Wednesday, June 19, 2024

Duša – Soul (2020) Recenzija Filma

Share

SUMIRANJE

U trenutku kad je završilo, znao sam da ga volim, ali trebalo mi je nekoliko dana da ga još više obradim. Da ne spominjem neke zaista originalne, zapanjujuće animacije u kojima znam da je Pixar izvrsan. Cijela poanta Soula je ne samo da nas zabavlja, već i da nas ostavlja osjećajima dirnutosti.
- Advertisement -

Da li duša zaista postoji, onako kako je mi ljudi shvaćamo, zapravo nije važno. Pixar’s Duša – Soul duboko je potresno iskustvo i jedan od njihovih najboljih filmova u posljednjih nekoliko godina.

Duhovni je nastavak Inside Out, ali samo u konceptu jer vizualizira i racionalizira iracionalni koncept “duše” (umjesto naših emocija poput Inside Out) i vodi nas na putovanje na drugu stranu, da nas podsjeti kako su naši životi zaista lijepi. Slično kao Inside Out, koji je također režirao Pete Docter, ovaj film postaje vodič koji nam pomaže u suočavanju s težinom borbe s pitanjima poput “što znači imati dušu i kako se nositi s tim razmišljanjima o tome?” Fokusirajući se na određenu osobu i njezino iskustvo, još uvijek smo u mogućnosti naučiti o sebi i osjetiti topli zagrljaj Joeove priče i njegovu vlastitu želju za smislom.

Ovo je prvi Pixarov film smješten u New York City i nekako su ga prikovali. Nije stvar u ispravnom rasporedu i zgradama, već su svi sitni detalji i aspekti koji ga čine jedinstvenim gradom. Šale na račun podzemne željeznice, činjenice da Joe čak uzima podzemnu željeznicu i bavi se time, obrađuju ove detalje na suptilan način koji sve čini autentičnim. To je važno jer omogućuje da ostatak priče s Joeom postane nešto drugo smislenije, dok nas utemeljuje u toj autentičnosti grada.

Sviđa mi se što Pixar zapravo puno radi kako bi proizveo glasovne izvedbe koje su izvanredne izvedbe koje više od svega odgovaraju karakteru. Ne radi se o slavnim osobama ili velikim imenima ili glasnim glasovima, već o pravom glasu za lik i gdje će učiniti da zvuče stvarno. I dok je lako čuti da je Joeov glas Jamie Foxx, ne treba dugo to zaboraviti, upasti u priču i čuti Joea kao jedinstvenu osobu koja se bori sa svojim životom.

Duša – Soul Filmske Recenzije

Joe voli jazz, i kao i svaki umjetnik ovih dana, trudio se da dobije svoj veliki odmor i sada je zaglavio radeći muški posao kao učitelj benda u srednjoj školi. Napokon mu se posreći i sprema se na veliku pauzu svirajući klavir za velikog jazz glazbenika Dorothea. Ali u svom uzbuđenju zaboravlja paziti kamo ide i – mrtav je. Način na koji Pixar vizualizira ovaj trenutak i nježno nas vodi kroz čin umiranja, otkriće je samo po sebi. Nije zastrašujuće kao mnogi drugi filmovi. Ali ovo je tek početak njegove priče, jer je preobražen u plavičastu mrlju koja mu je “duša”. I završava na putovanju u ovom velikom carstvu trčeći uokolo pokušavajući shvatiti kako od duše preći u čovjeka, a ne obrnuto. Oni na veličanstven način spajaju tehniku animacije, kreativne vizuale i pripovijedanje.

Jedan od najboljih primjera Pixara za to, i jedan od njihovih prvih eksperimenata s miješanjem različitih stilova, je u Inside Out kad Joy i Bing Bong završe u “apstraktnoj misli” i postanu iskrivljeni. Ovaj put, u Soulu, cijelo veliko carstvo izvan duše također je očaravajuća mješavina – neki eterični likovi uopće nemaju dimenzijske reference, ali ipak im se mora dati neka struktura. To im omogućuje da pripovijedanje potisnu izvan stvarnog svijeta i u dublje carstvo gdje naša mašta i naš um mogu slobodno lutati dok slijedimo likove.

Vizualizacija

Ali još jednom, ovo je tek početak. Tim Petea Doctera iz Pixara također je savršeno vizualizirao i personificirao koncepte poput “izgubljene duše” – čudovišnog bića koje luta usamljenom pustinjom. Postoji nevjerojatna šala bankara s Wall Streeta koja govori o izgubljenim dušama koja je krajnje briljantna. Ne samo da je urnebesno animiran, cijela poanta šale nije previše suptilan komentar o našem vremenu i drago mi je da je u tome.

