Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeAkcioni FilmoviGenijalni umovi - Masterminds 2016 Recenzije Filmova

Genijalni umovi – Masterminds 2016 Recenzije Filmova

- Advertisement -

Genijalni umovi (2015)
Masterminds

Žanr : Akcija, Komedija, Kriminalistički
Godina 2016
Redatelj : Jared Hess
Glavne uloge : Kristen Wiig, Owen Wilson, Zach Galifianakis
Trajanje filma : 01:31:00
Datum izlaska :  22 July 2016 (USA)

- Advertisement -David (Zach Galifianakis) je vozač koji je zapao u životnu i radnu monotoniju, iz dana u dan prevozeći milijune tuđih dolara u bankovni trezor. Tu svakodnevnicu prekida zavodljiva kolegica Kelly (Kristen Wiig) koja ga nagovori da s ekipom tupavih kriminalaca izvede apsurdno loš plan velike krađe! Sa većim šansama da ga ulove nego da izvede planirano, David ipak uspijeva ukrasti 17 milijuna dolara koje njegovi suradnici u kriminalu uzmu sebi, a njega kao na pladnju prepuste policiji. Očajan ali samouvjeren, u nizu komičnih scena David će pokušati preokrenuti igru i naplatiti im za sve što su učinili.

Riječ je o krimi-komediji koja u prvi plan ipak stavlja humor, šale i skečeve, a ne pljačku, pucnjavu i nešto slično, čija me najava kupila odmah po izlasku. Bogata filmska ekipa, dobre scene u trejleru i radnja koja je ovaj film mogla učiniti epskim, a ovu komediju ”komedijom godine”, bilo je i više nego dovoljno da se ovaj film jedva čeka.

Međutim problemi u post-produkciji nakon što je studio koji stoji iza filma proglasio bankrot, odložili su ovaj film na neodređeno dok se glavni akteri ”Genijalnih umova”, prepoznatljiva lica komedije i svijeta šouzbiznisa, nisu umiješali i ubrzali proces. Umjesto u drugoj polovini 2015. godine, premijeri filma smo svjedočili tek nekad u septembru/oktobru ove godine što nas dovodi do zaključka da neki filmovi ne čekaju džabe u čekaonici za kino-premijere bez razloga. Možda je to slučajnost, možda nije, ali dosta naslova koje bih sad naveo opravdali bi moju tvrdnju da dobra komedija(ili dobar film generalno) ne čeka ništa nego ide pravo među svijet. Elem nejse; načekam se ja polijepo ali dobra snimka na netu ugleda svjetlo dana i onda ja ne čekah ni minut više nego reko da vidim zašto su ga popljuvali i kritičari i većinski dio publike i zašto je prošao tako neopaženo i mlako, a okupio je takav potencijal i takve ljude… U početku sam bio itekako uzbuđen i zagrijan i čak sam se nasmijao par puta, ali ne ono glasno i od srca nego ono kad vam se pluća napune zrakom pa sve izađe kroz nosnice tip smijeha no nisam se dao omesti. Do samog kraja sam shvatio da sam filmu dao šansu jedino zbog glumaca koji igraju u njemu i samo zbog toga.

Veliki sam ljubitelj Kristen Wiig koju sam upoznao još u ”Djeverušama”, a od tada je nenormalno gotivim i smiješna mi je u svakom pogledu(po strani to što je kompetentna i nadarena za komičarski posao a uz to još i lijepa i draga) no od ove uloge u kojoj se našla, ona je zaslužila mnogo više. Njen lik nekako se konstantno gubi i taman što pomislimo da mu je izdvojeno potrebno vrijeme da se osamostali i zaživi, dobijemo drugi kadar i paf – potencijalna urnebesna femme-fatale nestaje. Rame uz rame je tu sa kolegom Zach Galafianakisom, čovjek zbog kojeg smo plakali od smijeha u ”Mamurluku” i pomalo u ”Terminu”, ovdje je dobio glavnu rolu ali imam osjećaj da je on mnogo bolji u odgovaraćujem timu tipa Robert Downey Jr. ili Bradley Cooper i Ed Helms, nego sam, jer bilo je nezahvalno prepustiti njemu da iznese ovako slabo napisan film na svojim leđima. On je također jedan veoma talentovan glumac i mislim da zaslužuje nekad neki vid i priznanja za to(tipa Zlatni Globus) a i u ovom filmu je pokazao maksimum od jednog ”opičenog”, glupavog i trapavog lika, ali kad se sve sabere i oduzme, komedija sa ovoliko komičara, a sa ovolipacno malo humorističnih i smiješnih momenata zamijenjenih sa dosta uvrnutih i morbidnih scena, nedopustiva je mrlja na bilo čijoj karijeri, na bilo čijoj biografiji. S njima su tu i Owen Wilson i Jason Sudeikis, solidni obojica, te kolegice Kristen Wiig iz SNL, Kate McKinnon i Leslie Jones koje su joj pravile društvo u skorašnjim ”Istjerivačima duhova” i svi nam uspijevaju izmamiti osmijeh na lice ali nikako smijeh od srca.

Ocjena na IMDb.com mu je 5,7/10, a na Tomatoesima slabih 31%. Jared Hess je reditelj filma, nezavisnjak koji se proslavio ”Napoleonom Dinamtiom”, a onda režirao još par slabijih naslova tipa ”Nacho Libre”, ”Gentlmen Broncos” i ”Don Verdean”. U Americi je film zaradio oko 17 miliona dolara na nepoznat iznos budžeta.

U biti jedan aljkav i trapav scenarij zbog koje je i režija bila poljuljana, učinili su da ne znamo kad je bio zaplet u filmu, ko je negativac, a ko pozitivac, jesu li likovi iz filma zaista ovako glupi ili se samo prave i zbog čega je film prepun morbidnih, uvrnutih i jeftinih skečeva koji bacaju sjenu na ono malo kvalitetnog humora pa zbog toga ne ostavlja meni, kao osobi koja ocjenjuje skoro pogledan film nimalo prostora da ga proglasim iole gledljivim i preporučim ga barem određenoj skupini ljudi. To nas dakle dovodi do zaključka da je sve moglo biti daleko bolje, smješnije, pametnije…

Ocjena:5/10

- Advertisement -