Friday, April 19, 2024

Goosebumps – Čudovišta iz susjedstva 2015 Recenzija Filma

Share

- Advertisement -

Čudovišta iz susjedstva (2015)
Goosebumps

Žanr: Avantura, Horor, Komedija
Godina 2015
Redatelj: Rob Letterman
Glavne uloge: Jack Black, Dylan Minnette, Odeya Rush
Trajanje filma : 01:43:00
Datum izlaska : 16 October 2015 (USA)Dvojica tinejdžera udružuju se sa kćerkom kreatora horor priča R.L. Steina, nakon što su oslobođena čudovišta koja žive u njegovim knjigama.

Nakon četverodnevne pauze, ponedjeljak večer se ubio za nešto novo, a pod ”novim” podrazumijevamo sve što je izašlo u zadnja tri mjeseca pa na ovamo.

Sam intro u ovu avanturističko-komičnu fantaziju obećavao je jedan topao, sladunjav i lijep film koji bi možda mogao i postati vremenski klasik jer nam je opšte poznato da se u to pretvaraju dobri filmovi za djecu. Podsjećao je radnjom i stilom malo na ‘Jumanji'(bezvremenski klasik iz devedesetih), ali kada se klupko počelo odmotavati, shvatio sam da mi se neće toliko svidjeti. Radnja se bavi tinejdžerom Zachom koji dolazi sa svojom majkom iz New Yorka u malo predgrađe kako bi oboje pokušali prebroditi smrt njegovog oca odnosno muža njegove majke. Odmah sklapa prijateljstvo sa novom susjetkinjom, ali njen otac to ne dozvoljava i ponaša se isuviše misteriozno i čudno, pa to odmah zaintrigira mladog došljaka. Otac je zapravo pisac kultnih dječijih horor priča, a kada Zach upadne u njegovu kuću i greškom otključa jednu od njegovih knjiga, čudovišta postaju stvarnost. Sve ono što film servira, trebalo bi kao proći neopaženo i trebalo bi biti prihvatljivo, ali u suštini, riječ je o filmu sa dosta rupa, koji ne zaobilazi standardnu i dobro poznatu premisu i ne zaobilazi ni klišeje na koje se povraća ako se konzumiraju u prevelikoj mjeri. Smetalo mi je i to što u konačnici nisam mogao izdvojiti niti jedan drag lik, a niti jedan performans vrijedan hvale, ali izuzeci su svakako ”negativci”, odnosno čudovišta iz knjiga, poput lutke trbuhozborca, zločestog Snješka Bijelića, malih zlih patuljaka iz dvorišta itd. Oni su barem zanimljivi i sa cjelokupnom pričom bit će zanimljivi mladim naraštajima, ali samo njima. U par navrata, kao u slučaju onog vukodlaka, CGI za 2015tu godinu, za vrijeme najnaprednije tehnologije ikad, stvarno je sramotan, tako da ni tehničku stranu filma i te specijalne efekte ne mogu posebno pohvaliti. Za par simpatičnih(ne smiješnih, samo simpatičnih) dosjetki na račun policajaca i za odličan preokret, skidam kapu na originalnosti, ali vraćam tu istu kapu kad shvatim u šta se pretvorio Jack Black. Bruka i sramota, ko što bi rekla Jana.

IMDb.com mu daju 6,8/10 a Tomatoesi 74%. Što se tiče zarade, film je skupio više od 114 miliona širom svijeta na budžet od 58 miliona. Reditelj filma je Rob Letterman poznat po okrutno lošim ‘Guliverovima putovanjima’, po ‘Čudovišti protiv vanzemaljaca’, te katastrofične wannabe ‘Finding Nemo’, kopije ‘Shark Tale’.

Zanimljiv i intrigantan, možda za djecu, te ovo njima i mogu preporučiti. Odrasli? Studenti? Majke i očevi? Ima dovoljno starih dječijih klasika koji mogu zadovoljiti vašu požudu. ”Goosebumps” ne zadovoljavaju ništa.

Ocjena:5/10

- Advertisement -
Denis Nekic
Denis Nekic
ABOUT: Founder of "Recenzije Filmova i Serija". I am just one of those people who love to watch films and series. I can be considered as movie freak or movie enthusiast as I generally watch new movies playing in cinemas. I also enjoy watching US television series and occasionally Asian series. In addition, I would like to clarify the rating which I put at the end of my post. This rating is given purely based on my subjective opinion and total enjoyment of watching the movie. So if I truly enjoy the movie or TV series, for sure the rating would be high, whereas if I am unable to enjoy it, most likely the rating would be lesser.

Pročitajte još!

Nove Objave