Tuesday, December 7, 2021
HomeAdventureExists (2014) Recenzije Filmova

Exists (2014) Recenzije Filmova

-

Exists (2014)

Žanr: Action, Adventure, Horror
Godina 2014
Redatelj:   Eduardo Sánchez
Glavne uloge:   Samuel Davis, Dora Madison, Roger Edwards
Trajanje filma : 01:21:00
Datum izlaska :   3 October 2014 (USA)Grupica prijatelja odlaze u šume Teksasa kako bi proveli vikend zabavljajući se, no ubrzo shvataju da ih uhodi Bigfoot.

U duhu Noći vještica, koji kod nas i nije neka popularna stvar, odlučio sam se za horor koji je imao primamljivu pozadinu. Ovo je drugi found-footage horore o ovom stvorenju ove godine(Bigfoot ili vam ga Sasquatch), ali sigurno i ne zadnji found-footage horor ove godine. Publika očigledno još pada na te fore i kad već nešto tako pije vode, zašto ne nastaviti i snimiti ih još brdo istih sa drugačijim naslovima.

”Exists” u najavi izgleda kao prava stvar koja će biti odlična za društvo i neće biti jedan od onih filmova kada gledamo čiji se kraj nazire. Naravno, izgled uvijek vara i čovjek se ne kraju razočara. Ovakvi filmovi su odličan mamac za oni koji ne tragaju za dubokim, psihološkim hororima, ali ispostavi se da je naišla ta neka era kada ćemo više gledati loše filmove i zaboravljati ih nego neke koje ćemo pamtiti zauvijek jer su tobože kvalitetni i kreativni. ”Exists” je onaj tipični slasher horor, a za onog ko ne zna šta to znači, pokušat ću mu objasniti u primjeru. ”Nightmare on Elm Street”, ”House of Wax”, ”Texas Chainsaw Massacre” a i ”Scream”, sve su to tipični slasher filmovi gdje imate jednog ubojicu, koji ubija svime, osim vatrenim oružjem, zatim grupu prijatelja kao mete, loš signal na telefonu i žrtve u trku koje se sapliću sami o svoje noge. Ovaj film ima sve to, samo što je ovdje ubica zapravo legenda koju su izmislili, niko drugi no Ameri i sve ostalo je apsolutno isto. Kad je sve isto, onda je i predvidljivo, pa samim time, nije zabavno. Film ima par dobrih momenata, ali to je to. Ostatak filma su loši kadrovi snimanja, dosada, glupi dijalozi, nikakvi performansi i klišee momenti, a zašto da sebi priuštite nešto tako?

Ocjena na IMDb.com mu je pomalehnih 5,2/10 a na Tomatoesima slabih 33%. Nema podataka o financijskom podvigu filma. Reditelj filma je Eduardo Sanchez, lik čiji se film uvijek spomene kada neko priča o najstrašnijim filmovima ikada, a u pitajnu je ”The Blair Witch Project” ili ”Vještica iz Blaira”. On je započeo s tim found-footage hororcima ali i osvojio je svijet jer je njegov horor na prelazu između dva vijeka, bio nešto spektakularno. Režirao je i nakon toga, nešto slabije filmove poput ”Lovely Molly” i ”Altered”.

Kada zbrojite sve kvalitete ovog filma, ako ih uopšte budete mogli naći, onda sve to ne bi moglo biti ni V od Vještice iz Blaira. U nedostatku inspiracije imam slaba poređenja, ali jasno ciljam na to da se film zaobilazi u širokom luku.

Ocjena:3/10

Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte jos...

Latest posts