trajanje: 116 minuta
Datum premijere: 24. studeni 2016.
SF mi je jedan od omiljenih žanrova, Denis Villeneuve jedan od omiljenih redatelja nove generacije, a oko Dolaska je vladala neka mistična atmosfera koju su stvorili zanimljivi traileri i uvijek zanimljiva priča – ovo je jednostavno bio film koji sam s nestrpljenjem očekivao! I da, opravdao je očekivanja!
Dolazak donosi uvijek zanimljivu, barem meni, priču o dolasku izvanzemaljaca i naš prvi kontakt s njima. Nakon što se jednog dana 12 misterioznih objekata jajastog oblika jednostavno pojavi na Zemlji, ljudi, Vlade i vojske su pred velikim pitanjem – kako reagirati? Jesu li izvanzemaljci došli u miru ili imaju cilj koloniziranje našeg planeta? Kako bi otkrili odgovor, odnosno uspostavili kontakt s njima Američka vojska šalje regrutira Louise Banks (Amy Adams), najbolju prevoditeljicu u svijetu, i fizičara Iana Donnellyja (Jeremy Renner).
Dolazak je, ne računajući blockbustere o superherojima, jedan od najreklamiranijih filmova na našem području u posljednje vrijeme pa se oko njega, i njegove teme, stvorilo puno priče, a ako se pogledaju u kritike i ocjene u stranim medijima gotovo je ne moguće ne stvoriti velika očekivanja. Međutim, ta očekivanja mogu biti pogrešna jer s obzirom da je riječ o izvanzemaljcima i SF-u lako je stvoriti u glavi neku pretpostavku da nas čeka film u stilu Dana neovisnosti. Ukoliko vam se to dogodi iz kina ćete sigurno izaći razočarani jer ovaj film nema niti malo akcije već je mistična SF drama s jako sporom radnjom.
Međutim, to što je radnja prilično spora, i što prednjače dugi kadrovi s polaganim kretanjem kamere, ne znači da je film dosadan. Dapače, ukoliko vas film usisa, dva sata će doslovno proletjeti! Jer Dolazak je u stvari jedna velika mistična zagonetka – zašto su oni došli? I kada jednom počnete slagati djeliće koji, baš poput pisma kojeg mora razumjeti Amy Adams, tada počnu dobivati smisao, osjećaj zadovoljstva je nevjerojatan. Iako će vam se nekada činiti da su neki likovi, dijalozi ili dijelovi filma nepotrebni, baš sve – (gotovo) svaki kadar ima svoju ulogu! I kada dođe završni dio filma u kojem ćete početi shvaćati sav smisao filma, shvatit ćete i ulogu baš svakog kadra iz prve dvije trećine! Ukoliko volite filmove u kojem treba naprezati moždane vijuge, ovo je pravi film za vas!
Slogan filma je „Zašto su ovdje?“, i cijeli film se vrti oko otkrivanja odgovora na to pitanje, a odgovor koji ćemo dobiti (bez brige neću spoilati) bi možda mogao neke i razočarati međutim tako je realan i logičan, a ujedno cijelom filmu daje i duboku pouku!
Denis Villeneuve je redatelj koji voli mračne i komplicirane radnje. Pokazao je to i s metaforičkim Neprijateljem, mračnim Zatočenima i Sicariom, a i ovaj film odiše njegovom prepoznatljivom mračnom atmosferom iščekivanja i zbunjenosti. Njegova posvećenost detaljima je nevjerojatna, i ako obraćate detalje na sve sitnice pronaći ćete posvete njegovim prethodnim filmovima. I baš kao i Sicario, i Dolazak se može pohvaliti nevjerojatnom fotografijom za koju je ovaj put zaslužan Bradford Young. Scena u kojoj se prvi put prikazuje izvanzemaljski objekt u velikoj dolini napola prekrivenoj maglom je nešto što ostavlja bez daha.
Amy Adams, koja već ima iskustva sa stvarima koji dolaze iz svemira (Superman) je izuzetna u ovom filmu i ne bi me iznenadilo da bude nominirana i za Oskara – toliko je dobra. Forrest Whitaker je u još jednoj odličnoj, za njega tipičnoj, pozadinskoj ulozi, a i Jeremy Renner je očekivano dobar. Međutim, lik fizičara, kojeg igra, je mogao biti malo bolje iskorišten. Iako je važan u radnji, nekako ostaje dojam kao da je tu samo da bude wingman liku Amy Adams.
Osim neiskorištenosti lika Iana, spore radnje i male vrijednosti ponovnog gledanja jer jednom kada otkrijete zagonetku sporost radnje izuzetno umanjuje želju za ponovnim gledanjem, jedina mana koju još mogu naći jest jedna scena – tj. potez određene skupine ljudi, koja na kraju nema baš nikakvog utjecaja na radnju. Ali, to je jedna jedina scena u cijelom filmu!
Dolazak nije akcijski SF blockbuster i ni slučajno ne očekujte pucnjavu i non stop akciju. Umjesto toga prepustite se da vas radnja usisa i uđite u magični svijet slaganja puzzli. Odlična tmurna atmosfera i mističnost, prekrasni kadrovi i izvrsna fotografija, kao i čudna ali odgovarajuća glazbena podloga, u kombinaciji s izuzetnom Amy Adams čine ovaj film jednim od najzanimljivijih naslova ove godine. Ovo je jedan od onih filmova koji traže pažnju pri gledanju, zbog čega se možda svima i neće svidjeti, kao i jedan od onih filmova kod kojih se dojam povećava kako dani nakon gledanja prolaze.
OCJENA: +4
- Advertisement -