Monday, July 1, 2024

Edge of Tomorrow – Na rubu budućnosti 2014 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Na rubu budućnosti (2014)
Edge of Tomorrow

Žanr Akcija, SF
Godina 2014
Redatelj: Doug Liman
Glavne uloge: Tom Cruise, Emily Blunt, Lara Pulver
Trajanje filma : 02:53:00
Datum izlaska : 28. Svibanj 2014.Poručnik Cage nađe se u čudnom vremenskom prostoru gdje on ima moć ponoviti svaki dan svojom smrću, no ubrzo saznaje da svoju moć mora upotrijebiti protiv Mimica, izvanzemaljaca koji vrše invaziju na Zemlju ali koji su sve jači i koji imaju mogućnost predvidjeti što slijedi.

Jedva sam dočekao da dođe, meni se čini jer ga čekam još od juna. Odgledan trejler i film me već kupio, znači očekivanja su bila visoka, a večeras mi se baš gledalo nešto znanstveno fantastično, nešto apurdno kad ono naiđe ovaj. Odlučio sam da pišem recenziju ovako kasno još dok su utisci friški.

Sci-fi film. Skup do bola. Vanzemaljci napadaju čitav svijet, ameri brane. Ma neka i brane, kad bi mi bosanci pravili skupe filmove gdje vanzemaljci napadaju i mi bi smo bili najbolji. A ovako, gledamo što hoćemo i možemo samo reći sviđa li nam se ili ne, a ne raspravljati o nacionalnostima i sličnim stvarima, toga nam je preko glave. Da ovo ne bi preraslo u neku kolumnu, već ste vjerovatno shvatili jednu od mahana filma, ustvari to nije mahana, ali eto, nešto na što se osvrćem u želji da istaknem sa kakvim se filmom susrećete. Prije svega, ko ne voli blockbustere, pucnjavu, vanzemaljce i Toma Cruisea, nek’ odstupi, a ko voli, nek se približi. Film je čista pametna zabava kakvu dugo nismo gledali. Sa odličnom idejom, još boljom razradom iste i sa vizuelnim efektima koji bi do većeg izražaja došli u kinu, jednostavno možemo samo žaliti što su ovaj film proglasili jednim od gubitnika ove godine. Ustvari, on nije toliko gubitnik, ali nije zaradio koliko je planirano. Stvari koji su mi zasmetale, ali ne u tolikoj mjeri da mi se film ogadi, jesu Tom i kraj. Tom se već toliko navikao igrati dobrice, da njegov performans u filmu ni po čemu ne možemo nazvati posebnim, niti dobrim. A kraj, pa kraj film, odnosno ”zadnja borba”, previše je ugušena akcijom, vizuelnim efektima, vatrom i pucnjavom, da to zapravo izgleda presurovo za bilo čiji ukus, no što je učinjeno, učinjeno je, glavna stvar je da je film zabavan i da je dokazao da blockbusteri nisu samo filmovi iza kojih stoji šuplja priča i želja za zaradom.

Ocjena na IMDb.com mu je odličnih 8,1/10 a na Tomatoesima još boljhi 90%. Reditelj filma je Doug Liman, poznat po filmovima ‘Swingers’, ‘Jumper, ‘Fair Game’, ‘Mr. & Mrs Smith’ i sl. Film je zaradio preko 364 miliona dolara na budžet od 178 miliona. Producenti su vjerovatno očekivali dvostruko više od zarađenog, ali vjerovatno su odstupili oni za koje sam ranije u recenziji rekao da odstupe.

Nešto na šta se rijetko nailazi, ‘Edge of Tommorow’ je film, koji, bez obzira što ima svoje mane, pronalazi način da vam se zavuče pod kožu. A neko je jednom rekao da najveći grijeh koji film može imati je dosada, tj. da dosadi. Ovaj mi nije dosadio, dakle, već je odradio pola posla.

Ocjena:8/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave