Friday, April 16, 2021

Granica – Border (2018) Recenzija Filma

Granica (2018)
Border

Žanr: Drama | Fantazija | Romansa
Godina: 2018
Redatelj: Ali Abbasi
Producent: John Ajvide Lindqvist, Ali Abbasi
Glavne uloge: Eva Melander, Eero Milonoff, Jorgen Thorsson, Ann Petren, Sten Ljunggren
Zemlja: Sweden | Denmark
Trajanje filma: 01:50:00
Datum izlaska: 31.08.2018 (svjetska premijera)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Švedski film “Granica”, koji je osvojio nagradu Un Certain Regard na filmskom festivalu u Cannesu početkom prošle godine, neobičan je spoj karakterne drame i nadnaravnog užasa. Iako filmski pokušaj miješanja ova dva različita žanra nije posve uspješan zbog svoje prilično površne naracije i karakterizacije, promatrao sam barem njegove glavne likove s određenim stupnjem fascinacije, a film me nije razočarao jer sam uspio nekoliko čudnih i zanimljivih trenutaka zapamtiti.

Priča filma uglavnom se odnosi na ženu po imenu Tina (Eva Melander). Koja radi za Švedsku graničnu agenciju, kao što je prikazano na uvodnoj sceni. Dok su nam oči privučene njezinim prepoznatljivim izgledom lica koji je u najmanju ruku nezgodan. Uskoro smo došli do saznanja da ona ima posebnu sposobnost da osjeća sram ili krivnju od drugih. Vidimo kako joj njezina sposobnost puno pomaže. na radnom mjestu. Gledajući ljude kako prolaze pokraj nje i njezine kolegice, ona zaustavlja nekoga tko joj sumnjičavo izgleda. Njezin se instinkt uvijek ispostavlja ispravnim.

Živi u maloj rezidenciji koja se nalazi usred šume izvan grada. Oko nje nema nikoga osim njezina cimera za trenere pasa Rolanda (Jörgen Thorsson) i mladog para koji žive u blizini njezine kuće. Roland nije osobito blizak Tini, a njegovi psi su prema njoj obično neprijateljski raspoloženi iz nekog nepoznatog razloga, ali ga je ionako tolerirala jer, dobro, ne želi biti sama i usamljena.

Granica Filmske Recenzije

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

A onda dolazi i iznenadna promjena jednog dana. Dok radi kao i obično, susreće muškarca koji izgleda jednako ružno kao i ona. Ona miriše nešto čudno od tog tipa, iako nema ništa posebno nezakonito. Kad ga ponovno susretne, ona ga je temeljito pretražila, ali, opet, kod njega ne nalazi ništa posebno kriminalno. A mi smo se uplašeno zabavili s njegovim određenim abnormalnim dijelom tijela.

Iako je bila zbunjena o tom čudnom tipu, Tina se na neki način privlači njemu. Kasnije odlazi u hostel gdje trenutno boravi, a ona i tip, po imenu Vore (Eero Milonoff), osjećaju više međusobnog osjećaja. Naknadno mu dopušta da ostane u gostinjskoj kući pored svoje kuće, a zbog česte prisutnosti oko nje postaje svjesnija da se u njoj nešto postupno budi.

Neću ulaziti u detalje o onome što će na kraju otkriti, ali mogu vam reći da je redatelj / su-adaptor Ali Abbasi, koji je adaptirao kratku priču Johna Ajvidea Lindqvista s Lindqvistom i Isabellom Eklöf, dobro obavio posao. održavanja razine interesa i znatiželje. Kao učinkovito uspostavljanje ćudljive atmosfere na platnu, snimateljica Nadim Carlsen neprestano predlaže otkrivanje mračnih tajni prije ili kasnije, a taj aspekt dodatno naglašava nervozni ambijentalni rezultat Christoffera Berga i Martina Derkova.

