Monday, July 8, 2024

Free Fire (2016) Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Free Fire (2016)

Žanr: Akcija, Komedija. Krimi
Godina: 2016
Redatelj: Ben Wheatley
Producent: Amy Jump, Ben Wheatley
Glavne uloge: Enzo Cilenti, Sam Riley, Michael Smiley.Brie Larson, Cillian Murphy, Armie Hammer, Sharlto Copley, Babou Ceesay, Noah Taylor, Jack Reynor. Mark Monero, Patrick Bergin, Sara Dee, Tom Davis
Trajanje filma: 1h 31min
Datum izlaska: 08.09.2016 (svjetska premijera)

 

Ako bismo morali da opišemo Free Fire koristeći samo pet riječi, to bi bile: pucnjava, psovke, akcenti, vriska i humor. Upravo toliko riječi bi nam bilo potrebno i da opišemo radnju filma, što i nije naročito loša stvar.

Kris kupuje oružje za Irsku revolucionarnu armiju od Vernona, južnoafričkog trgovca oružjem posredstvom dva brokera. Gotovo cijela radnja se odvija u skladištu u kojem treba da se izvrši trgovina, zajedno sa ukupno deset učesnika, od kojih većina ima poveći ego, skrivene motive ili je naprosto psihopata. Naravno, ubrzo se pojavljuju problemi, od početne netrpeljivosti, preko pogrešne robe, do “nepouzdanih” ljudi u oba tima, što dovodi do sveopšte pucnjave, i to do samog kraja.

Free Fire nije film u kojem treba tražiti skriveno značenje ili bitne teme

Činjenica je da nijedan od učesnika u pucnjavi baš i ne umije da rukuje oružjem, zbog čega se u većem dijelu filma uglavnom svi hvataju za ramena i noge, vuku po prašini u potrazi za zaklonom, mijenjaju strane, psuju i optužuju jedni na druge. U prvom dijelu gledaocu sve ovo djeluje kao dječja igra rata, iako likovi ne prestaju da pucaju, a krv da lipti na sve strane.

Međutim, film vremenom postaje okrutniji i krvaviji prema svojim likovima, ali ne i manje zabavan. Njegovi likovi ostaju samo (urnebesne) karikature koje se ponašaju kao djeca. Zbog čega ih režiser Ben Wheatley tretira sa jednakom neozbiljnošću. Naravno pomažu i glumci od kojih će najviše pohvala pokupiti Sharlto Copley za ulogu nevjerovatno glasnog i šašavog trgovca oružjem. Ne treba zaboraviti ni Brie Larson, Armie Hammer-a i Sam Riley-a, između ostalih. I mada ne nudi ništa što već nismo vidjeli u pogledu akcije, mi uvjek znamo gdje se nalaze ovi likovi i u kom sastavu su “timovi”.

Free Fire nije film u kojem treba tražiti skriveno značenje ili bitne teme, a nije ni naročito revolucionaran. Međutim, u svojih devedeset minuta pucnjave, psovki, akcenata, vrisaka i humora, on pruža i više nego dovoljnu količinu zabave.

Ocjena Filma:4/5

IMDB Ocjena Filma: 6.4/10

Trailer Filma:

 

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave