Thursday, June 6, 2024

Dolazak – Arrival 2016 Recenzije Filmova

Share

- Advertisement -

Dolazak (2016)
Arrival

Žanr: Drama, Misterija, SF
Godina 2016
Redatelj: Denis Villeneuve
Glavne uloge: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker
Trajanje filma : 01:56:00
Datum izlaska : 11. Studeni 2016.Lingvistkinja Louise Banks angažovana je od strane vojske kako bi stupila u kontakt sa vanzemaljcima i dešifrovala njihove poruke.

Hype! Hype! Hype! Hype otkako se pojavio prvi teaser pa najava. Još ja bijeda nisam ni znao za ovaj film dok me rodica nije priupitala: kakav misliš da će onaj Arrival biti? A ja u fazonu ”Šta Arrival? Kakav Arrival?” No desi se i nama iskusnima da omanemo ponekad. Elem…

Nakon skoro mjesec dana odsustvovanja iz bioskopskih sala, nađem sinoć vremena pred ponoć da odem i pogledam ovaj film s društvom. Iako sam film mogao pogledati još nekad početkom oktobra kada se premijerno prikazivao na Viennale Film Festivalu, pođem ja da kupim kartu veoma povoljnu i prc – karte rasprodate. Hajde rekoh, čekat ću jedanaesti novembar al’ kina odgode puštanje filma do 25., pa sam, ni kriv ni dužan, morao čekati baš polijepo vremena. No, pošto je u strpljenju spas, pomalo nesiguran u ono što ću sad izjaviti, moram reći da se isplatilo čekati. Sam kraj filma mi je ”raznio” mozak, a film mi je još pod kožom i još ga procesuiram, nećete vjerovati. Slična je stvar bila sa ”Predestination” filmom kojeg sam dvaput morao pogledati da bih ušao u srž i shvatio sve. I ”Interstellar” sam gledao dvaput, no iako sam ga prvi put uspio svariti, drugi put je bilo s društvom da se pravim važan i objašnjavam im putovanje kroz crvotočinu, putovanje kroz vrijeme i sve nuspojave igranja sa relativnošću vremena. U dubini duše svoje priželjkivao sam da će ovaj film biti baš nešto kao ”Interstellar”, ali nije, baš nikako nije… Ovo je suptilna znanstveno-fantastična drama koja se odvija polako i sporo, ali sigurno i precizno, ostavljajući vas da se borite sa strpljenjem dok se misterija ne otkrije, a i sa onim strpljenjem da oni kojima ovakav žanr ne leži, jednostavno odšetaju i kažu: ”kakvo s*anje od filma”. Iako sam protekli dan skoro čitav proveo na nogama, budan od ranih jutarnjih sati, umor me nije savladao dok sam gledao film pa sam s velikom zainteresiranošću ga odgledao do kraja. Po default-u kritiku bih pisao odmah poslije filma ali za to sam bio preumoran pa evo me pišem sada, dan poslije.

Sad ću ja s pet na devet, no moram se neobavezno vratiti na početak filma. Da ne spojlam previše, neka je početak – početak, a odrađen je zaista fantastično, u smislu da su kroz malu uvertiru kreirali priču sa likovima, emocijama, zapletom i raspletom tako da bivate odmah povezani s daljim sadržajem, što me nekako podsjetilo na animirani film ”Up”. Odmah smo u početku bili vezani za namrgođenog djedicu, je l’ tako? Eh, idemo dalje. Prije par sedmica sam kanio pisati poseban post o svojim predviđanjima za dodjelu Oskara, ali hajde rekoh da ne odskačem previše od tipičnog formata bloga, spomenut ću ja to evo sad. Amy Adams je jedna vrsna glumica, no nekako zapostavljena glumica(5 Oskarovih nominacija) kojoj upravo ova nagrada treba da bi njen dosadašnji rad bio ovjekovječen najvišim priznanjem u svijetu filma. Em što se u ovom filmu pokazala kao glumica koja zaista zaslužuje Oskara, a nesumnjivo je da će nominaciju dobiti, em njen još jedan film nam dolazi u kina za koju sedmicu i tu već vidimo naznake potencijalne ”uloge karijere”. Najveća prijetnja joj je svakako Natalie Portman za ulogu u filmu ”Jackie”, a smetat će im i Viola Davis za ”Fences”, osim ako ljudi iz te prestižne Akademije ne budu šupci ko prošle godine pa počnu diskriminirati afroamerikance za bilo kakvo postignuće u ovoj sedmoj umjetnosti. Kad već pominjem umjetnost, ”Arrival” je umjetnost; zahtjeva pažnju i vrijeme, polako ulazi pod kožu, a kad uđe tamo ostaje i očarava nevjerovatnim prizorima pejzaža gdje su se odlično utopili i soundtrack i svaki drugi zvuk. Pored Amy Adams, Forest Whitaker je odlično donio neki bostonski akcent na film, a Jeremy Renner mi je također dobar, mada njegov lik nekako bačen u drugi plan koji je služio kao wingman glavnoj roli.

Ocjena na IMDb.com mu je 8,4/10, što ga smješta na 95. mjesto IMDb top 250 liste. Na Tomatoesima film ima 93%. Na budžet od 47 miliona, film je do sada zaradio preko 77. Denis Villeneuve je reditelj filma i zbog svojih uradaka može se svrstati na vrh najboljih, a u jako kratko vrijeme je uspio izmamiti hvalospjeve, pažnju i mnogobrojne nagrade. Prošle godine je donio odlični ”Sicario”, zatim prije tri godine maestralni ”Prisoners”, a onda je tu bio i ”Enemy” kojeg ću morati pogledati još jednom jer mislim da je također fenomenalan kao i ovaj, samo zahtjeva pažnju i skoncentrisanost. Još neki od njegovih filma su ”Naša majka”, ”Maelstrom” itd.

Ovo je još jedna mračna, zagonetna, ambiciozna ali i odlična Villeneuveova saga kojom je potvrdio da je reditelj kojeg ćemo zauvijek voljeti, a njegove filmove vazda spominjati i možda ovaj ne sjedne baš svakome, ali meni je sjeo, baš sjeo pa ću ga s oprezom proglasiti najboljim znanstveno-fantastičnim filmom godine i nadati se da ga neće prešišati nadolazeći naslovi.

Ocjena:9/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave