Wednesday, June 5, 2024

Dunkirk (2017) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -
Dunkirk (2017) Opis Filma

Dunkirk (2017)
Dunkirk

Žanr: Akcija, Drama, Povijesni
Godina: 2017
Redatelj:  Christopher Nolan
Glavne uloge: Tom Hardy, Cillian Murphy, Harry Styles
Trajanje filma: 01:46:00
Datum izlaska:    19.07.2017 (svjetska premijera)
U kinima od :    10 February 2017 (USA)
                    B i H   20.07.2017.
                    Hrvatska 20.07.2017.  
                    Srbija    20.07.2017.

Tokom Drugog svjetskog rata, britanske i savezničke trupe uključujući i francusku vojsku izgubile su od Nijemaca u bitci Dunkirka. Više od 400.000 vojnika bilo je nasukano na otoku s Nijemcima na repu, a katkad su ih napadali i njemački bombarderi. Dunkirk nije bio previše udaljen od Engleske pa čak vojnici su i mogli vidjeti otoke, ali zbog stanja, mogli su samo čekati da ih britanska vojska evakuira.

Tommy (Fionn Whitehead), koji je bio mladi britanski privatnik, pokušavao je doći kući, a on je surađivao s još jednim vojnikom koje se zvao Gibson (Aneurin Barnard) koji je pokušao doći do broda koji je prevozio ranjene vojnike. Međutim, visoko časnik im je rekao da brod ode. Zato su se sakrili i čekali da dođe još jedan brod. To je također mjesto gdje su upoznali još jednog britanskog vojnika pod imenom Alex (Harry Styles – member of One Direction boy band). Priča koja ih je uključivala bila je dio pripovijesti pod nazivom “The Mole”, koji se dogodio prve sedmice.

Druga priča nazvana je “The Sea” koja se dogodila za jedan dan, gdje je srednje veličanstven broj čiji su kapetani Mr. Dawson (Mark Rylance – The BFG, The Other Boleyn Girl etc) i njegov prvi partner i njegov vlastiti sin Peter (Tom Glynn-Carney) odlazili su u Dunkirk kako bi pomogli zarobljenim vojnicima. Brod je trebao biti preuzet od strane mornarice, ali umjesto toga su odlučili ići sami. Oni su krenuli na teško putovanje u Dunkirk gdje ce se susrest s raznim izazovima.

Treća priča zvala se “The Air” koja se dogodila 1 sat. Priča od 3 britanska pilota na avionima zvanim Spitfire sa svojim vođom tima, drugom komandom u imeniku Farrier (Tom Hardy – Mad Max: Fury Roads, The Revenant etc) i trećeg člana koji se zove Collins (Jack Lowden). Njihova je zadaća bila osigurati zračnu podršku u evakuaciji Dunkirka. kao i uklanjanje njemačkih aviona koji su pokušali poremetiti proces.

Može li evakuacija biti uspješna?

-Ovo je definitivno još jedan Christopher Nolan’s klasik. U početku sam gledao film i mislio sam da je priča ispričana istodobno i da nisam razumio šta znači vremenska shema kada se spominje tokom uvođenja priče. No, napokon me je pogodio tokom posljednje trećine filma u kojem su se priče počele isprepletati. Dakle, moj savjet za tebe koji želiš uživati u filmu, stvarno se moraš posve koncentrirati kada ga gledate, inače će biti izazovno za razumjeti ga.

Djelovanje nekih glumaca bilo je također vrlo uvjerljivo(usprkos tome što je ovaj filma imao samo muške glumca i nijednu ženu. Dakle, ako tražite neku romantiku, onda je potražite negdje drugdje jer je očito da je Nolan htio napraviti solidnu dramu). Bilo je nevjerojatno vidjeti mlade glumce koji su igrali nasukane vojnike ili ljude koji su samo željeli preživjeti. Stvarni glumci očito su bili vrlo dobri, kao što su Mark Rylance ili Cillian Murphy, pa čak i Tom Hardy unatoč tome što je uglavnom imao lice prekriveno pilotskom kacigom.

Također sam volio zvučni efekta filma, čak i ako nije bio ni u jednom Dolby Atmos ili Auro 11.1 zvučnom sistemu. Zvuk bombi, pljuskovi su bili apsolutno snažni. Također pozadinska muzika koja je dodala element neizvjesnosti.

Ako ste ljubitelj Nolanovog rada, onda ne bi trebalo reci da biste uživali u ovom filmu. Ako ste obožavatelj ratnih filmova, onda bi ovo moglo biti zabavno za vas, ali ne očekujte vrhunske ratne filmove pune krvi po cijelom ekranu. Unatoč tome sto je bio filma rata. ovaj je bio drugačiji od drugog filma kojeg sam gledao 2016 godine pod nazivom Hacksaw Ridge u režiji Mel Gibsona gdje glumi Andrew Garfield. Taj je film bio mnogo jeziviji u prikazivanju okrutnosti i krvavog rata s malo romantike, ali ipak moćnim stvarima.

Ocjena 4/5

 Dunkirk (2017) on IMDb

Titlovan Trailer:

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave