Recenzije Filmova i Serija

Čitajte najbolje recenzije i gledajte nove trailere, novosti u vezi svijeta filma i serija.

― Advertisement ―

Knock at the Cabin Trailer sa Dave Bautista

To je najnoviji triler scenarista i redatelja M. Nighta Shyamalana, a pojavio se potpuno novi trailer baš na vrijeme da vas preplaši za ovu...
HomeAdventureHardcore Henry (2016) Recenzija filma

Hardcore Henry (2016) Recenzija filma

- Advertisement -

Hardcore Henry (2016)
Hardcore Henry

Žanr: Akcija, Avantura, SF
Godina 2016
Redatelj: Ilya Naishuller
Glavne uloge: Haley Bennett, Tim Roth, Sharlto Copley
Trajanje filma : 03:30:00
Datum izlaska : 7. Travanj 2016Henry je vraćen iz svijeta mrtvih ali samo zbog jednog cilja. Dok pokušava otkriti prošlost, on se mora boriti sa zlikovcima koji po svaku cijenu žele ugroziti njegov život kao bio-energetskog vojnika.

Jedna od najčudnijih najava i jedan od najnesigurnijih filmova. Šta očekivati iza akcije ispričane u prvom licu i da li će ovakvo eksperimentisanje urodili plodom? Ni ja sam nisam bio siguran, mada sam ga jedva čekao pogledati jer činjenica da je drugačiji od onoga što smo navikli, veliki je plus već na samom početku.

Radnja kreće k’o grom iz vedra neba. Bez odmaranja, bez pauze, bez pretjeranih objašnjavanja i priče. Akcija, krv, akcija, pucnjava, sakaćenje, skakanje, trčanje, kasapljenje, i još mnogo toga. Iako je izgledao kao besmislena adrenalinska jurnjava bez cilja i bez srca u sebi, na kraju će se ispostaviti da možda to i nije ključan dio u ovakvoj vrsti naracije. Kako sam već naglasio, od samog početka bivate uvučeni u jednu misterioznu i neobjašnjivu priču, sa puno situacija i akcionih sekvenci koje prkose zakonima fizike, ali pošto se uvučeni, nema nazad. Iz minute u minutu vam je servirana jedna doza zabave, doza napetost i doza straha. Ovakvu akciju nismo gledali još od prošlogodišnjeg ”Mad Maxa” ili indonezijskog filma ”The Raid: Redemption” iz 2011. godine, a pričamo o nemilosrdnoj i brutalnoj akciji. Priča iz prvog lica nije mi do sad bila tako zanimljiva. Susretali smo je u jednom segmentu filma ”V/H/S 2”, a i čitav film ”Maniac” sa Elijah Wood-om, obrada kultnog horora iz osamdesetih, bio je prikazan u prvom licu, dakle iz oka glavnog protagoniste i glavnog lika, ali jedino u ovom slučaju, dakle kod ”Hardcore Henry”a, uživit ćemo se maksimalno i prepustiti čarima koje nudi. Ovakva vrsta filma mislim da će posebno leći ljubiteljima video-igara, tipa ”Doom”, kojeg sam i ja igrao, doduše onu verziju iz 1993., te ”Counter Strikea”. Iako ću mu smanjiti ocjenu zbog, pomalo podosadnog zadnjeg čina, s obzirom da ona finalna borba za stotinu bio-energetskih vojnika počinje dobro, a već poslije djeluje monotono i iscrpljujuće, te zbog činjenice da je možda u nekim trenucima i prešao granicu, što razuma, što logike, ”Hardcore Herny” je svejedno odlično osvježenje koje nam je trebalo. Nisam pominjao glumu, ali pored svih, izdvojit ću najkvalitetniji nastup, a u pitanju je Danilo Kozlovsky, koji je tumačio zlikovca, ali je izuo iz cipela. ​

Ocjena na IMDb.com mu je zavidnih 7/10 a na Tomatoesima malih 48%. Nije se proslavio zaradom toliko, koliko sam ja očekivao, jer je širom svijeta zaradio malo više od 14 miliona dolara. Izgleda da mu nije pomoglo ni to što je Sharlto Copley jedan od glavnih glumaca, a Tim Bekmambetov jedan od producenata. Reditelj filma je novo ime u svijetu filma, a riječ je o ruskom reditelju Ilyi Naishulleru. Ovo mu je debi.

Nemam više šta ni oduzeti niti dodati, osim tople preporuke kakvu dugu nisam dao, ali oni koji vole klasične akcione filmove, klasičnu priču između borbe dobra i zla, možda bi trebali zaobići ovaj.

Ocjena:9/10

- Advertisement -