Jedan od velikih izazova za filmaše u Pixaru je vizualizirati i animirati i stvoriti sve to ni iz čega, a učiniti ga pristupačnim i ugodnim za gledatelje svih dobnih skupina. To nije lako s obzirom na to da se bave temama smrti, zagrobnim životom, značenjem i vrijednošću odraslog života, izgubljenim dušama i tako dalje. Ali Pete Docter jedan je od naših najvećih filmaša animiranih filmova i to izvodi, ne samo čineći ga ugodnim i zabavnim, već i radeći u potrebnoj dubini koja je vitalna za ovu priču. Cijela poanta Soula je ne samo da nas zabavlja, već i da nas ostavlja osjećajima dirnutosti, osjećaja kao da smo gledajući ovu priču naučili nešto više o sebi i drugima. To je koristan vodič za sve nas da shvatimo svoje mjesto, svoju vrijednost; a kad se pojave velika pitanja, možda možemo razmisliti i o Joeovom putu ka razumijevanju.

U trenutku kad je završilo, znao sam da ga volim, ali trebalo mi je nekoliko dana da ga još više obradim. Moram jednostavno reći da je Soul jedan od najboljih filmova 2020. Toliko je dubok, životan i smislen kao Inside Out. Vremenom sam još više zavoljeo Inside Out, jer ću ga često pronaći kako ga preporučujem. Da bismo objasnili ili se pozabavili određenim pitanjima i osjećajima ili objasnili zašto nam, na primjer, treba tuga.

Nije puno filmova koji se mogu pozabaviti ovom vrstom cerebralnog pripovijedanja, olakšavaju probavljivost i imaju značenje koje traje znatno dulje od vremena. Isto je i sa Soulom, filmom koji manje govori o našim osjećajima i postupcima, više o našoj vrijednosti i našoj važnosti u svijetu. Zaista sam sretan što imam digitalni ekran jer sam se vratio i nekoliko puta odmah pogledao neke scene, tako su čarobne i dirljive. Ta jedna scena na kraju doista je posebna; ostavljao me u suzama svaki put kad bih ga gledao.

Zaključak:

Docter i ko-redatelj Kemp Powers stvorili su čudesno zabavan, duhovan, duboko nadahnjujući, toplo uzdižući, čudesan trip film o životu i ljepoti življenja. Sva nevjerojatna jazz glazba, zabavna partitura, pametno pripovijedanje priča, preokreti i preokreti koji joj daju malo odmora, iskreni treći čin koji traži dušu. Da ne spominjem neke zaista originalne, zapanjujuće animacije u kojima znam da je Pixar izvrsan i propustio sam ih vidjeti. Tako je osvježavajuće vidjeti jedinstvenu priču u tri čina koja ide na neočekivana mjesta i nije samo isti luk kao uvijek kod animiranih filmova. Vjerujem da su Docter & Powers napravili još jedan nokaut – još jedan film koji ponosno stoji rame uz rame s Iznutra kao veličanstvenim djelom duhovne umjetnosti. I već se radujem što ću ovo iskustvo podijeliti s toliko drugih u nadi da će jednako uživati ​​u Soul-u i osjećati se pogođeno time. IMDB Ocjena Filma: 8.1/10

Duša (2020)
Soul

Žanr: Avantura, Animacija, Familijarni, Komedija
Godina: 2020
Redatelj: Pete Docter, Kemp Powers
Producent: Pete Docter, Mike Jones, Kemp Powers
Glavne uloge: Jamie Foxx, Tina Fey, Daveed Diggs, John Ratzenberger
Zemlja: USA
Trajanje filma: 100 min
Datum izlaska: 24.12.2020 (svjetska premijera)
U kinima od :
B i H /
Hrvatska 25.01.2021.
Srbija 25.02.2021.

Trailer Filma Duša – Soul ima prevod

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave

U trenutku kad je završilo, znao sam da ga volim, ali trebalo mi je nekoliko dana da ga još više obradim. Da ne spominjem neke zaista originalne, zapanjujuće animacije u kojima znam da je Pixar izvrsan. Cijela poanta Soula je ne samo da nas zabavlja, već i da nas ostavlja osjećajima dirnutosti.Duša - Soul (2020) Recenzija Filma