Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeAdventureGodzilla (2014) Recenzija Filma

Godzilla (2014) Recenzija Filma

- Advertisement -

Godzilla (2014)
Godzilla

Žanr Akcija, Avantura, Fantazija
Godina 2014
Redatelj: Gareth Edwards
Glavne uloge: Bryan Cranston, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen
Trajanje filma : 02:59:00
Datum izlaska : 15. Svibanj 2014.

- Advertisement -Svjetsko najpoznatije čudovište se budi i postaje najveća prijetnja ljudskom čovječanstvu, a niko nije spreman na to.

Konačno sam dočekao i taj dan da se i ‘Godzilla’ konačno pogleda. Dugo se čekalo, najavljivalo, neočikavnost je sve više rasla, doduše malo kasnije opala, ali sam se obradovao k’o dijete kad sam vidio da je došla bolja snimka na netu. Ali i djeca se umiju razočarati.

Rijetko ko ne zna za ovo čudovište, ali uglavnom, nastalo je ljudskom krivicom, ogromno je i ruši sve pred sobom, a još su ga od davnih vremena počeli ekranizirati. Meni je ovo prvi put da gledam ‘Godzillu’ na ekranu jer sam iskreno očekivao da će se s ovim čudovištem upoznati na najbolji mogući način, ali, kad sve sumiramo, bolje je izgledala najava za sam film nego čitavo ostvarenje i njegovih sto dvadesetak minuta. Da se razumijemo, film je solidan i može se pogledati i vjerovatno je bolji doživljaj u kinu, no ovo izgleda kao hrpa nabacanih scena gdje možete osjetiti paranoju i strah ljudi, no nigdje se ne odvija neka prava priča koja bi vas kupila svojom emocionalnošću. Film ću olako uporediti sa filmom ‘Battle: Los Angeles” koji je sam film prepun pokreta, no sličan film katastrofe, koji će olako kupiti publiku i dopustiti im da se uz njega vežu za likove i čak zaplaču, je film ‘The Impossible’, kojeg ste možda čak i gledali a čija recenzija ima na mom blogu. Sam početak filma je itekako obećavajući i mislio sam nekako da ćemo imati prilike duže se družiti sa Bryanom Cranstonom, koji nekako kao da je srođen s ovim filmom, no ‘Godzillu’ kasnije preuzimaju drugi glumci, čineći je manje zanimljivijom. Smetalo mi je to što su nam rijetko u velikom kadru predstavljali samo čudovište, jer mislim da se oko njega sve vrti, zašto je jednostavno skrivate od kamere, ali ono što film propušta, nadoknađeno je odličnom montažom i miksom zvuka koji se jednostavno savršeno uklapa u sve kadrove, od samog početka pa sve do kraja. Od ekipe, pored Cranstona, svakako se ističe i Elizabeth Olsen, koja je već odavno prava glumačka nada, samo čeka zaseban i pravi film koji bi nju vinuo u nebesa i donio joj makar nominaciju za Oskara.

Ocjena na IMDb.com mu je solidnih 7,1/10 a na Tomatoesima sličnih 73%. Film je širom svijeta zaradio preko 507 miliona dolara na budžet od 160 miliona. Reditelj filma je Gareth Edwards, koji je režirao još jedan sci-film ranije, zvani ‘Monsters’ a već priprema i nastavak ovog filma.

U glavi sada zbiram i oduzimam i kad malo bolje razmislim, ovaj film nije načinio mnogo loših stvari, ali ni mnogo dobrih pa se može prozvati soldinim blockbuster-čićem koji ipak nije dovoljan same veličine ovog čudovišta koje zaslužuje epsku postavu, scenarij i reditelje, kao što su to dobili hobiti, vilenjaci i ostala stvorenja iz ‘Hobita’ i ‘Gospodara Prstenova’.

Ocjena:6/10

- Advertisement -