I dobivamo niz neobičnih trenutaka kao promatranje uznemirujućih aspekata razvoja odnosa između Tine i Vorea. Postoji bizarna noćna scena koja prikazuje drugu čudnu stranu Vorea, a onda kasnije dolazi i čudna scena dok se on i Tina bacaju u svoj tjelesni poriv. S obzirom na njegovu iznimnu fizičku kondiciju, kopulacija im isprva izgleda nemoguće, ali onda dolazi jedan nevjerojatan trenutak kada morate sami vidjeti sebe, a to je zasigurno jedan od najupečatljivijih trenutaka u filmu.

Glumci, Film

Kako provodi više vremena s Voreom, Tina postaje sigurnija u sebe i ozbiljno razmišlja o tome da živi s njim, ali i ona vidi veliku razliku između nje i Vorea. Iako Voreu nije stalo do drugih koji se razlikuju od njega i Tine, Tina istinski brine o drugima oko sebe unatoč njezinu jadnom dugogodišnjem statusu kao autsajderu, i spremna je ići dalje kad bude zamoljena da sudjeluje u policijskoj istrazi određenog gnusna kaznena prijava koju je slučajno otkrila.

Dok je potprogram koji se povezuje s policijskom istragom pomalo predviđen. Film nas još uvijek angažira zahvaljujući solidnim nastupima njegovih dvaju glavnih izvođača. Dok je pokrivena teškom šminkom lica, Eva Melander je nevjerojatno neugodna i introvertirana. Posebno je dobra kada Tina napokon ispušta ono što je unutra bilo potisnuto mnogo godina. Izgleda jednako nezgrapno kao što je to potrebno kao i njegova zvijezda, Eero Milonoff također daje zanimljivu izvedbu za gledanje, a on i Melander uvjerljivi su u dinamičnoj interakciji između njihovih likova.

Nasuprot tome, ostali glavni izvođači u filmu su zaglavljeni u svojim nerazvijenim pomoćnim likovima. Ali su učinili onoliko koliko su mogli sa svojim nezahvalnim ulogama. Dok Jörgen Thorsson uglavnom funkcionira kao neka vrsta komičnog reljefa. Sten Ljunggren daje izvrsnu podršku kao Tinin stariji otac i ima svoj dobar trenutak oko završetka filma.

Zaključak:

Sve u svemu, “Granica”, koji je bio Švedski ulazak za Oskara za film na stranom jeziku na dodjeli Oscara 2019. Nije u potpunosti bez mana, a ja nisam toliko zadovoljan njegovim slabim završetkom. Ionako ga preporučujem zbog dobre atmosfere i pohvalnih izvedbi. Iako još uvijek mislim da bi mogao učinkovitije istraživati ​​svoje teme. Divim se onome što je Abbasi i njegovi glumci i ekipa barem postigli. Budući da je to njegov drugi dugometražni film, zanimljivo je vidjeti što će slijediti od njega. IMDB Ocjena Filma: 7.1/10

Trailer Filma Granica:

PRVI DOJAM

Granica - Border (2018) "Granica", koji je bio Švedski ulazak za Oskara. Nije u potpunosti bez mana, a ja nisam toliko zadovoljan njegovim slabim završetkom. Ionako ga preporučujem zbog dobre atmosfere i pohvalnih izvedbi. Ostali glavni izvođači u filmu su zaglavljeni u svojim nerazvijenim pomoćnim likovima.

Godzilla vs Kong (2021) RECENZIJA Filma

Monsterverse koji je prvi put osnovan 2014. godine na Godzilli, od tada se proširio...

Deadly Illusions (2021) RECENZIJA Filma

Tijekom ovog vikenda nije bilo toliko filmova / serija kojima sam se zaista radovao...

Dan za DA – Yes Day (2021) RECENZIJA Filma

Allison (Jennifer Garner - Peppermint, 13 Going on 30 itd.) I njezin suprug Carlos...

MJESTO ZA VAŠU REKLAMU