Tuesday, December 7, 2021
HomeAkcioni FilmoviDracula Untold - Drakula neispričana priča 2014 Recenzije Filmova

Dracula Untold – Drakula neispričana priča 2014 Recenzije Filmova

-

Drakula neispričana priča (2014)
Dracula Untold

Žanr:  Akcija, Drama, Fantazija
Godina 2014
Redatelj: Gary Shore
Glavne uloge: Luke Evans, Charlie Cox, Sarah Gadon
Trajanje filma : 01:48:00
Datum izlaska : 6. Kolovoz 2014.Kada njegovom carstvu zaprijete Turci, Vlad morati žrtvovati svoj život kako bi postao čudovište kojeg se plaše svi, samo kako bi odbranio svoju porodicu i ljude njegovog carstva.

Ponovne ekranizacije starijih djela koja su osvajala svijet i publike prije mnogo, mnogo godina, danas rijetko kada opravdaju epski status koji je davno postavljen i ispostavi se da su to zarad marketinga i love, bez imalo kvaliteta i kreativnosti u njima.

Najava za novu, ”neispričanu” priču o Drakuli, vjerujem da je obradovala mnoge ljubitelje ovakvih filmova, ali i mnoge sketpike nasikirala jer su već unaprijed znali da film neće ”dostaviti’. No ne treba suditi knjizi po koricama, tako da sam, samoinicijativno, krenuo sa gledanjem nove obrade o ovom megapopularnom vampiru, jer još imam slobodnog vremena, pa reko da ga iskoristim. Bez obzira koliko je film predvidljiv i koliko je mnogo toga u sjeni odličnih specijalnih efekata, krajnji rezultat je da je film gledljiv ali i dopadljiv te se meni, kao jedna jednostavna, bezazlena neispričana priča i svidio. Iako mi je izgledao kao film u kojem je sve tako odrađeno ”na-vrat, na-nos” i gdje je većina glumaca nastupala previše izvještačeno, vjerujem da će većina gledatelja našeg mentaliteta zažmiriti na takve stvari i da će uživati u priči koja objašnjava da je Drakula nekad bio dobar momak. Jako dobar je bio Charles Dance, nama svima poznat kao Tywin Lannister iz ‘Igara Prijestolja”, koji u filmu glumi glavnog vampira. Scene s njim su mi, po mom mišljenju, nekako najbolji dio filma odrađen s najviše stila. Na vama je da presudite koliko sam u pravu kada krenete sa gledanjem filma. Ono što će mnogima zasmetati, vjerujem, jeste to što je film historskiji, poprilično neautentična i neke činjenice iskrivljuje i ne prati.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,2/10 a na Tomatoesima niskih 24%. Film je zaradio solidnih 189 miliona dolara širom svijetskih kina na budžet od 70 miliona. Reditelj filma je Gary Shore kojem je ovo rediteljski debi.

Nova ekranizacija koja neće mnoge baš ostaviti ravnodušnim, poprilično je aljkava, zbrzana i urađena onako bez neke stvarne ljubavi i pažnje koja ja trebala biti posvećena maksimalno jer se radi o legendi koja nas prati već decenijama, ali obzirom da smo mogli proći i gore, kao npr. sa ‘Herkulom’, onda je ovo jedan solidan film za jednokratno uporabu.

Ocjena:6/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts