Thursday, December 2, 2021
HomeDramaEx Machina 2015 Recenzija Filma

Ex Machina 2015 Recenzija Filma

-

Ex Machina (2015)
Ex Machina

Žanr:  Drama, SF, Triler
Godina 2015
Redatelj: Alex Garland
Glavne uloge: Oscar Isaac, Domhnall Gleeson, Alicia Vikander
Trajanje filma : 01:46:00
Datum izlaska :  26. Ožujak 2015.Mladi programer izabran je da učestvuje u eksperimentu vezanom za umjetnu inteligenciju koji ima za cilj postići neviđene rezultate sa fatalnom robot-djevojkom.

Nakon gledanja izuzetnog, razuzdanog i odličnog ‘Mad Maxa’, sada mi je trebalo nešto smirenije ali jednako dobro da shvatim da će se kvalitetni filmovi nastaviti snimati i dalje. Odavno je poznato da mi je sci-fi jedan od omiljenih žanrova tako da sam velike nade polagao u ovu dramatičnu sci-fi priču koja je podigla moja očekivanja zbog misterioznog trejlera i odličnog prijema.

Uglavnom radnja se vrti oko mladića Caleba, poprilično usamljenog, koji ”osvaja” nagradu da ode i bude dio eksperimenta o umjetnoj inteligenciji. Pošto ga tehnologija i programiranje fascinira, to će mu se ukazati kao savršena prilika i jedva će čekati da počne sa eksperimentom, no upoznavši izumitelja Nathana i primjerak umjetne inteligencije Avu, stvari će se početi mijenjati i ubrzo će shvatiti da igranje bogova i nije najbolja igra. To je i glavna poruka ovog filma, te osim što preispituje neka pitanja etike i zdravog razuma,, film odlično barata argumentima za i protiv umjetne inteligencije. Inteligentan i elegantan, bez akcionih scena i scena borbe i tučnjavekojima bi zaokružili svoje izlaganje o negativnim stranama ove umjetne inteligencije, film je, iako spor i pomalo statičan, ipak uspio biti zanimljiv i intrigantan da ga ispratimo do kraja i otkrijemo što će se desiti. Da, mnogima će film biti i previše spor pa će reći da je dosadan, ali film ima tendeciju da na zanimljivim činjenicama i dijalozima gradi priču do usijanja i da na kraju budemo zadovoljni ishodom i kažemo da nam se isplatilo pažljivo ga promatrati. Odlični nastupi su i od strane Gleesona i Isaaca kao naučnika, a Vikander, mlada glumica koja igra Avu, tako je mnogo dobra i utjelovila je lik kakav neko nije mogao već godinama. Svaka joj čast. Uglavnom, neobično sci-fi ostvarenje koji će naići na, ili pozitivne ili oštre i negativne reakcije; na vama je da odlučite da li u posvetiti pažnju ako ste zapravo uopšte zaintrigirani samom tematikom kojom se film bavi.

Ocjena na IMDb.com mu je zavidnih 8/10 a na tomatoesima odličnih 91%. Širom svijeta je zaradio malo više od 29 miliona dolara i iako se još nalazi u kinima, mislim da neće zaraditi još puno jer očigledno je da je mali broj ljudi kojima ova tematika i ovaj film naročito sjeda. Alex Garland je reditelj fima kojem je ovo debi.

Intrigantan i zanimljiv sa dobrim performansima, ‘Ex Macina’ postavlja pitanja šta bi bilo kad bi bilo i opte na kraju pušta nama da odlučimo sami za sebe ono o čemu film čitavo vrijeme polemiše i, iako nije najbolji iz svog žanra, kao moderni potencijalni klasik, eh na to pristajem.

Ocjena:8/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts