Thursday, June 13, 2024

Godišnji odmor snova: Nova generacija – Vacation 2015 Recenzija

Share

- Advertisement -

Godišnji odmor snova: Nova generacija (2015)
Vacation

Žanr: Avantura, Komedija
Godina 2015
Redatelj: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein
Glavne uloge: Chris Hemsworth, Leslie Mann, Christina Applegate
Trajanje filma : 01:39:00
Datum izlaska :   29. Srpanj 2015.Rusty Griswold kreće sa svojom porodicm na trodnevni put prema Walley Worldu, velikom zabavnom parku, kako bi se ponovo povezao sa sinovima i oraspoložio suprugu.

Vjerovatno vas mali broj zna za original ovog filma, odnosno ne original, nego nešto kao prvi dio, s obzirom da se ovaj film smatra nastavkom/rimejkom, a riječ je o kultnoj komediji koja je izašla još ’83 godine i osvojila svijet, a sada se radnja odvija po istoj formuli, samo što je sada glavni lik ove priče klinac iz originala i stvari su dodatno začinjene za novu generaciju.

Najava je bila duhovita pa smo pretpostavljali da će nas i čitav film ispoštovati i donijeti brdo urnebesnih scena, bez da prati i ostane dosljedan originalu jer svi mi vjerovatno gledamo na ovaj projekat kao jednu sasvim novu priču koja donosi nešto sasvim novo. Barem ja jesam. Sa obećavajućim početkom koji je dao naslutiti apsurdnu, suludu, besmislenu ali humorističnu zabavu koja je ispala upravo sve to, film mogu proglasiti relativno uspješnim. Prije nego što nastavim malo hvaliti film, malo ga kuditi, želio bih detaljnije proći kroz radnju filma. Dakle Rusty Griswold je pilot relativno nepoznate avionske kompanije, poprilično je nezadovoljan svojim životom ali se i dalje trudi. Njegova žena ima komplekse, pokušava ostati moderna žena sa osmjehom na licu a njegovi se sinovi nimalo ne slažu. Kako bi promijenio situaciju i ponovo povezao članove obitelji, Rusty kreće na put s njima koji će poći po zlu od samoga početka. ‘Road-trip’ komedije, odnosno inače ti filmovi na putu, puni su klišea za svoj žanr, predivljivih momenata ali većinom su uvijek zanimljivi i gledljivi. Ista stvar je i s ovim filmom; nije zaobišao ono što se nije moglo zaobići a većina momenata koja će uslijediti, izgledat će već viđeno, ali onaj faktor iks koji ima ovaj film i kojim se očigledno koristi jeste to što opušta, pruža razbibrigu i nasmijava svoju publiku bez obzira što ovamo ne poštuje ni zakone fizike, nit se vodi zdravim razumom, ali uzmemo li u obzirom da je ovo jedna američka komedijica, šta smo drugo mogli očekivati? Preporučujem dakle, ovaj film gledaocima koji nisu skloni cjepidlačenju i oni koji traže komediju jer će komediju i – dobiti. Par stvari koje su mi zasmetale, a koje ne mogu a da ne izdvojim su ona scena s prevrtanjem automobila što dokazuje koliko se u filmu pretjeruje, ne samo u tom momentu, a druga stvar je hemija između Rustya i Debbie, odnosno Ed Helmsa i ljupke Applegate koje skoro i da nema, što ubija šarm i ljepotu i malo kvari čitav smisao te priče o braku i odnosu između supružnicama čime se film između ostalog bavi, ali šta je tu je… Ono što mi je zapalo za oko i što mi se itekako svidjelo jeste komičan pogled na današnju opsjednutost društvenim mrežama, lajkanjem i potrebom da budemo viđeni i da nam se pokloni pažnja. Nisam baš siguran koliko je film za djecu a možda će vam sam trejler sve objasniti odnosno pokazati da film sasvim vješto barata vuglarnostima i lascivnim trenucima nimalo pogodnim za ‘obiteljsko filmsko veče’

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 6,2/10 a na Tomatoesima niskih 26%. Na 31 milion dolara budžeta film je zaradio više od 104 miliona širom svjetskih kina. Reditelji filma su Johnathan M. Goldstein kojem je ovo debi i John Francis Daley, također debitira s ovim filmom što se tiče režije.

Ostavimo li po strani sve nesavršenosti i manjak pameti, ovaj film funkcioniše kao jedna zaista zabavna komedija koju ne vrijedi zakivati u zvijezde i nazivati odličnom jer šta je onda ”A Fish Called Wanda” naprimjer naspram toga, ali vrijedi je barem pogledati pa prosuditi.

Ocjena:7/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave