Sunday, March 7, 2021

Goosebumps – Čudovišta iz susjedstva 2015 Recenzija Filma

Čudovišta iz susjedstva (2015)
Goosebumps

Žanr: Avantura, Horor, Komedija
Godina 2015
Redatelj: Rob Letterman
Glavne uloge: Jack Black, Dylan Minnette, Odeya Rush
Trajanje filma : 01:43:00
Datum izlaska : 16 October 2015 (USA)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASADvojica tinejdžera udružuju se sa kćerkom kreatora horor priča R.L. Steina, nakon što su oslobođena čudovišta koja žive u njegovim knjigama.

Nakon četverodnevne pauze, ponedjeljak večer se ubio za nešto novo, a pod ”novim” podrazumijevamo sve što je izašlo u zadnja tri mjeseca pa na ovamo.

Sam intro u ovu avanturističko-komičnu fantaziju obećavao je jedan topao, sladunjav i lijep film koji bi možda mogao i postati vremenski klasik jer nam je opšte poznato da se u to pretvaraju dobri filmovi za djecu. Podsjećao je radnjom i stilom malo na ‘Jumanji'(bezvremenski klasik iz devedesetih), ali kada se klupko počelo odmotavati, shvatio sam da mi se neće toliko svidjeti. Radnja se bavi tinejdžerom Zachom koji dolazi sa svojom majkom iz New Yorka u malo predgrađe kako bi oboje pokušali prebroditi smrt njegovog oca odnosno muža njegove majke. Odmah sklapa prijateljstvo sa novom susjetkinjom, ali njen otac to ne dozvoljava i ponaša se isuviše misteriozno i čudno, pa to odmah zaintrigira mladog došljaka. Otac je zapravo pisac kultnih dječijih horor priča, a kada Zach upadne u njegovu kuću i greškom otključa jednu od njegovih knjiga, čudovišta postaju stvarnost. Sve ono što film servira, trebalo bi kao proći neopaženo i trebalo bi biti prihvatljivo, ali u suštini, riječ je o filmu sa dosta rupa, koji ne zaobilazi standardnu i dobro poznatu premisu i ne zaobilazi ni klišeje na koje se povraća ako se konzumiraju u prevelikoj mjeri. Smetalo mi je i to što u konačnici nisam mogao izdvojiti niti jedan drag lik, a niti jedan performans vrijedan hvale, ali izuzeci su svakako ”negativci”, odnosno čudovišta iz knjiga, poput lutke trbuhozborca, zločestog Snješka Bijelića, malih zlih patuljaka iz dvorišta itd. Oni su barem zanimljivi i sa cjelokupnom pričom bit će zanimljivi mladim naraštajima, ali samo njima. U par navrata, kao u slučaju onog vukodlaka, CGI za 2015tu godinu, za vrijeme najnaprednije tehnologije ikad, stvarno je sramotan, tako da ni tehničku stranu filma i te specijalne efekte ne mogu posebno pohvaliti. Za par simpatičnih(ne smiješnih, samo simpatičnih) dosjetki na račun policajaca i za odličan preokret, skidam kapu na originalnosti, ali vraćam tu istu kapu kad shvatim u šta se pretvorio Jack Black. Bruka i sramota, ko što bi rekla Jana.

IMDb.com mu daju 6,8/10 a Tomatoesi 74%. Što se tiče zarade, film je skupio više od 114 miliona širom svijeta na budžet od 58 miliona. Reditelj filma je Rob Letterman poznat po okrutno lošim ‘Guliverovima putovanjima’, po ‘Čudovišti protiv vanzemaljaca’, te katastrofične wannabe ‘Finding Nemo’, kopije ‘Shark Tale’.

Zanimljiv i intrigantan, možda za djecu, te ovo njima i mogu preporučiti. Odrasli? Studenti? Majke i očevi? Ima dovoljno starih dječijih klasika koji mogu zadovoljiti vašu požudu. ”Goosebumps” ne zadovoljavaju ništa.

Ocjena:5/10

Djevojka koja obećava – Promising Young Woman (2020) Recenzija Filma

Naslov Djevojka koja obećava u filmu koji je napisala i režirala redatelj Emerald Fennell...

Raya i Posljednji zmaj (2021) Recenzija Filma

Disney's Raya i Posljednji zmaj pomalo se spotakne da krene, ali uspijeva prikazivanje iskrenog...

Kruds Novo Doba – The Croods: A New Age (2020) Recenzija Filma

Prikupivši više od 587 milijuna američkih dolara prihoda i pobijedivši u nominaciji za najbolji...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU